KUP HRVATSKE

Vukušić presudio Zagrebu u 'vaterpolskoj' utakmici

U prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Hajduk je s 1-0 pobijedio Zagreb. Pobjeda Bijelih dobiva na vrijednosti kada se zna da se utakmica odigrala u groznim uvjetima
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

U nemogućim uvjetima, jer kiša koja je u Splitu padala cijeli dan dobrano je natopila travnjak na Poljudu, započela je utakmica Hajduka i Zagreba. Ogroman dio terena nalikovao je bari, nije bilo potrebno smirivati loptu jer je to činila voda, driblinzi i dodavanja bili su apsolutno nemogući. Tek dio travnjaka bliži zapadnoj tribini nudio je minimalne uvjete za igru. I dok su svi čekali kada će sudac Batinić prekinuti utakmicu, igra je tekla, ako se tako može nazvati napucavanje lopte, najviše je bilo posrtanja, padanja u blato, klizanja... U takvim uvjetima debitirala su u prvom sastavu Hajduka dvojica juniora, desni bočni Marko Barišić te zadnji vezni Josip Radošević.

Prvi su zaprijetili gosti u sedmoj minuti, i to po spomenutoj desnoj strani Hajduka. Prošao je Štiglec pokraj mladog Barišića i pronašao Mitrovića, čiji je udarac otišao preko gola Bijelih. Hajduk je uzvratio u sljedećoj akciji, Tomasov je dobro ubacio s lijeve strane, no lopta je zapela u "bazenu" pred Zagrebovim golom te zbunila Vukušića. Mladi napadač u 9. minuti u priliku je gurnuo Anasa Sharbinija, no njegov udarac otišao je uz desnu vratnicu Vidakovićeva gola. Nakon toga kiša nije posustajala, ni prilika nije bilo. Obje momčadi pokušavale su se prilagoditi nemogućim uvjetima, dugim loptama preskakala se igra, jedini je Nikola Sarić ustrajavao u pokušajima prizemnih dodavanja. Prilike su tražili iz prekida, jednu takvu imao je Zagreb. S preko 30 metara s desne strane pucao je Oršulić, lijepo je naciljao Subašićev gornji lijevi kut, koji se ipak uspio istegnuti i odbiti loptu u korner.

Igrokaz na početku drugog dijela, izašao je sudac Batinić s dvojicom kapetana na sredinu travnjaka i dok su mozgali da li nastaviti utakmicu ili ne, odgovor su im dali gledatelji.

- Igrajte, p..... - odjekivalo je s tribina. Batinić je dvaput bacio loptu i potom mahnuo igračima da iz tunela izađu na teren.

Utakmica je tako nastavljena, a kako je Balakov Sarića ostavio u svlačionici, nitko više nije pokušavao dodavati loptu po travi. Hajduk je igrao u formaciji 4-2-4 koja je na trenutke nalikovala na 5-0-5, obrana je ispucavala dugačke lopte prema napadačima koji su nešto pokušavali, uglavnom bez uspjeha.

I onda pogodak Hajduka u 63. minuti! Na 22 metra od Zagrebova gola Vukušić je pokušao uposliti suigrače, dodavanje je prekinuo Maleš, no lopta se opet odbila do napadača Bijelih koji ju je udarcem lijevom nogom smjestio u sami donji desni kut nemoćnog Vidakovića. Slavili su navijači i igrači Hajduk taj pogodak, zbilja nije lako bilo uopće zaprijetiti golu protivnika po onakvom terenu.

U 74. minuti zaprijetio je i Zagreb, Šovšić je korak-dva ušao u šesnaesterac Hajduka i opalio po lopti, Subašić ju je jedva uhvatio. Odmah potom nova kombinacija gostiju, Mitrović je ubacio za Medića, no ovaj je pucao u naručje vratara Bijelih. Nije prošlo niti pola minute kada je na loptu koju je izbio Subašić dobro reagirao Mitrović, no nije pogodio okvir vrata domaćih.

Pokušao je u 84. minuti Anas Sharbini, prekid sa lijeve strane sa udaljenosti od preko 30 metara izveo je pucajući prema vratima gostiju, no Vidaković se nije dao prevariti. U 89. minuti još je jednom na sceni bio mlađi Sharbini, sa lijeve je strane ubacio za brata Ahmada čiji udarac glavom nije bio precizan.

Kad se podvuče crta Hajduk je bio bolji, može se kazati da je bolje plivao od gostiju s kontinenta te stekao minimalnu prednost uoči uzvrata, podgrijao nadu da može izboriti polufinale Kupa.

HAJDUK - ZAGREB 1-0 (Vukušić 62)

Kraj utakmice!

89. minuta - Zamalo je Hajduk došao i do drugog gola! Lima je odlično ubacio s lijeve strane, Ahmad Sharbini glavom je pucao milimetar pokraj vratnice.

84. minuta - Anas je pucao is slobodnog udarca iskosa, Vidaković je boksao u korner.

75. minuta - Prva dobra šansa Zagreba. Abdurahimi je ubacio, Subašić boksao loptu samo do Medića, koji s 12-13 metara nije pogodio okvir gola.

74. minuta - Šovšić je pucao sa 16 metara, Subašić je uz manje poteškoće obranio taj udarac.

63. minuta - Hajduk je poveo! Vukušić jepokušao na 20-ak metara driblati, ali kada je vidio da to nema smisla, odapeo je svom snagom i zatresao mrežu.

52. minuta - Hajduk je krenuo nešto agresivnije u nastavku. Tomasov je uputio jednu loptu koja je išla paralelno uz gol-liniju,ali nitko je nije uspio pospremiti u mrežu.

47. minuta - Ahmad Sharbini je bio u sjajnoj situaciji, ali i on je zapeo u lokvi...

Počelo je drugo poluvrijeme!

Kapetani i sudac dugo su vijećali treba li uopće nastaviti utakmicu, ali ipak na kraju je odlučeno - igra se!

Kraj prvog dijela u kojem nogometa skoro i nije bilo. Sama utakmica je na rubu regularnosti, a kiša i dalje pada...

40. minuta - Oršulić je iz slobodnog udarca s 25 metara naciljao same rašlje, Subašić se ispružio i skrenuo tu loptu.

36. minuta - Gabrić je opalio s 20-ak metara, nije bilo opasnosti za Vidakovića.

25. minuta - Na Poljudu se malo toga događa. Igrači se trude, ali u ovim uvjetima nemoguće je igrati...

9. minuta - Sada je Anas Sharbini bio sam ispred golmana Zagreba, ali je pogodio vanjski dio mreže. Već druga stopostotna šansa za Bijele.

7. minuta - Prva velika šansa za Hajduk , Zagrepčane je spasila lokva! Tomasov je odlično proigrao Vukušića, koji je izbio potpuno sam ispred Vidakovića. Baš u trenutku kada je napadač Hajduka išao prebaciti vratara Zagreba, lopta mu je zapela u lokvi...

6. minuta - Mitrović je pucao s vrha 16-erca, ali lopta je otišla daleko od gola.

5. minuta - Uvjeti za igru su praktički nemogući, travnjak nalikuje na bazen...

Utakmica je počela, travnjak je natopljen zbog kiše koja još uvijek pada.

HAJDUK: Subašić, Barišić, Inoha (od 46. Milić), Andrić, Lima, Tomasov Radošević, Sarić (od 46. Ah. Sharbini), Gabrić (od 82.Kukoč), An. Sharbini, Vukušić;

ZAGREB: Vidaković, Pelaić, Pavlović, Lapić, Štiglec, Maleš, Abdurahimi, Oršulić, Šovšić, Mitrović, Medić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:36