U ELITNOM DRUŠTVU

VIDEO Spursi uvjerljivo do Lige prvaka, Dynamo pao u Amsterdamu

 AP

Tottenham Spursi na uvjerljiv su način izborili nastup u nogometnoj Ligi prvaka, pobjedom u uzvratnom dvoboju 4. pretkola protiv Young Bosa s 4-0.

Nakon što su u prvoj utakmici u Bernu poraženi s 3-2, Spursi su u uzvratnom dvoboju na White Hart Laneu dominirali od prve do posljednje minute.

Na kraju je epitet najboljeg igrača susreta ponio trostruki strijelac Peter Crouch, dok je preostali gol postigao Jermain Defoe.

Spursi su fiuriozno startali u utakmicu, pa su tako već nakon pet minuta došli do prednosti. Glavom je tada loptu nakon ubacivanja Garetha Balea pospremio Crouch s ruba peterca. Na 2-0 povećao je Defoe u 32. minuti udarcem ljevicom s nekih desetak metara, također nakon proigravanja Balea. Golu Defoea prethodilo je njegovo igranje rukom, no sudac dvoboja Laurent Duhamel nije to uočio.

U nastavku je Crouch kompletirao hat trick pogocima u 61. i 78. minuti. Prvi je postigao glavom, a drugi iz jedanaesterca koji je prethodno izborio Gareth Bale nakon prekršaja Senada Lulića. Lulić je zbog spomenutog prekršaja zaradio crveni karton.

Od hrvatskih nogometaša za Spurse je Vedran Ćorluka odigrao svih 90 minuta, dok je Niko Kranjčar ušao u 82. minuti. Luka Modrić nije bio u kadru zbog ozljede prepona.

Ajax, Auxerre, Žilina i Kopenhagen uspješni

Uzvratne utakmice 4. pretkola Lige prvaka igrane u srijedu ponudile su sve redom pobjede domaćina. Osim Tottenhama, domaći su trijumf ostvarili FC Kopenhagen, Ajax, Auxerre i Žilina.

Ajax je na Amsterdam Areni s 2-1 pobijedio kijevski Dinamo i tako s ukupnih 3-2 izborio najelitnije klupsko nogometno natjecanje. Ajax je golovima Luisa Suareza iz 43. i Mounira El Hamdaouija iz 75. minute imao sigurnu prednost do samog kraja, da bi Andrij Ševčenko šest minuta prije kraja iz jedanaesterca, koji je prethodno skrivio Verthongen na Ninkoviću, nakratko vratio nadu gostima.

Ipak, kijevski sastav nije uspio postići još jedan gol koji bi ga odveo u natjecanje po skupinama. Za Dinamo je hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević igrao do 88. minute.

Žilina je 2-0 pobjedu s gostovanja kod Sparte potvrdila i domaćim 1-0 trijumfom u Bratislavi i tako postala tek treći slovački klub koji je izborio fazu natjecanja u Ligi prvaka po skupinama. Prethodno Žilini to je uspjelo još Košicama (1997/98) i Petražalki osam godina kasnije. Jedini gol na utakmici postigao je Momodou Ceesay već u 18. minuti.

Valja spomenuti da je Sparta u 53. minuti propustila realizirati jedanaesterac, točnije da je stativu pogodio Jiri Klaudrubskij. Manuel Pamić branio je boje Sparta do 86. minute.

U preostale dvije utakmice domaćini su anulirali prednosti svojih protivnika iz prvih susreta. Tako je FC Kopenhagen pobijedio Rosenborg 1-0 i nakon poraza u prvom susretu 2-1 prošao dalje zbog gola u gostima, dok je Auxerre s 2-0 savladao Zenit St. Peterburg i tako nadoknadio zaostatak 1-0.

Golove za Auxerre postigli su Cédric Hengbart i Ireneusz Jelen, a za FC Kopenhagen Sölvi Ottesen. Kraj utakmice na stadionu Abbé-Deschamps Zenit je dočekao s devetoricom igrača zbog isključenja vratara Vjačeslava Malafejeva (65.) I Tomaša Hubočana (80.).

Liga prvaka, 4. pretkolo, uzvratna utakmica:

Tottenham – Young Boys 4-0, prva utakmica 2-3 (Crouch 5, 61, 78, Defoe 32)

Ajax – Dinamo Kijev 2-1, prva utakmica 1-1 (Suarez 43, Hamdaoui 75 / Ševčenko 84-11m)

Auxerre – Zenit St. Peterburg 2-0, 0-1 (Hengbart 9, Jelen 53)

FC Kopenhagen – Rosenborg 1-0, 1-2 (Ottesen 33)

Žilina – Sparta Prag 1-0, 2-0 (Ceesay 18)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:26