TOGO OPLAKUJE ŽRTVE

‘To je kao da Afganistanu date SP’

Još uvijek se lome koplja oko krivnje za krvoproliće u Angoli. Na čijim je rukama najviše krvi dvojice togoanskih nogometaša i reprezentativnog vozača?
A member of the Angolan police special forces stands guard outside the Olympic Village, where the Togo, Ghana, Ivory Coast and Burkina Faso teams taking part in the African Nations Cup soccer tournament are housed, in Cabinda, January 9, 2010. Two members of Togo's soccer delegation died on Saturday, a day after the team bus was ambushed and sprayed with gunfire on its way to the African Nations Cup in Angola. The attack, in which the driver was also killed and seven others were wounded, took place in the province of Cabinda. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (ANGOLA - Tags: SPORT SOCCER CRIME LAW CIVIL UNREST)
 Reuters

ZAGREB - Togo tuguje, a ostatak svijeta traži krivca. Hoće li netko uopće odgovarati za smrt troje ljudi? Sve je veći broj onih koji dijele mišljenje da je takvo što trebalo predvidjeti i izbjeći održavanje natjecanja u dijelu svijeta kojim vladaju puške i pištolji. Kolumnist The Suna, engleska nogometna legenda Ian Wright, iznio je neke zanimljive teze vezane upravo za odabir mjesta održavanja Afričkog kupa nacija.

- To je kao da ste Bosni u vrijeme rata dali organizaciju Europskog prvenstva ili da u sadašnjem stanju Afganistan organizira Svjetsko prvenstvo. Nogomet bi mogao ponešto naučiti od kriketa u kojem se, primjerice, u Pakistanu zbog napete situacije ne igraju međunarodne utakmice - piše Wright.

S ovim je rečenicama Wright pogodio u srž problema. Ne postoji logičan odgovor kako se, unatoč terorističkim prijetnjama uoči natjecanja, togoanski autobus našao oči u oči s naoružanim teroristima. Wright tvrdi da “lopta nije jača od metka”, da bi se “trebalo prestati zavaravati da će ikada biti”, te da “Fifa mora znati da nogometom ne može izliječiti svijet”.

- Niti jedan nogometaš nije otišao u Angolu da bi se suočio s kalašnjikovima već su otišli tamo zabijati golove i razveseljavati navijače. Cijena koju su platili zbog nečije gluposti je mnogostruko preskupa. Za svakoga kome nije jasno kakva je situacija u Angoli, citirat ću samo nekoliko naputaka britanskoga ministarstva vanjskih poslova za one koji putuju u Angolu: “Izbjegavati putovanja u unutrašnjosti provincije Cabinda zbog prijetnji od terorizma. U 2008. tamo je bilo nasilnih incidenata, uključujući silovanja, ubojstva i otmice stranaca. Skupine koje su preuzele odgovornost za te napade, poručile su da će i dalje nastaviti napadati strance” - piše Wright.

Nije se teško složiti s opservacijama bivšeg golgetera, među ostalim, Arsenala i Gordog Albiona. Militanti su postigli cilj. Skrenuli su pozornost na sebe i svoje zahtjeve, a najvažnije pitanje je hoće li se time zadovoljiti ili će se “krvavi turnir” nastaviti u tom mučnom ritmu. Bilo kako bilo, odgovorni se moraju pogledati u ogledalo i preispitati savjest. Tragedija togoanskih reprezentativaca mora biti opomena za budućnost. Ne ponovilo se nikada više!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:49