ISPARIO ČLANAK ZAKONA

VELIKI OBRAT Promijenjen nalaz sportske inspekcije: Mamić može zadržati vlast u Dinamu

U rješenju inspekcije o Dinamu nestali su svi klupski prijestupi

U rješenju o inspekcijskom nadzoru GNK Dinamo nestali su svi konkretni članci Zakona koje je Dinamo kršio, pa tako i onaj koji bi članovima Dinama omogućio ustroj kluba po načelu “jedan član - jedan glas”.

Naime, rješenje koje je potpisala viša sportska inspektorica Ana Matijević iz Gradskog ureda za kontrolu, a koja je navodno bila pod velikim pritiscima nadređenih pošto su objavljeni prvi rezultati njene inspekcije, razlikuje se od obavijesti o inspekcijskom postupku koju je ZZD primio 14. studenoga.

Tada je, među ostalim, utvrđena povreda članka 6, stavka 3 Zakona o udrugama , u kojem jasno stoji da “unutarnji ustroj udruge mora biti zasnovan na načelima demokratskog zastupanja i demokratskog očitovanja volje članova”. No, u rješenju nema navođenja članaka Zakona, što ide na ruku vladajućoj strukturi u Dinamu koja već godinama uporno odbija provesti ustroj kluba po željama većine članova kluba.

“Očito je riječ o muljaži i kupovanju vremena. ZZD-u Inspekcija prvo nije htjela dati na uvid rješenje jer su rekli da nismo stranka u postupku. Međutim, Upravni sud je presudio suprotno. Onda smo dobili obavijest u kojem je točno navedeno koji se članci Zakona krše u Dinamu, ali u rješenju oni ne postoje. Poanta je da netko tu mulja i manevrira i to u korist Zdravka Mamića. Definitivno ćemo se žaliti drugostupanjskom tijelu. Ovo je velika lakrdija i pljuvanje u lice pravnoj državi”, stoji u priopćenju koje su nam poslali razočarani članovi kluba okupljeni u incijativi ZZD.

Zašto se obavijest razlikuje od rješenja, nismo uspjeli doznati. Pročelnik Gradskog kontrolnog ureda Mirko Herak uputio nas je na službu za informiranje koja nije uspjela odgovoriti na naš upit do zaključenja ovog izdanja.

S druge strane, Dinamo je u ovoj priči pravno čist. Skupština kluba ugradila je u statut sve ono što sugerira rješenje.

- Sada je jasno određeno u kojim uvjetima prestaje rad Udruge. Isto tako je određeno da Skupština ima točno 80 članova, a Izvršni odbor 15 - pojasnio je skupštinarima Tomislav Svetina, direktor Dinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:17