LEKCIJA OD FRANCUZA

DEBAKL U OSLU Goluža ljut nakon Francuske: 'Samo su Duvnjak i Alilović ispunili očekivanja!'

'Onaj koji bude mogao odgovoriti zahtjevima, bit će tu, onaj koji ne bude - neće'
 Tomislav Krišto/CROPIX

Dok je trajala večera nakon utakmice s Francuzima, Slavko Goluža u sobi je vrtio snimku utakmice koju ćemo sigurno dugo pamtiti po primjeru - kako ne treba igrati. Na žalost, to prvo poluvrijeme s Francuzima pokvarilo je cijelu sliku o nastupu Hrvatske u Oslu. Izbornik je bio ljut, svjestan problema, ali ne i posebno zabrinut uoči nastupa na EP u Danskoj u siječnju.

Rekli ste prije turnira “samo tražim ozbiljnost”. Jeste li je dobili?

- Izuzmemo li prvo poluvrijeme protiv Francuske, da budem precizniji drugih 15 minuta utakmice protiv Francuske, mogu reći da je bilo OK. Ne branim nikoga, ali ne bih želio generalizirati jer ni tome nema mjesta. Kritika OK. Prava i dobronamjerna uvijek je dobrodošla.

Ne idu nam od ruke prijateljski turniri?

- Ne idu, samo, ako se malo vratimo u prošlost, prije EP u Srbiji smo igrali u Nišu i izgubili od Češke, pa izgubili od Srbije u Beogradu i na kraju dobili tek Mađare. Vrlo slično.

Što je razlog?

- Nagovijestio sam razlog još prije početka, zato sam želio da se skupimo, porazgovaramo prije onoga što nas očekuje. Bio sam svjestan u kakvom smo stanju, zato sam rekao “samo ozbiljnost i trčanje tražim”. I uglavnom je to bilo OK. Realno, Danci su prebili Francuze, pa su izgubili drugo poluvrijeme od Norveške 9 razlike. A nas su dobili za jednu loptu. Želim reći da nitko nije u ovom trenutku savršen, ali...

Ali su različiti, recimo, Karabatiću, Narcisseu, Fernandezu nije teško, a nama jest.

- To je samo dokaz da moramo na sebi puno raditi da bismo dosegnuli razinu da nam se onakvo poluvrijeme protiv Francuske ne dogodi.

S kim ste zadovoljni?

- Duvnjak i Alilović ispunili su očekivanja, svi ostali mogu i moraju bolje. Od nekih igrača sam očekivao više. Rekao sam neki nisu ispunili očekivanja i ono što znam da će borba za dresove za Euro biti velika. Onaj koji bude mogao odgovoriti zahtjevima, bit će tu, onaj koji ne bude - neće. Mi nemamo vremena za preduge pripreme, zato je važno da na početak okupljanja dođu spremni, a to znači da puno više porade na sebi nego u ovom trenutku.

Konkretni problemi uoči turnira su bili...

- Igrači iz Kielca imali su sedam dana slobodno uoči polaska u Oslo koje im je dao klub. Imamo situaciju da igrači poput Lackovića, Gojuna, Bičanića ne igraju previše, Buntić je iza Lijewskog u Kielcu, Štrlek nije igrao dugo zbog ozljede, a s druge strane, neki kao Duvnjak ili Vori u svojim su klubovima preopterećeni. Vuković igra Bundesligu, ali ne igra Europu, To su sve različite stvari koje je u kratkom vremenu teško uskladiti. Točno se vidjelo koji igraju na kojoj razini u ovom trenutku, a za Euro će trebati više. Nećemo biti tolerantni jer imamo premalo vremena za čekanje.

Ima li igrača koji mogu biti osvježenja?

- Ima, bilo ih i na SP u Španjolskoj. Mi ćemo sve učiniti da damo priliku svakome da se nametne, a što će biti... Nema otpisanih unaprijed, ali promjene su moguće.

Jeste li pesimist?

- Nisam, dapače, optimist sam, znam da vrijedimo, znam koliko možemo, vidio sam da su i oni svjesni svega što se dogodilo protiv Francuske i to mi daje nadu da će sve biti na mjestu.

Jesmo li presigurni u svoje mogućnost?

- Ima i toga, možda je bolje da smo na zemlji.…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:39