IZBORNIKOVA DILEMA

Vjeruje li Bilić Subašiću ili se okreće mlađima?

Položaj vratara je najosjetljiviji u nogometnoj momčadi: trener se mora odlučiti za jednoga i vjerovati mu niz utakmica, a izbornicima je teže nego klupskim trenerima jer si ne mogu pomoći kupnjom ili posudbom u prijelaznom roku
Sibenik, 170410.Nogometna utakmica 26. kola HNL-a izmedju NK Sibenik i NK Hajduk.Na fotografiji: Danijel Subasic.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

ZAGREB - Brazilce je sa Svjetskoga prvenstva izbacio vratar! Ne mislimo na Valdira Pereza 1982., nego na Julija Cesara 2010., čuvara mreže europskog prvaka Intera te, uz Buffona i Casillasa, golmanski vrh vrhova!

Vratarske pogreške se skupo plaćaju jer im se gotovo svaka broji, za razliku od onih napadača koji su slavljeni ako zabiju za 1-0, iako prije toga propuste pet mrtvih prilika. Stoga je i položaj vratara najosjetljiviji u nogometnoj momčadi: trener se mora odlučiti za jednoga i vjerovati mu niz utakmica, čuvare mreže ne mijenja se kao bočne igrače ili napadače. No, u puno većim problemima od klupskih trenera, koji uvijek mogu kupiti ili posuditi onoga tko im nedostaje, imaju izbornici ako ih zadesi razdoblje da im više njih budu rezerve u svojim klubovima ili izvan forme. U hrvatskom slučaju to su Runje (Lens) i Pletikosa (uskoro Tottenham) te Danijel Subašić kao treći izbor Slavena Bilića, iz HNL-a.

Rijetki su izbornici sretnici poput Del Bosquea jer Španjolskoj “jedinici” za vrat pušu standardni vratari Liverpoola i Barcelone, Reina i Valdes. Brazilcima su rezerve J. Cesaru Doni iz Rome i Gomes iz Tottenhama, a Englezima manjka kadra pa je na SP-u 40-godišnji James morao vaditi kestenje iz vatre nakon Greenove gluposti. Talijanima se ozlijedio Buffon i mora na operaciju, pitanje je hoće li novi izbornik Prandelli forsirati Marchettija, kao što će Löw na vratima Njemačke do daljnjega forsirati Neuera...

Vratimo se aktualnom problemu Slavena Bilića: Runje (34) i Pletikosa (31) startat će u novu sezonu kao rezerve, Subašić (25) je nesigurno počeo sezonu na vratima Hajduka - odlično ako su za sve krivi čepovi, a Galinović se još lani oprostio, no ionako ne bi bio na radaru jer je pričuva u Panathinaikosu. Tko su mladi koji dolaze?

Hrvatska ima vratara, što dokazuje i činjenica da su ovo ljeto dvojica napustila HNL: Marijan Antolović (21) iz Cibalije prešao je za 500.000 eura u poljsku Legiju, a u jači rang natjecanja nego što ga ima u zaprešićkom Interu Chelsea se sprema posuditi Mateja Delača nakon njegova 18. rođendana 20. kolovoza. Pod lupom ostaju prvi vratar naše mlade (U-21) reprezentacije Ivan Kelava (22), kojega izbornik Dražen Ladić, upućen u problematiku jer je najbolji hrvatski golman svih vremena, pretpostavlja Antoloviću, zatim Filip Lončarić (23), koji upravo mijenja Butinu na vratima Dinama, te Miro Varvodić (21), trenutačna “jedinica” Soldina bundesligaša Kölna.

Nabrojeni su imali različit put kroz selektivni proces HNS-a. Dok su dinamovci Lončarić i Kelava branili za sve uzraste, od U-16 do U-21, Antolović je samo dvaput nastupio za U-18, dok je Subašić debitirao za Hrvatsku tek u vrsti do 21, i to kod izbornika Bilića. Tijekom 2007. i 2008. Varvodić je bio standardni golman naše U-19 vrste, a njegov nasljednik Delač počeo je najranije, još u novooformljenoj selekciji U-15.

Ostanu li Runje i Pletikosa na klupi, daj Bože da Antolović, koji kod stožera naše A reprezentacije kotira bolje od Kelave, bude stalan u Poljskoj, a Delač vjerojatno u Nizozemskoj. Mondragonova ozljeda velika je prilika za Varvodića, kao i Butinina za Lončarića.

Bilić neće micati s vrata Runju

U prijateljskim utakmicama, s obzirom da je istodobno mlada vrsta igrala kvalifikacije, pozivan je i Goran Blažević (24) iz Šibenika, no Subašić će ostati jedini domaći u kadru A-vrste za početak izlučnog boja za Euro 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43