ĆIRINA STRAHOVLADA

'Žena ti ne dupušta da se ošišaš, je li? E, pa onda idi svojoj ženici...'

Miroslav Blažević danas protiv Omana debitira na klupi kineske olimpijske reprezentacije u pretkvalifikacijama za OI u Londonu 2012.
 Ronald Goršić / Cropix

Ćiro Blažević ne misli smanjiti tempo i ‘spustiti loptu’. Iako ga već godinama, da ne kažemo desetljećima doživljavamo kao iskusnog vuka, njegov pristup nogometu je kao u mladog i nadobudnog trenera željnog dokazivanja.

Bilo je tako u svakoj njegovoj novoj trenerskoj epizodi, tako je sada i u dalekoj Kini gdje danas u Šangaju započinje njegova avantura s kineskom olimpijskom reprezentacijom. Iz dvomeča protiv Omana (nedjelja 19. lipnja Šangaj, četvrtak 23. lipnja Muscat) samo će jedna momčad u azijske kvalifikacije za Olimpijske igre.

- Sine moj, u velikim sam brigama, u tolikima da ne mogu ni pošteno spavati. Tako jedna velika nacija kao Kina od mene očekuje čudo. Ne znam kud bih sa sobom kad bih ih razočarao u ovom, za njih povijesnom trenutku. Oni toliko žele i sanjaju o tom Londonu da jednostavno moram uspjeti. Ovo je moj najveći trenerski izazov u karijeri.

Nije valjda baš tako, bilo je tu sigurno i većih izazova. Kao onaj s vatrenima 1998?

- Pusti sada vatrene, sad ovdje imam limitiranu momčad, vatreni su bili genijalci. Ja sad moram napraviti rezultat ni iz čega. Oman je puno jača momčad, Claude Leroy je bio napravio odličan posao s njima. Osim toga, Oman je uvalio nekoliko starijih igrača. Falsificirali su dokumente, pa će im za ove kvalifikacije igrati zapravo A reprezentacija.

Smislite i vi u Kini neku takvu ‘kuhinju’...

- Što ti je sine, za to se u Kini odmah ide u zatvor, ne ide to ovdje samo tako. Osim toga, ja nisam takav igrač, no, smislit će stari Ćiro nešto, nije mi prvi puta da sam do grla u govnima, a da isplivam.

Zato ste se vratili starom oprobanom receptu i uvođenju strahovlade u momčadi, čuli smo da igračima demonstrirate kako se upravlja mrkvom i batinom. No, mrkvu igrači navodno još nisu vidjeli...

- Što mi drugo preostaje? Nemam kvalitetu, moram igrače maksimalno motivirati i natjerati ih da daju sve od sebe i pobijede boljeg od sebe.

Je li istina da ste igrače natjerali da se jednoobrazno ošišaju, kao da su vojnici?

- Jesam, jesam, ne mogu mi oni samo takvi hodati okolo. Imaju mi biti kao vojska, kao jedan, samo tako mogu dobiti jačega od sebe.

Je li ta željezna disciplina dovela do pobune nekog od igrača?

- Naravno da nije, ne smije, nikad se meni nitko nije smio pobuniti. Jedan mi je igrač rekao da mu žena ne dopušta da se ošiša. Samo sam mu rekao da onda neka ide svojoj ženici i odmah je pao pod kosilicu.

Netko je ovdje u Hrvatskoj provalio da nakon Kine idete u penziju...

- Kakve su to gluposti sine!? To podmeću oni koji me ne vole. Samo sam u Hrvatskoj starac, u Kini sam mudrac. Nisam ja još rekao svoju zadnju. Zamisli, penzija?!

Nemojte se nervirati, zdravlje je najvažnije... - Eto, i ti bi me, sine, u starački dom i u grob otjerao. Izvukao sam se, nedavno sam operiran. Ali osjećam se kao ispod čekića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:16