NA MARGINAMA SKUPŠTINE

Vlatko časti: Kolje se sedam svinja, onda znate kakva će to zabava biti!

Intimusi novog/starog predsjednika kažu da je Vlatko noćima slabo spavao i drhtao pred Štimčevim naletom
 Damir Krajač/CROPIX

Ono što se u petak događalo na rubu HNS-ove izborne skupštine dobrim dijelom se sudara s tematikom koju Krešimir Mišak televizijski obrađuje “na rubu znanosti”. Izmiče iskustvu i našim varljivim osjetilima kao i odgovori na pitanja ima li života nakon smrti, posjeduje li NASA doista dokaze o posjetu izvanzemaljaca i je li Vlatka Markovića na skupštini zamijenila lutka na napuhavanje.

Bez pretenzije da empirijski utvrdimo baš svaki detalj tog povijesnog sijela, prenosimo sličice s ruba koje su nam posebno zapele za oko. Krenimo redom...

Nestrpljivi Marković... žuri kod Orbana

Kažu dobro upućeni da je finiš predizborne kampanje predsjednik HNS-a dočekao na sedativima. Znači, ipak nije takav kuler kako se trudio uvjeriti javnost u prethodna dva mjeseca kada je izbjegavao medije i na svako postavljeno pitanje s prezirom odmahivao rukom. Nakon pobjede Vlatko Marković ponovno je odbio ponudu da u mikrofone i kamere strusi svoju istinu, ali...

Otkravio se nekoliko sati kasnije. Prepredeni HTV-ov reporter okrenuo je broj njegova mobitela i uhvatio ga prije ulaska u tunel. “Putujem u Mađarsku, kod premijera Orbana na kolinje. Kolje se sedam svinja, onda znate kakva će to velika zabava biti”, zveknuo je naš predsjednik. Sada znamo da će mu nakon Kontre i Iskoraka na grbaču leći i Prijatelji životinja. Vrijeme je za povratak u crnu medijsku izolaciju.

Zlatna kopačka na poglavnikovu grobu

Malo se toga promijenilo u nastupu Davora Šukera otkako je zaključio igračku karijeru. Fotoreporterima pozira opipavajući puls na vratnoj žili, baš kao uoči jedanaesterca protiv Rumunja na Svjetskom prvenstvu ‘98. Za saveznike u skupštinskim klupama sačuvao je prepoznatljivi palac gore. I dalje je najbolji matematičar hrvatskog nogometa, na skupštini zadužen da iz blizine prebrojava glasove Markovićevih zastupnika. I izjave daje u skladu s unaprijed dogovorenim ‘ekskluzivama’, ali ovaj put je iznevjerio dogovor zbog škakljivog detalja.

Novinarima koji su pratili skupštinu nije promaknulo da je portal Index.hr na početku skupštine objavio fotografije naše zlatne kopačke s madridskog groba Ante Pavelića. Uz poglavnikov spomenik fotografirao se s pripadnicima “zločinačke” Ivicom Petrovićem i Miljenkom Žajom Krojfom. Minutu kasnije Šuker je izletio iz dvorane nakon važnog telefonskog poziva. Navečer je otpilio TV ekskluzivu shvativši da bi pitanja mogla biti vrlo škakljiva. Jedna od rijetkih utakmica koju je Šuker dočekao nepripremljen.

Moralne vertikale

Umorio se Robert Markulin od ponavljanja kako su ga umorile podjele u našem nogometu i kako razmišlja o ostavci na čelno mjesto u Udruzi prvoligaša. Dugo se taj odmjereni Koprivničanec odupirao uroniti u mulj našeg nogometa, zračio je nekom mirnoćom i špilao gospoštinu. Otprilike na tragu Miroslava Uljana, političara iz Kostrene kojem se povremeno “diže kosa na glavi” od neregularnosti koje tište nogomet, no nepokolebljivo ostaje na brodu i na Markovićevu kursu.

Markulin je uoči skupštine spremno odigrao ulogu Mamićeve marionete, zaboravio na proceduru, zažmirio pred zakonima i iskrčmio dva glasa Udruge prvoligaša u korist vladajuće garniture. Gazda koprivničke knjižare Pink Panter i Polančecov igrač na potezu Slaven Belupo - Podravka kraj sjednice dočekao je kao novi dopredsjednik saveza. Ali užasno je umoran od svega i razmišlja da se zahvali na funkciji.

Domaći izdajnici i ostali kvislinzi

Dakle, tko je koga izdao? Je li to naplatio novcem, funkcijom ili je samo pao na šarm? I hoće li zbog toga snositi posljedice? Izdajnici za kojima je izdana službena tjeralica zovu se Neven Šprajcer i Mato Previšić , jedan se otrgnuo napucima Karlovačke, a drugi Dubrovačko-neretvanske županijske skupštine. Umjesto Štimcu svoje su glasove dali Markoviću. Puno je škakljivije pitanje - tko je surađivao s okupatorom ispod žita? I tu su dvojbe gotovo pa riješene. Dvojica Brođana, Sočković i Stevanović, priklonili su se Štimcu. Spekulira se da je pod njegov barjak pretrčao i koprivnički zastupnik Marjanović. Potpuno u skladu s medijskim najavama da se ovdje igra “double jeopardy”.

Ja ipak varam malo bolje

Može na kraju predstave otpjevati maksimirski Boža Pub. Jer njegovim su se igračima na koncu pokazali riječki zastupnici Rubeša i Peraić, na čije je glasove računao Štimčev tabor. Čim je Rubeša imenovan u radno predsjedništvo skupštine, Štimac je dobio razlog za preznojavanje. Riječ je o mladom direktoru NK Rijeke koji je prije samo dva tjedna bio na rubu fizičkog obračuna sa Zdravkom Mamićem, ali se čovjek brzo ohladio i urazumio. “Vlatko, Mario... Dižite te kartone, je... vam Boga”, zagrmio je u jednom trenutku Mamić i pokazao u kojem smjeru idu stvari.

Pravo pitanje nakon svega glasi - ima li koga da ovom društvu podigne crveni karton?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:43