MONOVOLUMEN I JURILICA

USPOREDNI TEST: Ivo Iličević je bolji igrač od Sammira!

Zagreb, 190910.Stadion Maksimir.Nogometna utakmica 1. HNL, 8. kolo Dinamo - ZagrebNa slici: Kapetan Dinama u danasnjoj utakmici Sammir.Foto: Nenad Dugi / Cropix
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Slaven Bilić će u petak objaviti prezimena kandidata za nacionalnu momčad i pritom razočarati vodećeg nogometnog trgovca u ovom kutu svijeta. Izbornik je, naime, blizu odluke da u reprezentaciju pozove Ivu Iličevića i s popisa izostavi Sammira.

Bilićeva odluka ovaj put nije posljedica pritisaka iz hrvatskog ogranka Ku Klux Klana - društva koje, usput rečeno, već priprema lomaču za Sammira, a izbornik im poskrivečke uplaćuje članarinu - nego je rezultat zapaženih Iličevićevih igara u kontinuitetu. Tko ne vjeruje, lako će se informirati gledajući Kaiserslautern na kablovskoj televiziji ili čitajući “Kicker”. Prema vodećem njemačkom nogometnom tjedniku, Iličević je trenutačno sedmi igrač Bundeslige s prosječnom ocjenom 2,32 (naš ekvivalent bio bi 7,5).

Uspoređivati Iličevića i Sammira postalo je popularno nakon što je Zdravko Mamić optužio Slavena Bilića za rasističko ugnjetavanje njegova brazilskog klijenta, a Bilić odgovorio “vatrogasnom mjerom”, tj. izvlačenjem Iličevića iz naftalina. Javnost je zabavljena Mamićevom objavom rata izborniku nacionalne momčadi, kao i Bilićevim zavjetom šutnje. Važu se odnosi moći, rasvjetljava se kako funkcioniraju poluge vlasti u HNS-u i forsira se umjetno stvoreno suparništvo dvojice nogometaša koji objektivno ne mogu biti konkurenti za isto mjesto u momčadi.

U percepciji izbornika i njegovih suradnika Sammir je samo i isključivo playmaker, središnji vezni igrač brušene tehnike i rafiniranog poteza, ali istodobno igrač čija bi integracija u momčad zahtijevala preveliku žrtvu. Iz sastava bi morao izletjeti ili Modrić, ili Kranjčar, ili Rakitić. U nekoj zatvorenijoj varijatni (4-5-1) Sammir bi predstavljao prijetnju i Petriću ili Eduardu, i zato će Sammir još neko vrijeme “odležati u pacu”.

Na drugoj strani, Iličevića ne treba čekati nego honorirati njegov kontinuitet. To će biti lako iz više razloga. Iza pozivnice Iličeviću ne stoji merkantilistička logika agencije za posredovanje igračima. U prijevodu, neće biti presinga da odmah zaigra za najbolju momčad nego će se mladić zadovoljiti ulogom kandidata. Povrh svega i najvažnije, Iličević je nogometaš kakvih nemamo previše. Hitar, lagan, sitne konstitucije, on u klubu drži lijevu stranu veznog reda i ne legitimira se kao prva violina momčadi. Iličevića je lakše usporediti s Tomečakom ili Anasom Sharbinijem nego sa Sammirom.

Iličević vs Sammir

Desna / lijeva noga

Pogledajte na YouTubeu Iličevićev gol Bayernu i saznat ćete da se u toj desnici krije top. Oba nogometaša posjeduju izbrušen udarac s distance i desnica je obojici najjače oružje. Ljevicu uglavnom koriste u slučaju nužde.

Ocjena: Iličević 8, Sammir 8.

Pregled igre

Sammir u ulozi glavnog razigravača gospodari terenom, maestralno koristi prostor i sposoban je podvaliti idealnu loptu u for napadačima, kao što je to učinio asistiravši Rukavini protiv Villarreala. Iličević je privezan uz bok i posjeduje manji manevarski prostor, ali uvijek zna što s loptom (još jednom podsjetnik na meč s Bayernom, asist za gol Lakiću).

Ocjena: Iličević 7, Sammir 8.

Prilagodba na reprezentaciju

Iličević je upoznao okruženje nacionalne momčadi stažirajući u Ladićevoj mladoj reprezentaciji i tamo je ostavljao dojam najtalentiranijeg igrača, kalibar veznjaka od kojeg će A-momčad jednog dana imati koristi. Sammirovo približavanje reprezentaciji praćeno Mamićevom trgovačkom agitacijom u startu je odiozno, a njegovo otvoreno pismo javnosti u funkciji je ‘kontrole štete’ i daleko je od idealne ulaznice. Bizarno je što Sammiru u prilog ovdje ide - bolje poznavanje hrvatskog jezika. Sammir govori pristojan hrvatski, Iličević navodno tek gastarbajtersku ‘pidgeon’ verziju...

Ocjena: Iličević 8, Sammir 7.

Šanse za uspjeh

Iličević bi mogao i trebao biti osvježenje u nacionalnoj momčadi. Prošao je kroz inkubator, osjetio ambijent u svlačionici ‘kockastih’ i lako zgrabio ulogu vodećeg igrača u Ladićevoj reprezentaciji. Potvrdio se nastupima u Bundesligi, a posjeduje komparativnu prednost u podatku da igra uz aut-crtu. Na boku ipak nije gužva kao u sredini terena. Sammir je hendikepiran činjenicom da najbolje partije pruža na poziciji koju su okupirali Modrić, Kranjčar, pa i Rakitić. Sammirova priča može završiti hepiendom samo ako će biti prva violina, igrač sa svim ovlastima na terenu.

Ocjena: Iličević 8, Sammir 6.

Ukupno: Iličević 31, Sammir 29.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:32