FRANCUZI SE PITAJU

Zašto je Šimić uzeo Monacu lovu, a u Dinamu igra besplatno?

Dario Šimić našao se na meti francuskog novinara zbog odluke o dolasku u Dinamo
Zagreb, 270410.Maksimirski stadion.Dario Simic novi igrac Dinama, nakon 12 godina, vratio se u maticni klub poslije Intera, Milana i Monaca. Na slici: s lijeva Marko Naletilic menadjer, Zdravko Mamic dopredsjednik, Zoran Mamic sportski direktor i Krunoslav Jurcic trener Dinama.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Francuzi nas nikad nisu pretjerano voljeli (češće su se predstavljali kao srpska sestra), bili su zaljubljeni samo u dvojicu Hrvata, Josipa Skoblara i Alena Bokšića! I sad ih je zasmetao altruizam Darija Šimića, koji je besplatno odlučio igrati u Dinamu. Francuzi kažu: “Naravno, nakon što je zaradio dva milijuna eura u Monacu! Kojih se nije odrekao...”.

Tako rijedak slučaj da se profesionalni nogometaš, reprezentativac, odlučio na amaterski status u profesionalnom nogometu, dogodio se samo jednom. U pitanju je Čeh Vladimir Šmicer, koji je 2007/2008. godine u francuskom Bordeauxu odigrao tri sezone, ali ga je počelo mučiti koljeno. Inače, Vladimir Šmicer je napadač češke reprezentacije, finalist Eura 1996. godine, s Liverpoolom je 2005. godine osvojio Ligu prvaka, prešao u Bordeaux, no, dvije sezone kasnije vratio se u prašku Slaviju. Igrao je besplatno, ali - kratko!

Naručeni napad

Francuski mediji danas optužuju Darija Šimića da je naplatio Monacu 1,000.000 eura. Javio se izvjesni Jean Petit u L’Equipeu i oštro napao Šimića, kao profitera, iako će priznati da je prošlog ljeta Šimić predložio upravi: “OK, pustite me da čistih papira odem besplatno igrati u Dinamo!” Kalkulirali su, vagali i zakasnili...

Nogomet je veliki biznis, u kojemu su ugovori svetinja. Jedno je gledati princa Alberta na naslovnoj stranici Forbesa, kao jednog od najbogatijih ljudi svijeta, a druga je čitati (naručeni) članak Jeana Petita, kako pljuje po altruizmu Darija Šimića, jedinstvenom primjeru u nogometnom profesionalizimu.

Francuzi ispali nekorektni

Vjerujete li da bi još netko od tih “lovaca na eure” došao Mamiću i rekao mu - daj mi samo dres, kopačke imam! Ali, vani, ako ne “poginete” za ono za što ćete biti plaćeni milijun eura, ako ne trčite i zabijate kao Ivica Olić, napast će vas kao profitera. I zato je dobro da se Daro Šimić riješio francuskog cinizma i šovinizma, a nadam se da ni porez neće biti poput poreza u Monte Carlu, ma kako mizeran bio. Jer su Francuzi prema jednom velikom nogometašu ispali nekorektni?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:23