ZIMSKI MERCATO

Umjesto velikih kupovina 'second hand shop'

Dutch striker Ruud van Nistelrooy poses with his new jersey during a news conference at German Bundesliga soccer team Hamburg SV in Hamburg January 25, 2010. Hamburg SV have signed the 33-year-old Van Nistelrooy from Real Madrid on an 18-month contract. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER)
 Reuters

SPLIT - Zimski prijelazni rok nije ponudio spektakularne transfere. Razlog se može tražiti u recesiji, ali i činjenici da najveći europski klubovi u siječnju ne rade velike poslove, nego zimski mercato koriste za popunu, korekciju aktualnog igračkog kadra.

Na top-listi najvećih transfera prvu poziciju drži dojučerašnji Dinamov stoper Dejan Lovren koji se za 9,5 milijuna (8 plus bonusi) eura preselio u francuski Lyon.

Po visini transfera mogao bi mu se približiti Brazilac Felipe, 24-godišnji stoper kojeg je Fiorentina posudila od Udinesea s opcijom kupnje za devet milijuna eura. Fiorentina je najizdašniji kupac ove zime jer je s Partizanom prethodno realizirala transfer 18-godišnjeg Adema Ljajića (bio u Manchester Unitedu, ali ga Ferguson nije zadržao) za sedam milijuna eura.

Inače, u Italiji su prijelazni rok obilježili povratnici, a čini se da je takav trend aktualan diljem Europe: Luca Toni je došao u Romu iz Bayerna, David Beckham se opet vratio u Milan iz LA Galaxyja, a najveća priča je transfer Gorana Pandeva iz Lazia u Inter.

Makedonac se oslobodio “ropstva” u Laziju, na sudu je dobio raskid ugovora te se vratio u Inter gdje se već dokazao kao pravo pojačanje za Mourinhovu momčad u situaciji kada je Samuel Eto’o zauzet nastupima na afričkom Kupu nacija.

Od većih poslova treba izdvojiti potez Napolija koji je od Liverpoola kupio Talijana Andrea Dossenu za nešto više od četiri milijuna eura. Iz Italije je otišao Patrick Viera, 33-godišnji francuski veznjak nakon zapaženih rola u Juventusu i Interu vratio se u Englesku, ali ne u Arsenal u kojem je proveo najbolje trenutke karijere, nego u Manchester City koji je ove zime preuzeo Roberto Mancini.

U engleskoj Premier ligi također su u glavnim ulogama - povratnici. Veteran Sol Campbell, danas 35-godišnjak, vratio se u Arsenal. Bivši engleski reprezentativac nakon igranja za Portsmouth imao je epizodu u četvrtoligašu Notts Countyju, ali taj projekt u koji se uključio nekadašnji engleski izbornik Sven Goran Eriksson nije uspio pa je Campbell raskinuo ugovor te ga je objeručke prihvatio Arsene Wenger.

Još jedan poznati lik iz prošlosti, 31-godišnji Eidur Gudjohnsen, centarfor s Islanda koji je najbolje partije pružao u Chelsea, a potom se preselio u Barcelonu, vratio se u Englesku. Iz Monaca gdje je boravio prošle godine Gudjohnsen je došao na posudbu u Tottenham iako je bio na korak do West Hama.

Čekičari su kupili Bennija McCarthyja, dojučerašnjeg suigrača našeg Nikole Kalinića u Blackburnu. Transfer je simboličan za engleske prilike, 2,8 milijuna eura, što je gotovo triput manje nego što je Blackburn prošlo ljeto dao za Kalinića. Liverpool je uzeo ofenzivnog veznjaka Maxija Rodrigeza iz madridskog Atletica bez odštete. Transfer Lovrenove visine dogovorio je Manchester United s Fulhamom, ali je dogovor da će stoper Chris Smalling do ljeta ostati u Londonu.

Na Otoku je ipak najintrigantnija priča bila vezana uz Robinha koji je uspio napustiti “zlatni kavez” u Manchester Cityju i vratio se kući, u Santos, na posudbu.

U Njemačku je stigao Ruud van Nistelrooy, 33-godišnji golgeter kojem je dosadilo sjediti na klupi u madridskom Realu pa se preselio u HSV-a da zaigra u tandemu s Mladenom Petrićem. Opet je u pitanju posudba, i to na 18 mjeseci.

Još jedan Nizozemac na putu je povratka u Bundesligu: Roy Maakay, 34 su mu godine, iz Fayernoorda bi trebao prijeći u Hannover.

Kad smo već kod Bundeslige, zadnje informacije iz tabora Werdera govore da Jurica Vranješ odlazi u Tursku, u Gençlerbirligi, na poziv trenera Thomasa Dolla. Vranješ je bio u pregovorima da dođe u Hajduk bez odštete, ali ga Splićani nisu mogli plaćati.

U Španjolskoj su giganti mirovali, Reala i Barca istrošili su se prošlo ljeto. Iako se ne može reći da nisu bili zainteresirani, meta je bio Wayne Rooney, ali je Alex Ferguson podignuo rampu i, barem do ljeta, zadržao najboljeg engleskog napadača na Old Traffordu. Prijezni rok zasad bez velikih transfera traje još dva dana.

ZANIMLJIVIJI POSLOVI U SIJEČNJU

ITALIJA

Adem Ljajić (Partizan - Fiorentina) 7,000.000 eura

Luca Toni (Bayern - Roma) bez odštete

David Beckham (LA Galaxy - Milan) posudba

Goran Pandev (Lazio - Inter) bez odštete

Felipe (Udinese - Fiorentina) posudba

Maxi Lopez (Moskva - Catania) 3,000.000 eura

Danijel Aleksić (Vojvodina - Genoa) 2,500.000 eura

ENGLESKA

Patrick Viera (Inter - Manchester City) bez odštete

Sol Campbell (Notts County - Arsenal) bez odštete

Eidur Gudjohnsen (Monaco - Tottenham) posudba

Benni McCarthy (Blackburn - West Ham) 2,800.000 eura

NJEMAČKA

Ruud van Nistelrooy (Real - HSV) bez odštete

Rever (Gremio - Wolfsburg) 5,000.000 eura

Zoran Tošić (Manchester United - Köln) posudba

FRANCUSKA

Dejan Lovren (Dinamo - Lyon) 8,000.000 eura

ŠPANJOLSKA

Eduardo Salvio (Lanus - Atletico Madrid) 8.000.000 eura

Rusi i Šahtjor i dalje troše

Milijuni se ove zime troše i u Rusiji. Nije kao nekada kada su se razbacivali deseci za jednog nogometaša, ali nije niti za odbaciti. Zvijezda prijelaznog roka je Aleksandr Keržakov koji je za 6,5 milijuna eura prešao iz moskovskog Dinama u Zenit. Zanimljivo je da je Dinamo taj iznos morao “poduplati” da bi FK Moskve doveo trojicu - Epureanua, Česnauskisa i Samedova. CSKA je 6,000.000 platio Venlu za Japanca Hondu.

U Ukrajini Dinamo miruje, a Šahtjor hara Brazilom. Po šest milijuna platili su Gremiju za Douglasa Costu i Vascu za Alexa Teixeiru.

U preostalim ligama veći transfer bilježimo i u Portugalu. Lisabonski Sporting je madridskom Atleticu za Florenta Sinamu-Pongollea platio 6,500.000 eura. (hsl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49