KRALJ SLOBODNJAKA

VIDEO: Sneijder kao Mourinhov europski džoker

Italija dobila novog kralja slobodnih udaraca
 AFP

Barceloni je Mourinho uzeo Eto’a kao zamjenu za Ibrahimovića, ali Interov “prirodni rudnik zlata” je Real Madrid. Nakon Cambiassa (2004.), Samuela (2005.) i Figa (2006.), na San Siro stigao je Nizozemac Wesley Sneijder. Osmi “tulipan” u dresu Intera, posljednji je bio Bergkamp.

Bivši predsjednik Reala, Calderon, potrošio je 27,000.000 eura da bi ga doveo iz Ajaxa prije tri godine. Novi gazda, Perez, kupio je svoje dragulje - Cristiana Ronalda, Kaku, Benzemu... - Sneijder je postao višak, igrač za - drugu momčad.

Real ne žali za njim (uzeo je 8,500.000 eura, dobit će još 10,500.000 u lipnju ove godine), a niti Sneijder za Realom. Ima ugovor od 3,400.000 po sezoni do 2013. godine.

- Sretan sam, nikada se ne bih vratio u Real. Ono što se dogodilo djelo je dvojice mafijaša. I ja sam mogao igrati kao Xabi Alonso... - rekao je Sneijder za nizozemske novine Elf Voetbal.

Novinar je zaključio kako su Sneijderovi krvnici, mafijaši, gazda Perez i direktor Valdano.

Najsretniji je u konačnici - Mourinho. Dobio je igrača koji će mu povezati momčad. Hraniti dvojicu napadača, Milita i Eto’a. Više neće patiti od usamljenosti... A Sneijder je zabiti svoju porciju golova. Prekidi su njegova specijalnost. Fantasista s brojem 10?

- Vezni sam igrač, tehnički potkovan, igram iza dvije špice. Igrač koji djeluje na toj poziciji ima uvijek broj 10 - rekao je Sneijder.

Atipična “desetka”, jer umjetnici ne uklizavaju poput Sneijdera, ne igraču u fazi obrane.

Sneijder je Mourinhov džoker za Europu. Nedostajao mu je znalac na sredini terena, igrač mašte i snage, genijalnog poteza. Legendarni Arrigo Sacchi smatra da je nedostatak kolektiva Interov problem u Europi, dok u talijanskom prvenstvu dominira zahvaljujući individualnoj kvaliteti.

Sneijder je novi lider Intera. Njegova je odlika i kretanje bez lopte, redovito je slobodan na vrućem prostoru od dvadesetak metara.

Dvama pogocima iz slobodnih udaraca otvorio je raspravu o novom kralju udaraca iz prekida. Najpoznatiji izvođač slobodnih udaraca u povijesti Intera bio je Mario Corso (4 scudetta, 2 Lige prvaka, 2 Interkontinentalna kupa...), šezdesetih godina. Točno 45!

- Konačno igrač koji može zabiti gol iz slobodnjaka. Sneijder je kompletan igrač. Znanje i agresija. Slobodnjaci su dodatna kvaliteta. Vratio me u moju mladost... Brazilac Didi je (prvak svijeta 1958.) bio je po meni najbolji izvođač slobodnih udaraca. Poslije Maradona, Platini, Zico, Baggio...

Sneijder je tehnički i taktički savršeno potkovan. Ajaxova škola! Imponirao taktička raznovrsnost. A Talijani to obožavaju.

Nedavno su mladi nogometaši Ajaxa na jednom turniru u Italiji pokazali kako se kod njih uči taktika. Stoperi završe utakmicu kao napadači, vezisti igraju na svim pozicijama tijekom utakmice. Lopta je uvijek - centar svijeta. Filofozija je jednostavna, pobjeđivati nije najvažnije, već naučiti igrati. I izvoditi slobodne udarce.

Odsad će vratari biti u panici kada Sneijder namjesti loptu na 20, 30 metara... Voli se zabavljati i na drugi način. Kao kada je u zrakoplovu pastom za zube namazao usta igračima nizozemske reprezentacije na putu za Australiju. Od dosade.

Wesley Sneijder

- rođen: 9. lipnja 1984.

- pozicija: ofenzivni veznjak

- klubovi:

2002. - 2007. Ajax (127 utakmica, 44 gola)

2007. - 2009. Real Madrid (52 utakmice, 11 golova)

2009. - ? Inter (16 utakmica, 6 golova)

- reprezentacija (debitirao 2003.): 56 utakmica, 12 golova

- trofeji: prvak Nizozemske (2004.), osvajač nizozemskog kupa (2006. i 2007.), osvajač nizozemskog superkupa (2002., 2005. i 2006.), prvak Španjolska (2008.) i osvajač španjolskog superkupa (2008.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:28