ŽIDAK IZ MARIBORA

ZAHOVIČ ZA JUTARNJI 'Ivan Rakitić igra poput Federera. Najbolji je vezni igrač Španjolske!'

Fascinantno je kako je Luka Modrić pomeo konkurenciju u Realu - kaže sportski direktor Maribora

Ako želite osjetiti duh prave nogometne Europe, ne tražite ga u Zagrebu, već dugo ne stanuje ovdje. Skoknite do Maribora, nije daleko ni skupo, 110 kilometara, plus vinjeta. Atmosfera u jednoj antinogometnoj zemlji je puno bolja nego u nogometnom Zagrebu, gdje na utakmnicu Dinamo - Porto dođe 4863 gledatelja. I gdje na show Zlatana Ibrahimovića ne dođe ni deset tisuća ljudi. Ali je zato koncert nekakve “Mice Trofrtaljke” - rasprodan.

Savršena duga lopta

Već godinama tražim nogometaša koji loptu udara kao što ju je nekada udarao Ronald Koeman. Svi su ti razvikani igrači udarali “svijeće”, balone koji dugo putuju i postaju lak plijen nabrijanih stopera. No, zadnjih mjeseci često gledam Ivana Rakitića. Nije novost da ima najbolju dugu loptu u Primeri, on definitivno udara loptu kao Roni Koeman. Oštra, reska, brza, bez padobrana, kompjutorski precizna. Što treba lopti “a la Koeman” da postane slavna? Bolji klub...

Ivan Rakitić se još dvoumi, otići ili ostati. Mnoge stvari ga vežu uz Sevillu, iako je restaurant prodao, što bi mogla biti naznaka da bi mogao i dići sidro.

Spomenuo sam ga Zlatku Zahoviču, nogometnom šmekeru, kao hrvatskog igrača u velikoj formi. Samo da ne puca jedanaesterce. No, glavni menadžer Maribora uoči utakmice u četvrtak imao je drukčije mišljenje:

- Luka Modrić je bolji, Modrić me podsjeća na Zvonimira Bobana kada je došao u Milan. Igrao je fantastično u Dinamu, tehnički je savršen igrač, ali, u Milanu se morao prilgoditi zahtjevima kluba. I umjesto uloge fantazista, prihvatio se zadnjeg veznog. Isti je slučaj s Modrićem, fascinantno je kako je pomeo konkurenciju u Realu. Isco je nestao, Xabi Alonso više nije tako važan, Özil je pobjegao. A Modrić je sve bolji i sve važniji...

Lider u Primeri

No, nakon dvoboja u kojem je Rakitić dvaput filigranskim proigravanjima namjestio golove Seville (prvi Gameiru nakon prodora po desnoj strani i sjajnog centaršuta, drugi Faziju iz kornera), sportski direktor Mariborčana je bio impresioniran:

- Kada gledaš Rogera Federera kako igra, čini ti se da bi i ti mogao biti dobar tenisač. Isto je i s Rakitićem, kada njega gledaš, čini ti se da bi i ti mogao biti dobar nogometaš. Znam da je dobio puno bolji ugovor od Seville, kvaliteta se plaća, Ivan nije slučajno najbolji vezni igrač španjolske lige, pa namjestio je najviše golova - sipao je komplimente legendarni Slovenac ispred kamera slovenske državne televizije.

Sam Rakitić je bio zadovoljan činjenicom da je njegova momčad ostala neporažena u Europskoj ligi:

Pregovori sa Sevillom

- Jako dobra utakmica. Zadovoljan sam jer smo zabili dva gola u gostima, u drugom poluvremenu smo bili vrlo dobri. Detaljno smo se pripremili za Maribor, proučavali smo snimke njihovih dvoboja, tako da nas Slovenci ni s čim nisu iznenadili. Remi je u redu, optimist sam pred uzvrat - rekao je Rakitić, koji je, tvrde španjolski mediji, sa Sevillom potpisao novi ugovor do 2018. godine. Zarađivat će oko tri i pol milijuna eura godišnje.

No, jučer je Ivanov brat Dejan demantirao da je sve gotovo:

- Ne, ništa nismo potpisali. Pregovori su još uvijek u tijeku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:24