NOGOMETNA MAGIJA

Van Gaal, Ancelotti i Deschamps odmah su se isplatili trofejima

 Reuters

ZAGREB - Netom izdahnula klupska nogometna sezona u nekoliko slučajava je potvrdila istinitost tvrdnje da su vrsni kuhari iz kvalitetnog tijesta sposobni izmijesiti najukusniju deliciju u instant roku.

U tri natjecanja iz najjačag europskog društva kojeg kolokvijalno nazivamo ligama petice naslove prvaka odnijeli su klubovi s trenerima debitantima. Početnicima u smislu da im je to bila prva sezona za kormilom tog kluba, da su bili u prilici odraditi cijele pripreme te moderirati prijelaznim rokom, ali nikako ne debitanti u trenerskoj karijeri. Štoviše, taj trojac, Van Gaal u Bayernu, Ancelotti u Chelseaju i Deschamps u Olympiqueu iz Marseillea, “ubo” je po dvije “recke”. Prva dvojica klasičnu dvostruku krunu, a Francuz je prvenstvo oplemenio nešto manje vrijednim liga-kupom.

Najuspješniji od njih je Louis van Gaal. Nizozemca je 90 minuta dijelilo da se već nakon prve sezone u Bayernu može dičiti time da je ugrabio sve trofeje koji su mu bili na raspolaganju i potraži novi izazov. No, nije mu bilo lako. U dva navrata tijekom sezone bio je smjenjivan, čak ga je i veliki Beckenbauer prozivao, ali je rezultatima utišao sve kritičare. A uz pomoć Bilda pokazao i svoje drugo, čovječnije i umiljatije lice.

Carlo Ancelotti je bio u sličnoj situaciji, blizu izlaznih vrata, u dijelu sezonu kada u Premiershipu nije pronalazio rješenja u gostima kod prosječnih momčadi. A danas? Danas je slavljen kao prvi trener u dugoj povijesti Chelseaja koji je na Stamford Bridge donio dvostruku krunu. I to u svojoj prvoj sezoni u engleskom nogometu. Niti veliki Jose Mourinho nije uspio ispuniti tu Abramovičevu želju. Samo je jednom spojio Premiership i liga-kup, ali Ancelottijev ”duble” (naslov prvaka + FA Cup) ipak je cijenjeniji.

A kako li je tek slavljen Didier Deschamps! Marseille je mediteranski grad koji uspone i padove svog sportskog mezimca proživljava na n-tu potenciju emotivnije nego München i zapadni London zajedno. Devetnaest godina je bivši europski prvak, baš od tog povijesnog münchenskog trijumfa protiv Milana, bio suh, bez radosti koju donosi proslava trofeja. Sve dok se u klub nije vratio Deschamps. U Münchenu je te 1993. godine postao najmlađi (24 godine) kapetan momčadi koja je osvojila Ligu prvaka. Već to mu je bilo dovoljno da se ugravira u srce fanova s Velodroma. A nakon trenerskog uspjeha, slavljenju Deschampsa nema kraja...

U još dvije viđenije lige primijetili smo sličnu situaciju, a mašta nam je pomogla da i u ovu priču uključimo Hrvatsku. Može li Niko Kovač slijediti put Thorstena Finka? Naime, Nijemac je trenersku karijeru 2006. godine započeo vodeći amatersku momčad Red Bulla, imao je isti posao kao danas Niko Kovač. Četiri godine kasnije, u prvoj sezoni u prvoligaškom nogometu, s Baselom je pokorio Švicarsku i u prvenstvu i u kupu. U međuvremenu je bio pomoćnik Trapattoniju u Salzburgu te trener njemačkog drugoligaša Ingolstadta (od siječnja 2007. do otkaza u travnju 2009.). Kovač i Fink sudjelovali su u Bayernovom osvajanju duple krune 2003. godine.

Jorge Jesus preporodio je Benficu i nakon pet posnih godina uspeo se na tron portugalskog nogometa. I usput osvojio i nacionalni liga-kup. Spomen zaslužuju još dvojica trenera iako ne odgovaraju potpuno kriterijima s početka priče. Nikos Nioplias je s Panathinaikosom osvojio duplu krunu, ali je klub preuzeo u prosincu prošle godine. Quique Sánchez Flores nije uspio s Benficom, ali nije dugo čekao na novi posao. U Atletico je stigao još u listopadu tako da se osvajanje Europske lige, prvog eurotrofeja za klub nakon 36 godina, ne može pripisati samo “pozitivnom šoku”.

Mourinho je garancija instant uspjeha

ZAGREB - Bez sumnje će se trend dovođenja mladih ili barem ne jako starih trenera koji nude mogućnost ekspresnog uspjeha nastaviti i ovih mjeseci.

Prvi potez povukao je Real izabravši Josea Mourinha. Sjajni portugalski trener garancija je instant uspjeha jer je sa sva tri kluba koja je vodio u premijernoj sezoni osvajao nacionalno prvenstvo. I s Portom i s Chelseajem i s Interom. Jasno je da istu stvar, u najmanju ruku, očekuju i u Madridu. Perezova odluka izazvala je lančanu reakciju u Interu koji mora pronaći novog trenera. Moratti još nije odlučio.

Barcelona je tu čarobnu formulu pronašla sezonu ranije. Pep Guardiola joj je na promociji zahvalio s, ni više ni manje, nego šest trofeja i dva uzastopna naslova španjolskog prvaka. Milan je prošloga ljeta bezuspješno pokušao istu stvar s Leonardom, kao i Juventus s Cirom Ferrarom.

Dvojica koja zaslužuju spomen u ovoj priči su Felix Magath i Ertugrul Saglam. Nijemac je u prve dvije sezone s Bayernom osvajao dvostruke krune, a zatim pokazao da i u manjim klubovima može uspjeti. S Wolfsburgom je u drugoj sezoni bio prvak, a neki dan je prvu godinu na kormilu Schalkea završio odmah ispod Bavaraca. Uz obećanje da sljedeće bezuvjetno napada prvo mjesto. Saglam je u siječnju 2009. godine preuzeo Bursaspor, pola godine se ugrijavao, i onda senzacionalno postao prvak Turske pored istanbulskih bogataša Fenerbahçea, Galatasaraya i Besiktasa.

Prvaci u prvoj sezoni

Liga Klub Trener

Njemačka Bayern Van Gaal

Engleska Chelsea Ancelotti

Francuska Olympique Deschamps

Portugal Benfica Jorge Jesus

Švicarska Basel Fink

Europska liga Atletico Sánchez Flores

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:45