PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

USPOREDBA TINEJDŽERA Balić može postati novi Pirlo, a Ćorić igra kao da je 10 derbija iza njega

'Za igrače je najopasniji prijelaz između 16 i 18 godina, taj dio stručnog rada pun je rupa'

Neću, poput Miljenka Smoje osa-mdesetšeste, napisati - jebeš pobijediti ovakvoga Hajduka jer to ne bi bilo sportski, ni u duhu fair playa, iako današnji Hajduk nije ni sjena onog Hajduka kojega je jedan na brzinu sklepani Dinamo nokautirao 4-0. Umjesto toga, najavit ću duel talenata, Andrije Balića i Ante Ćorića, dvojice najvrednijih igrača koji će u subotu istrčati na derbiju. Nadam se da će se derbi i odigrati...

Fenomenalni dugi pas

Neće to biti dvoboj Marka Mlinarića i Blaža Sliškovića, kao 9. prosinca 1984. godine kada je meč dvojice velemajstora završio 2-2, a svaki od njih je postigao dva gola. No, duel dvojice tinejdžera, Andrije Balića i Ante Ćorića, darovat će publici draž i uzbuđenje. I odgovor: čiji je klinac bolji?

Napeto sam gledao na televiziji utakmicu između Osijeka i Hajduka i niti jednom nisam pogledao na sat, vidio sam i slučajni Balićev gol, Božji poguranac talentu, koji mu je On usadio, ali i nekoliko podvaljenih lopti, što može samo nogometaš iznimne imaginacije. Pomislio sam: ti Balići su doista talentirani, najprije Ivano, sada Andrija. Igrao je samo 75 minuta i lukavi Špaco ga je izvukao iz igre da ne dobije još poneki žuti karton...

Idući dan listam novine: Ćorić je u SN-u dobio 6, u Jutarnjem 6,5, dok su prema Baliću bili benevolentniji, u obje tiskovine dobio je sedmicu i bio igrač utakmice. Kao što su podcijenili Ćorića, tako su precijenili Balića, ocjena je u redu, ali igrač utakmice, ipak, nije bio. Potvrdio mi je to i moj sugovornik Tomislav Erceg. Ali, prema talentima treba biti popustljiv i darežljiv, ako je legendarni novinar Zvonimir Magdić za jedan potez petom Di Stefanu dao devetku, možda sam i ja preškrt...

- Andrija Balić doista igra zrelo za jednog sedamnaestogodišnjaka, hrabar je, ne boji se duela i ima fenomenalnu dugu loptu. Hendikep? Fizičke je naravi, ipak je još dijete, mora ojačati - rekao je Tomislav Erceg, a na pitanje što ga je kod Balića najviše impresioniralo, kazat će:

- Glava, želi biti najbolji!

Tehnički bolji od Pašalića

Erceg tvrdi da je Balić tehnički jači od Pašalića, a kada sam ga pitao na koga podsjeća, odgovor me iznenadio:

- Ako se nastavi ovako razvijati, bit će Hajdukov Pirlo. Glava je uvijek gore, pregled igre mu je fenomenalan, no, naravno, miljama je daleko od Pirla. Ali vuče na njega. U Osijeku su ga novinari precijenili, nije bio najbolji na toj utakmici, još nije glavni igrač Hajduka.

Kakav je Ante Ćorić?

- Gledao sam ga na prošloj utakmici na Poljudu, igrao je toliko zrelo kao da je deset derbija iza njega. Ćorić je već sada vrlo dobar igrač.

Hoće li Ćorić i Balić postati veliki igrači, barem približno takvi kakvi su bili Slišković i Mlinarić, ili će se, poput mnogih, utopiti u prosječnosti jedne prosječne lige?

- Stalno upozoravam struku da je ona najodgovornija. Za igrače je najopasniji prijelaz između 16 i 18 godina, taj dio stručnog rada pun je rupa. Klince “tuče” pubertet, roditeljski utjecaj, koji često prelazi svaku mjeru i u tom smislu, kada su u pitanju ovakvi talenti, struka ne bi smjela zakazati.

Što može ponuditi meč između Hajduka i Dinama?

- Dinamo je neosporno kvalitetnija momčad, no nisam impresioniran njihovom igrom. Hajduku je Osijek možda prekretnica, možda će im ta pobjeda biti inspiracija jer ako su srušili tradiciju dugu 6,5 godina, zašto ne bi vjerovali da mogu srušiti i Dinamo. Najvažnije je vjerovati - zaključio je Tomislav Erceg opservaciju o dvojici najnadarenijih hrvatskih igrača. Mladi su, zgodni, dobro igraju nogomet, predodređeni su da budu zvijezde. Možda će to doista biti duel za pamćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:24