KRENUO S PRIPREMAMA

Bolt: Svjetski rekord će se zaustaviti na 9.40

Najbolji sportaš svijeta u 2010. godini planira pobjeđivati, ali u ‘lakšem tempu’
FILE - This is an Aug. 19, 2009, file photo showing Jamaica's Usain Bolt competing in a men's 200-meter semi-final during the athletics competition at the Beijing 2008 Olympics in Beijing. In the short span of two years, Bolt has done a decade's worth of restructuring to track and field's record book. He has made himself a candidate for The Associated Press' Athlete of the Decade by making people rethink what's possible in one of the most basic measures of athleticism: how fast a human can get from Point A to Point B. (AP Photo/David Guttenfelder, File)
 AP

Usain Bolt krenuo je sa šestotjednim, najnapornijim dijelom priprema, tijekom kojih će smanjiti odlaske u diskoklubove, ali se neće odreći svojih zadovoljstava.

- Najteže promjene u posljednje dvije godine odnose se na životni stil. Trudim se da ne izlazim van često kao inače i neke stvari više ne smijem raditi, ali nije tako loše. I dalje ispijam svoj Guinness. Ne volim votku i ne pijem ništa drugo nego samo Guinness - opisivao je Bolt proživljenu metamorfozu reporteru britanskoga Guardiana koji ga je posjetio u Kingstonu.

Prije dvije godine visoki Jamajčanin počeo je pomicati granice ljudskih mogućnosti, a prošle ih odgurao do zapanjujućih 9,58 na 100 metara i 19,19 sekundi na 200. Tvrdi da još nije dosegnuo svoj limit, ali ima predodžbu u kojem prostoru bi se mogao zaustaviti.

- Mislim da će rekord završiti negdje u zoni od devet sekundi i četrdeset i nešto stotinki i tu će se dugo zadržati. Bit će teško oboriti taj rezultat, ali to, zapravo, nikad ne možeš znati. Sve je moguće - izjavio je Bolt, a iz njegovih usta ta posljednja rečenica ne zvuči kao puko teoretiziranje, nego čovjek uistinu mora pomisliti da je sve moguće.

Posebno kada se zna da svoju najbolju, savršenu utrku taj 23-godišnji sprinter, koji je atletiku odveo u novu dimenziju, još nije istrčao.

- Još nikad nisam trčao skroz ravno, bez da sam pogledavao gdje su moji suparnici. Nikad se nisam usredotočio samo na ciljnu crtu. Tek tada, tog jednoga dana kada ću ostati fokusiran i trčati samo ravno bez osvrtanja, znat ću koliko brzo zbilja mogu trčati. Još niste vidjeli najbolje od mene.

Ljeto 2010. godine je bez velikog globalnog natjecanja. Nema Svjetskog prvenstva, Olimpijske igre su tek za dvije godine. Ovo je sezona u kojoj IAAF predstavlja Dijamantnu ligu te organizira Kontinentalni kup 4. i 5. rujna u našem Splitu. Boltov dolazak na Poljud uvjetovan je skupljanjem velikog broja zelenih novčanica (minimalno njih 250 tisuća), a zasad je potvrdio samo utrku u Ostravi gdje će pokušati srušiti svjetski rekord Michaela Johnsona na 300 metara te “stotke” u Parizu (protiv Powella) i Bruxellesu (s Gayom i Powellom).

- Glavni mi je cilj ostati neporažen i želim trčati onoliko koliko je potrebno za pobjedu. Ako koji put bude trebalo 9,5 sekundi za pobjedu, bit ću spreman za takav rezultat, ali ako mi je dovoljno 9,9 da budem brži od ostalih, onda je to ono što želim. Želim ovu godinu odraditi najlakše što mogu jer će sljedeća biti potpuno drugačija. U njoj je obaveza trčati 9,5. U sezoni bez velikih natjecanja, kao što je ova, teško ću srušiti rekorde na 100 i 200 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:28