SKANDAL U SOČIJU

AMERIKANCI ZGROŽENI Rasistički je vrijeđala Michelle i Baracka Obamu, kako je mogla upaliti plamen?!

Na svom Twitter profilu Rodnjina je objavila fotografiju Baracka Obame i supruge mi Michelle s bananom ispred njih u krupnom planu
 AFP

"Putinova zimska spartakijada" u Sočiju obiluje skandalima, aferama i kontroverzama. Nakon silnih prijetnji terorističkim napadima (koje još uvijek postoje), enormnog nerazvidnog utroška novca (čak 51 milijardu dolara), pa potom u najmanju ruku sumnjama u opće raširenu korupciju jer su poslove u Sočiju i oko njega dobivali redom samo tvrtke Putinovih prijatelja i poslušnika, mnoštvo još nezavršenih ili sasvim krivo izvedenih radova, sporni zakon o istospolnim zajednicama i pojedincima koji takav život prakticiraju, na svečanom otvaranju im se dogodio težak gaf na kojem Rusi nisu uspjeli prikazati svih pet već samo četiri olimpijska kruga. No, sada je izbio možda i još veći, neugodan skandal koji cijelu Rusiju prikazuje u izrazito negativnom svjetlu, a uz to teško šamara sam olimpijski pokret.

Naime, Irina Rodnjina, nekoć poznata i uspješna klizačica negdašnjeg komunističkog Sovjetskog Saveza koja je zajedno s bivšim hokejašem Vladimirom Tretjakom upalila u petak navečer olimpijski plamen je, bar ako je suditi prema njezinom nedavnom ponašanju - rasistica bez želje za ponudom i najbenignije javne isprike. Ova, nekoć velika sportašica je, naime, u rujnu na svom Twitter profilu objavila fotografiju američkog predsjednika Baracka Obame i supruge mu Michelle s bananom ispred njih u krupnom planu. Aluzija i više no jasna da bi je trebalo pojašnjavati.

Sama Irina Rodnjina (56) koja je danas zastupnica u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, jasno kao članica Putinove stranke Ujedinjena Rusija, na upit novinara londonskog Guardiana rekla je tek "ne vidim ništa loše u tomu" i "ne vidim zašto bih se ikome trebala ispričati". Rekla je kako je snimku dobila od prijatelja iz SAD-a.

- Sloboda govora je sloboda govora - njezin je kratak stav "objašnjenja" za londonski dnevnik.

Organizatori cijele ceremonije, pak, isto ne vide u tome nikakav skandal.

- Irina Rodnjina je jedna od najboljih olimpijki u svijetu, a Olimpijske igre su iznad politike - rekao je Dmitrij Černišenko.

Ogradio se i MOO.

- Mi ne odlučujemo o tome tko će nositi baklju i paliti plamen. Ali, kako je rekao Černišenko, ona je izabrana zbog onog što je učinila u sportu, a ne zbog onog što čini u politici - izjavio je njihov glasnogovornik Mark Adams.

Michael McFaul, američki veleposlanik u Rusiji, koji uskoro odlazi s te dužnosti, na svojem je Twitter profilu napisao:

"Ponašanje gospođe Rodnjine je nečuveno. Ona je samo posramila svoj parlament i svoju državu."

Rodnjina je, doduše, prije dan-dva povukla sa svojeg profila snimku bračnog para Obama, ali kasno. Svijet je upoznat kakvi ljudi sjede u Dumi te kakve ljude pohvaljuje javno i sam tamošnji predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin. Ovo je samo još jedan od razloga zašto na svečanosti otvorenja nije bilo, a nisu niti za sljedeće dane najavili dolazak u Soči, svi značajniji vodeći svjetski državnici. Ondje neće biti Baracka Obame, Angele Merkel, Davida Camerona, nije došao ni Francois Holland...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 23:08