POVRATAK MEĐU ELITU

Vol na ražnju u čast Rođe Spajića i 1. HNL

Prema Perkovićevim riječima HD je Prvu ligu izborio s klupskim proračunom od 5,5 milijuna kuna
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Osam dugih godina trebalo je Hrvatskom dragovoljcu da se vrati iz pakla, od ispadanja do povratka u 1. HNL.

- Kada sam bio na izmaku snaga, i fizički i financijski, i kada smo imali po imenima slabiju momčad nego ranijih sezona, izvukli su nas dragovoljačko srce i pomoć dragoga Boga - započinje svoju ispovijest predsjednik HD-a Ivica Perković koji je nakon smrti Stjepana Spajića prije šest godina preuzeo teret vođenja kluba.

- Počeo sam i sumnjati u sebe, ali ipak sam ostvario ono na što sam se zarekao na Rođinom grobu. I siguran sam da je “tamo gore” priredio veliku feštu, kakva mu i priliči. I mi ćemo u nedjelju u Sigetu na isti način slaviti. Osam godina smo čekali da se taj vol ispeće. Nakon finala turnira mladih uzdanica, oko 13 sati, svi su dobrodošli. Svirat će tamburaši, peći će se vol. Branitelji, dragovoljci i prijatelji kluba zaslužili su ovakvu feštu.

Sumnje su najglasnije bile posljednje dvije, tri godine kada su “crni” iznenađujuće u posljednjim kolima gubili od slabijih Novalje, Segeste, Vukovara...

Grad punio šestinu budžeta

- To su pričali zločesti ljudi, a ja do danas nisam imao argumenata za uzvratiti. Neću ih imenovati, ali pogledajte samo koliko novca grad Zagreb izdvaja za nogometne prvoligaše i puno toga će vam biti jasnije.

Prema Perkovićevim riječima HD je Prvu ligu izborio s klupskim proračunom od 5,5 milijuna kuna od kojih je grad participirao s 900 tisuća. Obećao je da će se minimalna dugovanja zatvoriti do početka nove sezone.

- Vjerujem da će se u hodu neke stvari promijeniti, ne smije se ignorirati naš rezultat. Lokomotivi je za 2010. godinu zapisano oko pet i pol milijuna, Croatiji koja je ispala više od tri... Sigurno i mi zaslužujemo biti u tom rangu. Ne zaboravite da naša škola nogometa okuplja 400-tinjak dječaka i mladića.

Drugi savjet koji se nameće u javnosti je da je bolje bilo pričekati još jednu sezonu za ulazak u 1. ligu jer će sljedeća sezona biti “ubitačna”, od 16 klubova ispast će ih najmanje pet.

- Možda i šest, zato je naš cilj da budemo bolji od najmanje toliko klubova. I bit ćemo - zagrmio je Perković i nastavio:

- Rekao sam da, kada se jednom vrati u Prvu ligu, Hrvatski dragovoljac nikada neće ispasti i tako će i biti. Proračun ćemo udvostručiti, a sada će biti puno lakše doći do sponzora. Troškovi organizacije i putovanja neće biti puno veći, a mnogi igrači će i za nešto manje novca doći ovdje, samo da budu u Zagrebu. Da smo ranije uspjeli, igrače poput Strinića, Lakića, Marasa bismo puno duže zadržali u Sigetu.

Kako preživjeti 1. HNL?

Lijepa je to pjesma za uši navijača “crnih”, ali bez konkretne podloge zvuče kao optimizam bez pokrića...

- Već mi se javilo nekoliko bivših igrača koji plove menadžerskim vodama sa željom da pomognu. Ne brinite, tri ili četiri pojačanja ćemo sigurno dovesti, Mladina ostaje trener, a pronaći ću nove sponzore - ponovio je.

Kako god bilo, pred Perkovićem i suradnicima ( Štefanić, Ciprić, Tokić...) je ljeto velikih izazova. Sumnja u njihove mogućnosti nije ništa novo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44