BIVŠI IGRAČI

Vučević: Pep je od Barcelone napravio savršenstvo

 AFP

O sudaru Barce i Reala govore Goran Vučević i Robert Jarni. Vučević iz kuta Barcelone s kojom je 1992. potpisao 7-godišnji ugovor, ali je upisao samo dva nastupa za najbolji Cruyffov sastav, dok je uz povremene posudbe redovito igrao za njihovu B ekipu. Jarni je pak u Realu proveo jednu sezonu (1998./99.) svoje bogate karijere, upisao je 27 nastupa, a zabio je i jedan gol. Dvaput je osjetio slast nastupa u El Clasicu. Vučević i Jarni navijat će za svoje bivše klubove, ali slažu se da je Barca lagani favorit uoči nedjeljnog derbija.

GORAN VUČEVIĆ - BARCELONA

Barca ima laganu prednost zbog trenutačne forme, ali nitko ne može podcijeniti Real računajući na individualnu kvalitetu Cristiana Ronalda i Kake, od kojih se očekuje da budu glavni aduti Pellegrinijeve momčad. Iako se u medjima ta priča najčešće potencira, ne bih ovu utakmicu gledao kroz prizmu sudara Messija i Ibrahimovića s jedne te C. Ronalda i Kake s druge strane. Obje momčadi imaju puno jakih individualaca, kvalitetnih igrača koji su sposobni jednim potezom riješiti pitanje pobjednika.

Guardiola

Osobno, najviše me fascinira Pep Guardiola s kojima sam igrao i ostao u prijateljskim odnosima. Mladi trener učinio je od Barce savršen sklad, ukomponirao je individualnu klasu jednog Messija, Henryja i Ibrahimovića koji funkcioniraju perfektno u prepoznatljivom sustavu igre. Najveća snaga Barce je transformacija iz sustava 4-3-3 u 3-4-3 na način da jednostavno melju protivnika. Fascinira njihov presing nakon što izgube loptu. Barca igra s puno rizika, napadački, žele se nadigravati, a onda je samo pitanje trenutka kada će iz tog sustava iskočiti neki pojedinac. Iako kupuju najveće zvijezde, temelj su igrači iz vlastitog pogona koji ugrađuju automatizam u Barcinu igru. Vidjeli ste kako su pobijedili Inter bez Messija i Ibrahimovića, a Valdes, Pique, Puyol, Busquets, Xavi, Pedro, Iniesta te Krkić i J. Dos Santos izašli su iz njihove fantastične omladinske škole.

Ibrahimović

Barca je s njim dobila kvalitetu više iako su mnogi bili spektični u vezi s tim kako će se Ibrahimović, koji voli držati loptu, uklopiti u sustav u kojem se igra brzo, uz što manje dodira. Računalo se da je Eto’o baš idealan izbor, jer je bio egzekutor koji je nevjerojatnom lakoćom zabijao golove, ali siguran sam da će Ibrahimović biti jednako uspješan. Ibra nije imao sreće s ozljedama, ali kada se potpuno uklopi, ne vidim momčad u Europi koja bi mogla zaustaviti Barcu. Možda eventualno Ancelottijev Chelsea.

Čudesna atmosfera

Čudesna je atmosfera koja prati El Clasico. U Španjolskoj toga dana kao da ništa ne postoji osim derbija. Tako će biti i u nedjelju između 19 i 21 sat, kada će se sve aktivnosti zaustaviti zbog 90 minuta nogometa. Navijači Barce su fanatici koji dolaze sa svih strana Španjolske. U zgradi gdje sam živio jedan navijač Barce iz Zaragoze kupio je stan samo da bi mogao dolaziti na utakmicu. Nezahvalno je prognozirati pobjednika, ali sigurno je da ćemo uživati u spektakularnom nogometu. Teško da će se ponoviti onih 2-6 s Bernabeua, ali očekujem utakmicu s puno golova.

ROBERT JARNI - REAL

Barcelona je po mome mišljenju izraziti favorit jer se igra na Camp Nou, ali i zbog trenutačne forme i atmosfere. Iako uloga ‘papirnatog favorita’ ne znači puno u ovakvim utakmicama, imam dojam da je u ovom trenutku Barca jača, da je konkretnija i opasnija. U Realu očito nešto ne štima, pokupovali su sjajne igrače, napravili su novi ‘dream team’, ali kao da im opet nešto nedostaje. I činjenica da se stalno preispituje status trenera Manuela Pellegrinija govori u prilog tezi da nisu zadovoljni iako su izborili drugi krug Lige prvaka, a trenutačno su vodeći u Primeri. Međutim, Real je klub najvećih zahtjeva, nije dovoljno pobijeđivati nego traže i atraktivnu igru, spektakl.

Sudar zvijezda

Barcelona ima bolje balansiranu momčad, i to je osnovna razlika u odnosu na Real. Oni nisu samo skup zvijezda jer s obje strane imamo nogometaše koji su vjerojatno najjači individualci u današnjem nogometu. No, kod Barcelone su Messi i Ibrahimović uklopljeni u taj prepoznatljivi automatizam. I upravo je kompaktnost Barce njezin najjači adut, ako ćemo s druge strane istaknuti ekstrasposobnost Cristiana Ronalda. Real ima veliki hendikep jer imaju očitih problema u obrani, ali i u veznom redu koji teško zaustavlja protivničke akcije. Naravno da preko Ronalda imaju fantastičnu sposobnost kontranapada, ali je osnovno pitanje kako će njihov vezni red i obrana izdržati pritisak Barce koja igra kontinuirani napad. Xavi, Iniesta, Messi i društvo znaju sakriti loptu, što frustrira protivnika i tjera ga na pogrešku.

Kaka

Brazilac je najkompletniji igrač Reala. On ima sposobnost da uđe iz drugog plana, ide okomito prema vratima i probija svaku obranu. Kaka je asistent, ali i realizator, a igra Reala ovisit će o njegovu raspoloženju. Iako će igrati svoj prvi El Clasico, s iskustvom iz Milana to će mu biti najmanji problem. Ovaj derbi može odlučiti jedan potez, trenutak inspiracije, a Kaka može biti odlučujući faktor u korist Reala. Ne bih se usudio prognozirati rezultat, ali ne isključujem mogućnost iznenađenja, da Real dobije. Često se zna dogoditi da u trenucima velikog naboja i motiva igrači zaborave sve nesuglasice i probleme te da odigraju savršenu utakmicu. U svakom slučaju, Real ima kvalitetu da ostvari trijumf na Camp Nou.

Gušt pobjede na Camp Nou

Imao sam sreću dvaput igrati El clasico, u sezoni 1998/99. s Realom sam izgubio na Camp Nou 1-3, a na Bernabeu je završilo 1-1. Stvarno je strašan osjećaj igrati tu utakmicu koja nije samo derbi Primere nego globalni spektakl. S Betisom sam slavio pobjedu 3-1 na Camp Nou i to je predivan osjećaj. Inače, El Clasico je spektakl, ali za mene je najveći derbi koji sam igrao između Betisa i Seville. S tom se utakmicom ništa ne može usporediti. Tolike su tenzije da mjesec dana prije i poslije utakmice ne možeš izaći iz kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:49