SVIJET JE ŠOKIRAN

Želite skupinu smrti? Dobrodošli u Angolu!

Engleske novine ovakvim crnohumornim razglednicama dočekale su teroristički napad gerilaca iz angolske pokrajine Cabinde. Ključno pitanje je danas - može li se nasilje preliti u Južnu Afriku tijekom SP-a?
 AFP

ZAGREB - Besmisleno je povlačiti paralele između Angole i Južne Afrike jer u mojoj domovini nema terorizma, tvrdi prvi operativac SP-a 2010. Danny Jordan odbacujući svaku mogućnost da bi krvoproliće moglo obilježiti i Svjetsko prvenstvo u lipnju 2010. godine. Njegove riječi, međutim, dobar broj Europljana danas uzima s rezervom. Točno je da u Južnoj Africi nema terorizma, ali zato kriminal cvjeta, a od galopirajuće stope ubojstava ne da se... hm, da... živjeti. Statistika kaže da u Južnoj Africi dnevno biva ubijeno 50 ljudi.

Zasjeda u kojoj su u petak završili nesretni Togoanci, podatak da se njihov autobus pola sata nalazio pod vatrom iz automatskog oružja i ispovijest Emmanuela Adebayora da su se igrači u iščekivanju smrti već počeli telefonski opraštati od obitelji, probudio je sumnju da crna Afrika može glatko organizirati jedno planetarno važno natjecanje. Uoči turnira u Angoli su, naime, također stizale ohrabrujuće vijesti CAF-a o tome kako je organizator strahovito puno uložio u izgradnju modernih stadiona i u sigurnost zvijezda iz velikih europskih klubova, kao i navijača iz drugih zemalja.

U brošurama nigdje ni riječi o opipljivim posljedicama 27-godišnjeg građanskog rata i o aktivnom djelovanju FLEC-a (pokreta za nezavisnost enklave Cabinde), iako je opasnosti postao svjestan svak tko se već letimično na internetu informirao o stanju u državi.

Danny Jordan, izvršni direktor organizacijskog odbora World Cupa, kaže da bi bilo licemjerno primjenjivati dvostruke standarde na Južnu Afriku.

- Ako imate rat na Kosovu u isto vrijeme dok traje Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, onda nitko zbog tog rata neće dovesti u pitanje održavanja SP-a u Njemačkoj. Svijet bi trebao s više ravnoteže tumačiti ovakve događaje. Ne sjećam se primjera kada je jedna zemlja bila odgovorna za zbivanja u drugoj državi. Južna Afrika je sigurna zemlja, uvjereni smo da će SP proći u najboljem redu jer smo angažirali dodatne snage sigurnosti - objašnjava Jordan.

Brojke mu daju za pravo. Zemlja je u proteklih pet godina regrutirala i izvježbala 55.000 policajaca, od toga će sigurnost natjecanja nadgledati njih 41.000. Na svakoj utakmici bit će raspoređeno 700 policajaca, koji će na dispoziciji imati šest helikoptera, mobilna borbena vozila, vodene topove itd. Obavještajne službe su u suradnji s Interpolom otvorile zajedničku bazu podataka o huliganima, krijumčarima oružja i teroristima. Sumnja da sve skupa ne mora biti dovoljno za sigurnost svejedno ostaje. Potenciraju je i sami Južnoafrikanci poput Anneli Bothe, UN-ove suradnice i istraživačice na južnoafričkom institutu za sigurnosne studije.

- Napad u Cabindi pokazuje da teroristima ne treba oružje za masovno uništenje kako bi posijali strah i postigli globalni učinak. Reprezentacije s velikim zvijezdama poput Brazila ili Engleske mogu biti dar za ovakve nasilne skupine. Posebno bi ugroženi mogli biti navijači koji će na otvorenom pratiti utakmice, jer tamo potencijalni napadači ne moraju prolaziti stroge kontrole - priznaje Botha.

Engleske novine ne propuštaju poentirati na ovu temu. Daily Mail donosi sljedeću anegdotu: kada je ranjeni togoanski vratar Obilale avionom dopremljen u bolnicu u Johannesburgu dežurni liječnik na traumi djelovao je vrlo opušteno. “Obilale je u najboljim mogućim rukama”, rekao je. “Ovakve ozljede nisu nam nepoznanica”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:38