BARCIN MAGIČNI TRIO

‘Real kupuje Zlatne lopte, mi ih proizvodimo’

Trojici Barcinih heroja zajednički su školovanje na klupskoj akademiji La Masiji, beskrajna odanost Pepu Guardioli i katalonski ‘seny’
 AP

ZAGREB - Real svoje Zlatne lopte kupuje, mi ih proizvodimo - utrljali su Barcini navijači novi grumen soli na ranu najdražem neprijatelju nakon što je Leo Messi okrunjen najboljim svjetskim igračem 2009. godine.

Tvrdnja je, usput rečeno, povijesna krivotvorina jer Barca nije proizvela ni Cruyffa, ni Stoičkova, ni Rivalda, ni Ronaldinha, ali dobro zvuči i polako se obistinjuje jer su u najužem izboru za Ballon d’Or France Footballa za 2010. godinu tri Barcina mušketira: Messi, Xavi i Iniesta . Iz konkurencije su izgurali briljantnoga Wesleyja Sneijdera, motor koji je u 2010. vukao Inter i nizozemsku reprezentaciju do finala Lige prvaka i SP-a.

Leo Messi je u krugu kandidata “po defaultu”, ne možete danas raditi ozbiljan izbor za najboljeg, a da u njemu nema malog genijalca. Iniesta je strijelac pobjedničkog pogotka u finalu Svjetskog prvenstva i, osim toga, “najbolji igrač na svijetu”, kako je odavno ustvrdio Wayne Rooney. A Xavi je maestro koji čudesnom lakoćom i preciznošću robota dirigira igrom i Barce i španjolske reprezentacije. - Mislim da Xavi nikad nije izgubio loptu - komentirao je jednom zgodom Alex Ferguson.

Svoj trojici Barcinih superstarova zajednički je nazivnik “La Masija”, klupska akademija u čije internate stižu klinci u nježnoj dobi sa svih strana svijeta, da bi sa 17 ili 18 godina izašli kao “Barca finest” proizvod. Messi je stigao kao 12-godišnjak, istrgnut iz inkubatora Newell’s Old Boysa. Iniesta je došao kao 14-godišnjak, iako su ga prvi “kidnapirali” Realovi skauti. Roditeljima se nije svidjelo što su im dijete smjestili u blizini madridske četvrti crvenih svjetiljki pa su ga ubrzo preselili u Barcinu školu. Xavi je rođen u Terrasi, predgrađu Barcelone, i cijeli je život u klubu, trademark svih vrijednosti do kojih drži Barcin navijač.

- Imao sam ponuda iz velikih klubova. Prije nekoliko godina zvao me je Milan, poslije je dolazio brat Alexa Fergusona, ali niti jednog trenutka nisam došao u napast, iako jako simpatiziram Manchester United. Na Old Traffordu sam debitirao u onoj čudesnoj utakmici 3-3 - rekao je 30-godišnji vezist.

Xavi je ponosan na put koji je prošao i na odrastanje u La Masiji. Kaže da Barcina akademija mlade ljude uči nogometu, alii i radnoj etici, timskom radu te općenito ljudskim vrijednostima. Uči ih i maniri koju Katalonci doživljavaju svojim autohtonim obilježjem.

- Katalonci za sebe rado kažu da su ‘seny’, da je to odlika po kojoj smo prepoznatljivi. Drugim riječima, mudri, uravnoteženi, oprezni, ne igramo na prvu loptu. Vjerujem da sam i sam takav...

Kako se to prevodi u svakodnevnom životu? Tako da Xavi i danas živi u rodnoj Terrasi, okružen braćom, sestrama i prijateljima iz djetinjstva. - Ponedjeljkom volim otići u kino jer nije gužva. Loše se osjećam u koži celebrityja. Kada me prepoznaju u El Corte Ingles (robna kuća, op. a.) i počne galama ‘eno Xavija’, ne znam kako bih se ponašao. Ja sam običan čovjek, samo što moj posao uveseljava puno više ljudi nego neki drugi poslovi...

Zajedno s Iniestom i Messijem on je zadivljen radom i osobnošću Pepa Guardiole. Zanimljivo je da je na početku nogometnog puta njegov poster držao na zidu, na startu profesionalne karijere s Guardiolom je igrao u istoj momčadi, a danas je njegova produžena ruka na terenu.

Xavijev diskretni šarm ove bi godine mogao biti nagrađen najvećim individualnim priznanjem. Čini se da je upravo maestro sredine terena najbliži nagradi najboljeg igrača godine, čime bi zapravo ubrao dividendu za sva ona čuda koja su prethodnih sezona ostajala u drugom planu, zasjenjena raskošnim talentom Lea Messija. Evo o čemu konkretno govorimo: u sezoni Lige prvaka 2008./2009. Xavi je imao 92 posto točno predanih lopti, a u istoj kampanji skupio je 968 dodavanja (za usporedbu, Fabregas je dogurao do brojke 661). Statističari su izračunali da je u prošlom ciklusu LP-a omogućio 41 priliku suigračima i da je sezonu okončao sa 20 asistencija, što je najbolji učinak u konkurenciji igrača iz “liga petice”.

Ipak, oblačić nad Zlatnom loptom u Xavijevu vlasništvu pojavio se kada je Gazzetta provalila odluku žirija da nagradu dodijeli Andresu Iniesti. Je li vijest točna, doznat ćemo u siječnju. Iniesta kaže da bi nagradu uvijek uručio Leu Mesiju jer je “najbolji među najboljima”, ali bez obzira na čiju će adresu otići Zlatna lopta, društvo će se pobrinuti da svlačionicom već sljedeći dan zavlada “seny”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:27