U VRHUNSKOJ FORMI

VIDEO: BRILJIRA U SEVILLI Rakitić je postao vrhunska klasa, Štimac ga mora bolje iskoristiti!

Ivan Rakitić hrvatski je reprezentativac u najboljoj formi uoči utakmice odluke za odlazak u Brazil. Ne Mandžukić, ne Modrić, ne Srna, nego upravo Rakitić
 Ronald Goršić/CROPIX

Ivan Rakitić hrvatski je reprezentativac u najboljoj formi uoči utakmice odluke za Brazil. Ne Mandžukić, ne Modrić, ne Srna, nego upravo Rakitić igra najkompletniji i najkvalitetniji nogomet, i zadatak je Igora Štimca da u ključnim dvobojima izvuče najviše od njega. Argumentaciju “predajemo” u tri dijela...

Prvi je brojčani: u 15 nastupa ove sezone za klub zabio je šest golova i ima sedam asistencija. Samo u Primeri je u osam uvodnih ogleda četiri puta bio strijelac i triput dodavač. Međutim, Rakitić nije bljesak, davno je postao konstanta. U 2012/13. u 42 susreta za Sevillu dao je 11 pogodaka i 14 namjestio, u španjolskoj ligi od toga u 34 utakmice imao je 8 golova i 10 asistencija.

Drugi je dokaz onaj statusni u klubu; kad su Jesus Navas i Negredo potpisivali za Manchester City, predsjednik Del Nido pozvao ga je na ručak. Njegova je rečenica bila “Svi mogu otići osim tebe, bit ćeš kapetan. Koliko god da ti netko ponudi, ja ću ti dati dvostruko”. Rakitić se fantastično snašao u Andaluziji, obožava tamošnju toplu klimu, kasne večere i strast kojom se voli sport. Sa 25 godina oženio se “lokalnom curom” Raquel, dobio kćer, kupio tapas-bar koji je dao supruzinoj sestri i ostaloj rodbini da ga vode, da u krizom zahvaćenoj državi mogu fino živjeti. Zadovoljan je i “ispunjen” i privatno i profesionalno, iako će sigurno jednog dana u veći klub. Možda dijelom i zato što je seviljski zet, a svakako mnogo više zbog predanosti nogometu, profesionalnosti i prirodnoj crti vođe. I za Upravu i za trenera Unaija Emeryja on je zaštitni znak.

Treći je pokazatelj rejting u ekipi; i kad je bio manje zreo, a pogotovo sada, Rakitić je vezao suigrače oko sebe, nametao se kao lider, a s ulogom veznjaka preko njega idu mnoge akcije na utakmicama. Ako netko od kolega ne bi ozbiljno trenirao, “očitao bi mu buvicu”; znalo se dogoditi da nije čekao reakciju trenera. “Mladi moraju znati hijerarhiju i bonton”, kazao je jednom.

Raketa, kako ga u reprezentaciji svi zovu, već godinu dana samo raste. Kao igrač i gazda na terenu. Sevilla je ove godine ostala bez praktički svih glavnih španera, od Spahića u obrani, Kondogbije, Medela i Jesusa Navasa u sredini do Negreda u napadu, i vjeruju da će upravo Rakitić, kao produžena ruka trenera na travnjaku, pokrenuti momčad prema gornjem dijelu tablice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:52