VERBALNI RAT ENGLEZA

WAYNE ROONEY NIJE OSTAO DUŽAN ‘Scholes je nebitan, njegove primjedbe me ne zanimaju’

‘Igrajući svih ovih godina, dokazao sam da mi je momčad uvijek na prvom mjestu, a ne moji interesi’ - odgovara zvijezda Uniteda na kritike nekadašnjeg suigrača

Prijateljstvo Paula Scholesa i Waynea Rooneyja stradalo je ovih dana u prijateljskoj vatri nakon verbalne kanonade nekadašnjih suigrača u Manchester Unitedu i engleskoj reprezentaciji.

Scholes je otvorio frontu ocjenom da bi izbornik Roy Hodgson trebao razmisliti o novom napadačkom frontmanu “tri lava” jer je Rooneyjev nogomet u zenitu, a najbolja ostvarenja karijere polako nestaju u retrovizoru 28-godišnjeg napadača.

Lider momčadi

Govorimo o strijelcu 216 pogodaka za “crvene vragove” i standardnom napadaču reprezentacije kod Hodgsonovih prethodnika, kojega bi bivši suigrač sada po kratkom postupku degradirao na mjesto Sturridgeova batlera. Rooney je lider nacionalne momčadi od 2004. godine kada je s četiri gola bljesnuo na Euru i istaknuo tabloidnu kandidaturu za sljedećeg “bijelog Pelea”.

- Paul Scholes je bio moj suigrač, ali je već izvjesno vrijeme daleko od prve momčadi i zato me njegove primjedbe ne zanimaju. Vidim da puno vas piše kako je ostao u blizini Unitedove momčadi kao trener, ali to nije istina. Pojavio se tek nakratko kao član Giggsova privremenog stožera. Uglavnom, čovjek ima pravo na svoje mišljenje kao i svi drugi. Zadržimo se na tome - izjavio je Rooney.

Odlazak u mirovinu

Tijekom igračkih dana Paul Scholes je figurirao kao maneken “pos’o - kuća” nogometnog pravca. Intervjue je davao na kapaljku, bježao je od zvučnih ocjena i prepuštao mjesto pod reflektorima Cantoni, Beckhamu i Rooneyju. Nakon odlaska u mirovinu otkrio je “pundita” u sebi i rado s novinskih stranica dijeli savjete trenerima i izbornicima.

Za kladionicu Paddy Power ovih je dana, primjerice, napisao da će Engleska najlakše zakočiti “azzurre” u Manausu. “ Park Ji-sung je odradio savršen posao na Pirlu kada je United 2010. godine eliminirao Milan u Ligi prvaka, ukupni rezultat 7-2. Nije mu dao disati, Pirlo je kraj utakmice dočekao tako frustriran da se počeo koškati sa svima. Treba nam engleski Park Ji-sung koji će odigrati policajca na Pirlu, mislim da se on zove Danny Welbeck. On zna oduzeti loptu, ‘osedlao’ bi Pirla defanzivnim obvezama”, piše Scholes.

Potpuno oporavljen

Njegov mali taktički vodič nije ostao bez odjeka u javnosti. Vode se polemike oko Rooneyjeve uloge u momčadi: Unitedov napadač možda neće na klupu, ali morat će mijenjati navike i vjerojatno ga čeka pozicija na lijevoj strani, uloga ofenzivnog veznjaka u rasporedu 4-2-3-1.

- Spreman sam. Potpuno sam se oporavio od istegnuća prepona koje mi je pokvarilo kraj sezone, a novih ozljeda nije bilo. Gol Ekvadorcima vratio mi je samopouzdanje, bio sam lagan na terenu, vrućinu sam jedva osjetio - objašnjava Rooney.

Progovorio je i o novoj ulozi.

- Nisu mi trebale posebne izbornikove instrukcije. Moja je prednost to što mogu biti raznovrstan u igri. I prije sam dobivao uloge na lijevoj strani, igrao sam povučenog napadača. Svih ovih godina dokazao sam da mi je momčad na prvome mjestu, da nisam opsjednut privatnim interesom - rekao je Rooney.

Dok on traži način kako zadržati stečene pozicije u nacionalnoj momčadi, londonski tisak pronalazi nove heroje koji će napokon vratiti Englesku među svjetske velesile. Ime potencijalnog junaka danas je Ross Barkley. Evertonov 20-godišnjak mnoge podsjeća baš na Rooneyja iz Portugala 2004. godine.

- Puno je sličnosti. Tjelesna građa, klub iz kojega dolaze, mjesto na terenu, neustrašivost. Sjajno je kada momčad u ofenzivnom dijelu ima igrače koji su u stanju režirati stvari, učiniti da se nešto događa - komentira Frank Lampard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:43