RAT OKO VEZOVA

Austrijanci: Vezovi su opasni!; Švicarci: Zapravo ste ljubomorni

Simon Ammann danas (20.30) napada četvrto olimpijsko zlato. Austrijanci prijete protestom ako nastupi u vezovima za koje tvrde za nisu dopušteni
Austria's Wolfgang Loitzl soars through the air to take the second place in the second event of the four-hills ski jumping tournament in Garmisch-Partenkirchen, January 1, 2010. Austria's Gregor Schlierenzauer won the competition ahead of his fellow countryman Wolfgang Loitzl and Switzerland's Simon Ammann. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: SPORT SKIING)
 Reuters

ZAGREB - U Salt Lake Cityju proglasili su ga “balavcem kojemu se poklopilo natjecanje kakvo više neće ponoviti”. Na Igrama 2002. uzeo je “skakački double”, zlata na maloj i velikoj skakaonici, a da prije toga nije imao ni jednu pobjedu u Svjetskom kupu.

Ovih dana u Vancouveru Austrijanci su ponovno zabrinuti zbog Ammanna. Švicarac je opet u elementu, konkurencija na maloj skakaonici nije imala nikakve šanse. Treninzi uoči natjecanja na velikoj pokazuju da bi se sličan scenarij mogao ponoviti jer “Harry Potter” skače nekoliko metara dulje od bilo koga drugoga.

Sve je to jako uzbudilo najjaču skakačku silu svijeta. Nacija koja ima petoricu među prvih osam u Svjetskom kupu mora osvojiti pojedinačno zlato ili će nastup na Igrama biti proglašen neuspjehom. Momčadsko zlato, bez kojeg mogu ostati jedino ako konkurenti budu koristili opremu za paragliding, neće zadovoljiti otrovna novinarska pera.

U situaciji u kojoj im je voda došla do grla Austrijanci ne biraju sredstva. Ammannovu dominaciju pokušali su objasniti vezovima koje koriste samo Švicarci. Umjesto elastičnih, Ammann i Andreas Kütell skaču sa zaobljenim metalnim vezovima koji, prema tumačenju Austrijanca, nisu dopušteni. Oni omogućuju skakačima da u zraku primaknu skije paralelnije tijelu i tako budu aerodinamičniji.

- Ti vezovi daju prednost, ali su preopasni. Skije u zraku postanu prekrute i mogu dovesti do nezgoda - prenio je stav šefova austrijske momčadi glasnogovornik Raimund Fabi.

Švicarci odgovaraju kako je austrijski protest, koji će biti uložen ako Ammann i na današnjem natjecanju bude koristio sporne vezove, djelo očajnika.

- Jasno je da je to produkt ljubomore na Ammannovu dominaciju - rekao je šef švicarske momčadi Gary Furrer.

Zanimljivo je da je Ammann s istim vezovima na posljednjem natjecanju Svjetskog kupa u Klignethalu stigao do pobjede. Tada nije smetalo, ali danas je panika u “crveno-bijelim” redovima vidljiva. Schlierenzaur i društvo moraju doći do zlata, na ovaj ili onaj način!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:40