POZITIVNI PRGAVAC

Cufre: Del Pieru danas ne bih odvalio šamarčinu

Na iskustvu Leandra Cufrea Dinamo gradi snove o Ligi prvaka
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Tko je najveći stranac koji je igrao u HNL-u? Na Kantridi će podignuti glas i viknuti - Fredi Bobič. Kolega hajdukovac spomenuo je, doduše vrlo tiho i stidljivo, imena Cernata i Radčenka. U Dinamu vade svoja dva aduta. Ako je Nowotny bio prolaznik u Maksimiru, Leandro Cufre sasvim sigurno nije iz te kategorije. Lider momčadi u idućoj sezoni, pitali smo ga?

- Osjećam se važnim za momčad, ali lider je ipak preteška riječ.

Mladim igračima su ga puna usta: Cufre ovo, Leo ono...

- Igrao sam u velikim klubovima i s velikim imenima. Za ove nove generacije sam prošao puno - staložen je Cufre iz čije svake rečenice progovara iskustvo.

Nema teoretske šanse da se navuče na tanak led. Diplomat ekstra klase. Prvo smo probali s novinskim naslovom koji je tvrdio da bi u Dinamu igrao besplatno.

- Nisam nikad to rekao. Vjerojatno se nešto potkralo u prijevodu. Ja sam rekao da mogu odabrati što i kako. Sjećam se da sam rekao kako sam svjestan vremena u kojemu živimo i da sam zato pristao na smanjenje. No, nisam rekao da bih igrao besplatno.

Iako je igrao u Francuskoj i Njemačkoj, na ovim prostorima ga pamte kao prvotimca Rome. I kao najboljeg obrambenog igrača Serije A.

- Biti najbolji defenzivac u Italiji ipak znači nešto. Zar ne?

Zanimalo nas je zašto nikada nije iskoristio to priznanje. Zapravo, zašto ga nije unovčio.

- Bio sam zaljubljen u Romu. Nisam htio igrati ni za jedan drugi klub. Ali, taj izbor puno znači. Zadovoljština prije svega. I ponos.

Spuštanje cijene Dinamu nije bila prva plemenita gesta u karijeri.

- I u Monaco sam otišao jer je Roma bila u teškoj situaciji i trebala je novac. Učinio sam to radi kluba.

Igrao je s velikanima. Gurali smo mu Tottija kao najboljeg s kojim je dijelio svlačionicu.

- Batistuta. Poslije Maradone, on je najveći igrač Argentine.

Ipak krv nije voda.

- Mi Argentinci smo ponosan narod kojemu nogomet znači sve - objasnio je.

A na travnjaku poznati po tome što ne odstupaju ni milimetra. Zanimljivo, Cufre odaje dojam simpatičnog, veselog i nasmijanog čovjeka. Čista suprotnost od onoga što laik može zaključiti nakon pretrage njegova imena na internetu. Tučnjava na SP-u 2006. u Njemačkoj s Mertesackerom i...

- I Del Piero - preduhitrio nas je Cufre.

Znao je da ćemo ga to pitati. I? Zašto je ikona talijanskog Juventusa “popila” šamarčinu od Cufrea, mjerne jedinice za pozitivu u svlačionici Dinama.

- To je moj karakter. Jesam vesele naravi, ali na travnjaku dajem sve od sebe da pobijedim. Bio sam mlad, podlegao pritisku i odgovorio na provokaciju. Danas to ne bih napravio - odgovara Argentinac koji je večer prije razgovora gledao trijumf svojih “Gaučosa” protiv Elfa.

- Koliko je to bilo moguće s obzirom na četiri žene u kući - odgovara kroz smijeh i prognozira dobru izvedbu svoje reprezentacije. Maradona je tijekom mandata probao više od stotinu igrača. Za konstataciju da samo njega i Ibaneza nije zvao Argentincu nije trebao prijevod...

- Lucho i Callelo imaju vremena. I potencijal.

Pripisali smo to PR-u za sunarodnjake. Iako se s njima najviše druži, Hrvati ipak imaju poseban status kod Cufrea.

- Igrao sam s mnogima: Lekom, Šimićem, Pokrivačem.

I Šimunić, dodali smo. Zanimalo nas je kako je bilo u Berlinu dijeliti svlačionicu s australskim Hrvatom koji na travnjaku ima prgavost tipičnu za Argentince. Nije odgovorio, ali osmjeh od uha do uha zapravo je rekao sve. U CV-u mu nedostaje tek poneki trofej. U Romu je stigao nakon poznatog prvenstva 2001. godine. Hertha i Monaco nisu u tom rangu. Ne sumnja da će koji pokal dodati upravo s Dinamom.

- Ova ekipa može puno, nismo dosegnuli svoj vrhunac.

Liga prvaka, majka svih natjecanja, o čemu Cufre s respektom kao ispred kipa Majke Božje govori:

- Poslije SP-a to je najveće natjecanje na svijetu. Doživio sam utakmice Lige prvaka i to je iskustvo za koje ne mogu opisati kakve osjećaje budi.

Cufre vjeruje da će upravo s modrima evocirati sjećanja. Nadamo se i mi, evo već desetljeće i pol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 20:59