POJAČANJE U NAPADU

VIDEO: NEMA ČUVARA, A OPET NE MOŽE ZABITI Pogledajte kako je Torres izgledao na treningu Atletica

Diego Simeone ima plan kako od Hrvata i Španjolca učiniti napadački dvojac koji će Atletico napraviti još ubojitijim. Cilj je ponoviti učinke iz prošle sezone

Atleticov predsjednik Cerezo ne prestaje se hvaliti dovođenjem Fernanda Torresa, što je jedino zvučno transfer ime ove zime među pretendentima na finale Lige prvaka.

- U 2014. godini osvojili smo španjolsko prvenstvo, malo je nedostajalo da budemo prvaci Europe, uzeli smo Superkup, a Torres je došao kao šlag na kraju.

To je kazao Cerezo o miljeniku Vicente Calderona. Pa mogu li El Nino i Super Mario povesti Crveno-bijele do vrhova na kakvima su bili s Diegom Costom u minuloj sezoni? Trener Simeone htio je negdašnjeg španjolskog reprezentativca, čije su ambicije vjerojatno da se vrati u dres Furije jer nije službeno kazao “zbogom”, valjda ima plan kako od Mandžukića i Torresa učiniti napadački dvojac koji će Atletico napraviti ubojitijim i sigurniji prvenstveno kad treba skupljati bodove na “malim utakmicama”. Na derbijima s velikanima davno je doktorirao, pa najčešće izvlači iz momčadi sve što je u stanju dati.

- Torres je uvijek govorio o povratku u Atletico, zato slavim s njim - rekao je Juan Mata, kolega iz Chelseaja i nacionalne vrste.

Popraćen “crkvenim zvonima” opet je u Madridu, gdje hvata posljednju šansu da revitalizira karijeru. Imat će sigurno kredit i dobivati popust i kad neće pružati koliko bi trener želio, jer on je legenda. Hoće li mu “domaća hrana” pomoći da vrati samopouzdanje, s njim moć i na koncu statistiku?

Ako je suditi po prvom treningu, teško će navijači dočekati pravog Torresa. Kamere su snimale njegov trening na kojem se, blago rečeno, nije iskazao. Uostalom, pogledajte i sami..

Veliki individualci

Mandžukić sigurno ostaje prva špica, ali morat i više nego dosad potvrđivati status, takvu konkurenciju nije imao među Colchonerosima.

- Mandžukić je veličanstveni igrač, važan za ciljeve koje Atletico želi postići. S Torresom i Marijom naša momčad je sada kompletna - poentirao je Cerezo.

Simeone je dobio jasnu poruku: Atletico želi novi trofej. Argentinac, koji i sam nikad ne priznaje prosječnost, sve će učiniti da se Europi i Kupu kralja ode do kraja, možda i u prvenstvu gdje ipak zaostaju četiri boda za Realom i odigrali su utakmicu više. On sigurno neće kalkulirati, i dokle god Mandžukić bude zabijao i potvrđivao se kao centarfor, može biti miran za svoje mjesto u početnoj postavi.

Međutim, jesu li hrvatski reprezentativac i Torres preslični da bi činili dobar tandem ili će ih Simeone moći koristiti zajedno na terenu, a ne samo kao alternativu jednog drugome?

Diego Simeone je s Atleticom napravio čuda, zadivio Globus i nakon 18 godina donio titulu španjolskog prvaka, pokazao se kao vrstan stručnjak, no pred njim je “zaguljen” posao kako “uglazbiti” takve individualce. Mandžukić nikad, ma gdje igrao, nije najbolje funkcionirao u sustavu s dva napadača, svoje TOP partije dao je kao jedina špica.

Slično vrijedi za Torresa, koji je imao zapaženih utakmica u paru s Davidom Villom u reprezentaciji za davnih dana (Euro 2008!) da bi već 2010. na Mundialu u Južnoj Africi rijetko bili skupa na travnjaku, igrao je u Liverpoolu s Peterom Crouchom koji je ostao u njegovoj sjeni... Niti Mandžukić, niti Torres nisu navikli i ne vole biti druga špica, obojica se dobro osjećaju jedino kao najistureniji. Opet, dobri igrači često se znaju sporazumijeti “jezikom nogometa”, i ponudi li im Simenone prave naputke, ne treba isključivati da bi Mandžukić i Torres mogli postati učinkoviti dvojac. Zato bi obojica morali usvojiti kompromise i žrtvovati se u igri na širem prostoru, što Manžukiću u pravilu bolje ide. Ali nije sklon više prihvatiti da ga se “spakira” na bok.

Mandžukić i Torres velika su Atleticova nada da će ponovno do nekog od naslova, ali i najveća moguća strepnja kako će njihova kohabitacija ispasti. Ako ih posloži, Simeone će ponovno biti kralj. Za razliku od Crveno-bijelih, rivali nisu mijenjali sastav, primjerice treneri Reala i Barcelone nastavljaju gdje su stali, neće morati posve iznova uigravati napadački dio momčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:28