HAJDUK SLAŽE MOMČAD

U SJENI TRANSFERA Na Poljudu se čeka još jedino Vršajevićev potpis na ugovoru

Hajduk uspijeva vezati svoje igrače premda ne nudi basnoslovne ugovore kao nekad. Srezani su ugovori, ali igrači ipak potpisuju i rado ostaju na Poljudu

Hajdukova uprava je ove polusezone odlično obavila posao produživanja ugovora s igračima kojima je istjecao. Manje-više svi igrači u kadru trenera Igora Tudora vezani su dovoljno dugim ugovorima i Hajduk na njima ima namjeru zaraditi kada budu odlazili u inozemstvo. Dvojica kojima istječe ugovor ovoga ljeta jesu Goran Jozinović i Avdija Vršajević. Obojica traže inozemni angažman, za Jozinovića ima upita iz Poljske, a za Vršajevića iz Turske. Zašto njih dvojica nisu produljili ugovor? U Jozinovićevu slučaju očigledno struka nije zadovoljna njegovim kapacitetima, pa se o njegovu produljenju i ne priča. Zadovoljan nije ni sam igrač koji je na početku sezone bio u početnoj postavi, a onda ga je pomalo istisnuo Antonio Milić, kojemu je Tudor više vjerovao na poziciji lijevoga bočnog. Vidjet ćemo hoće li Hajduk uspjeti išta zaraditi od Jozinovića i njegova eventualnog odlaska u Poljsku ili će on do ljeta sjediti na klupi i onda otići kao slobodan igrač.

Oko Vršajevićeva ugovora povukla se sapunica, spominjalo se još u listopadu da će produžiti, ali sve dosad nije bilo ništa od toga. Sam Vršajević nedavno je rekao da će produžiti ugovor ukoliko se ne proda. Vršajević ima ponudu Balikesirspora, kluba koji se u Turskoj bori za opstanak u prvoj ligi. Nedavno su doveli vratara Splita Andriju Vukovića i imaju se namjeru okrenuti Vršajeviću. Ponuda je u rangu između 200 i 300 tisuća eura i čini se da to ne zadovoljava Hajduk.

Velika pozornica

Ljetos se spominjao Middlesbrough i cifra od 700 tisuća eura u koju su bili uključeni bonusi. No to je bilo vrijeme kada se Vršajević netom vratio sa Svjetskoga prvenstva gdje je igrajući za Bosnu i Hercegovinu postigao pogodak na velikoj sceni. Stoga je i na Transfermarktu za njega istaknuta visoka cijena od dva milijuna eura. Nakon Svjetskoga prvenstva Vršajević nije bio u udarnoj postavi Bosne i Hercegovine pa je stoga i njegova cijena razumljivo niža. U Hajduku je odigrao više nego dobro. U 17 nastupa ove jeseni imao je dva pogotka i čak osam asistencija. Njegovi prodori po desnom boku važna su karika u Hajdukovoj igri, a njegov odlazak bio bi nenadoknadiv gubitak za Hajduk. Na toj poziciji Hajduk ima Dinu Mikanovića i Josipa Bašića, no oni su zbog Avdijine standardnosti malo nastupali i bit će im teško nadoknaditi svoga prethodnika.

Hajduk uspijeva vezati svoje igrače premda ne nudi basnoslovne ugovore kao što je to bilo u prošlosti. Srezani su ugovori, ali igrači ipak potpisuju i rado ostaju u Hajduku. Zašto? Prije svega što je Hajduk poznat kao velika pozornica, a igrači Bijelih cijenjeni su u Europi i postižu dobre cijene prilikom transfera. Važne su tu i pregovaračke sposobnosti menadžera koji s klubom dogovaraju podjelu odštete pa igrač osim plaće u inozemstvu zaradi i bonus od kolača odštete. Takav je slučaj s Tinom Svenom Sušićem, koji s Hajdukom ima ugovor da se odšteta dijeli u omjeru 70:30 u korist kluba.

Dakle, Vršajević još nije potpisao, ali su zato ove jeseni potpis na produžetak ugovora stavili Mario Maloča, Antonio Milić i Goran Milović. Prvi je potpisao kapetan koji nije htio puno cjepidlačiti nego je samo stavio paraf na ugovor produživši ga za jednu sezonu. Povuci-potegni bilo je kod Antonija Milića, koji je dugo čekao da potpiše ugovor, a na kraju ga je i on produljio. Međutim, on više nije član Bijelih jer se prodao u Oostende i donio Hajduku odštetu od pola milijuna eura. Nešto duže od Milića trebalo je Miloviću, koji je naposljetku produžio svoj ugovor u prosincu i on sada traje do lipnja 2016. godine. Maloča i Milović, stupovi Hajdukove obrane, također su igrači na kojima uprava Bijelih namjerava zaraditi za život, pa je bilo neophodno da produlje ugovore koji su istjecali u ljeto 2015. godine.

Milevskij do 2016.

Uprava Bijelih ima mir, svi su osim Jozinovića i Vršajevića “zavezani” ugovorima i na njima se može zaraditi. Specifične ugovore imaju Sandro Gotal i Artem Milevskij. Gotal ima ugovor do lipnja 2017. godine, ali s opcijom da se u ljeto 2015. godine ugovor prekine. No Gotal je svojim golovima pokazao da bi mu se ugovor mogao produžiti do ljeta 2017. godine. Milevskij pak ima ugovor do 2016. godine s istom opcijom da se ovoga ljeta raskine. Međutim, teško je vjerovati da bi se to moglo dogoditi jer je Milevskij u kratko vrijeme postao ljubimac publike i igrač koji može stvarati razliku kad je sto posto spreman.

Maloča

Ove jeseni potpis na produljenje ugovora stavio je kapetan Bijelih Mario Maloča, produžio je do ljeta 2016. godine, dovoljno dugo da Hajduk ima još godinu dana za njegov transfer u inozemstvo. Maloči je 25 godina i u najboljim je godinama za odlazak van. Njegova bi cijena mogla dosegnuti oko milijun eura.

Milović

Za Gorana Milovića vrijedi isto što i za Maloču, produljio je ugovor do ljeta 2016. godine. Na tržištu ima upita za standardnoga stopera Bijelih. Spominjao se najprije Lazio, koji je bio spreman platiti oko pola milijuna eura, ali u Hajduku misle da mogu dobiti više. Interese pokazuje i Anderlecht, a kao zadnji se pojavio Terek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:58