PIŠE T. ŽIDAK

ZADATAK ZA NIJEMCA Magath mora od Halilovića i Brozovića stvoriti igrače koji vrijede 10 milijuna eura

Može li se Mamić nositi s činjenicom da je Magath u svakom klubu bio i predsjednik i direktor i trener
 Srđan Vrančić/CROPIX

Je li priča o Felixu Magathu bačeni pojas za spasavanje Zdravku Mamiću s broda koji tone ili pucanj u vlastitu sljepoočnicu? Neki kažu da je to kraj Dinama, neki se već klade da će nova ljubav završiti najskupljim razvodom u Dinamovoj povijesti. No, ako bolje poznate Mamića, shvatit ćete da je to očajnički bijeg od grozne Dinamove statistike, kupovanje mira i bitka za profit.

Nakon sumorne europske jeseni, cijene Mamićevih igrača će toliko pasti da Dinamov imidž “tvorničara” prvoklasnih nogometaša može održati na životu samo šokantni transfer. A Felix Magath je bomba, slatki medijski kolačić, koji će hrvatska nogometna javnost danima “cuclati”. Uz redovito prisustvo barem dvadesetak izvjestitelja njemačkih listova, koji još ne mogu povjerovati da će Felix Magath iz FC Hollywooda (njemački sinonim za Bayern, op.a.) preseliti u balkansku krčmu.

U Portorikancu, kojega su odgojili Prusi, sjedinili su se najveći demoni njemačkog nogometa, Rudi Guttendorf, zvani gonič robova i Branko Zebec, trener-demon, za kojega Magath tvrdi da je njegov idol. Marijan Kovačević, koji je pod Magathovim ravnanjem igrao u Hamburgu, sjeća se jednog detalja:

“Prije treninga zagrabio bi punu šaku kamenčića i rekao - koliko je kamenčića u mojoj ruci, toliko krugova ćete danas istrčati. Nakon svakog kruga bacio bi jedan kamenčić. Da, bio je sadist, koji se hvalio - sve sam naučio od Branka Zebeca!”

Mamić će ovaj put posegnuti i na vlastiti konto, ne bi li doveo trenera, koji je dolaskom u Eindhoven pokazao da ga Dinamo zanima. Najmanja cijena za Magatha je 2,500.000 eura, ali, on sa sobom vuče i dvojicu pomoćnika, koji će koštati najmanje 300.000 po glavi. No, Mamićev kalkulator je izračunao; sve je to niska cijena, ako Magath spasi igrače, koji propadaju, ako iz prosječnosti izvuče Halilovića, Brozovića, Šimunovića, Soudanija, Fernandesa i Pinta, koji je danas jedini Dinamov igrač koji bi mogao igrati Ligu prvaka.

Mamić je pred zidom, cijene njegovih transfera su bitno niže nego prije nekoliko godina, kada mi je francuski menadžer Larios rekao: “Mamić je najskuplji u Europi, ali ima i najbolje igrače...” Potvrdilo se to na primjeru Modrića, Mandžukića, Eduarda, Mamić je na transferima utržio 139,000.000 eura. Upropaštena europska sezona dovela je Mamića pred zid i mora šokirati svijet, a Magath je dobra prilika za to.

Ali, nije lako pregovarati s Portorikancem, kod kojega su emocije potisnute na dno duše, koji na računu ima 50,000.000 eura. Istina, propao mu je posao u HSV-u, gdje je želio biti sportski direktor, u ovom času je bez posla. Ipak, nogometnu Europu je iznenadila želja da dođe u Zagreb. Naravno, još nije došao, još nisu rasvijetljeni detalji oko godišnjeg ugovora, u Wolfsburgu je zarađivao 7,000.000 eura bruto. Dinamo bi njegov dvogodišnji ugovor koštao najmanje 5,000.000 eura. Naravno, neto! Ali, to nije pretjerano visoka cijena, ako Halilovića i Brozovića dovede do cijene za koju je Mamić svojedobno prodao Modrića, Kovačića ili Eduarda da Silvu.

Postoji i druga strana medalje. Ne bi proteklo puno vode ispod savskih mostova kada bi Mamić prokleo dan što ga je doveo. Kao i u slučaju Halilhodžića. Jer, u svakom klubu u kojemu je bio, Magath je bio i predsjednik i sportski direktor i trener, on je bio kao Ćiro osamdesetdruge godine. Bi li mu Mamić to dopustio? Ni mrtav!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:11