KAKO DO FRANCUSKE?

U NEDJELJU ŽDRIJEB ZA EURO Za Hrvatsku bi najgora skupina bila sa Srbijom i Španjolskom

Zagreb, 220313.Stadion Maksimir.Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, 2014. godine, izmedju reprezentacija Hrvatske i Srbije.Na fotografiji: Ivica Olic, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic, Darijo Srna i Mateo Kovacic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Kvalifikacijski put hrvatske reprezentacije prema Euru 2016. mogao bi se pretvoriti u turistički obilazak kontinenta, ali i u hod kroz neoznačeno minsko polje, pokazuju križaljke uoči nedjeljnog ždrijeba u Nici. U slučaju da Niku Kovača i njegove izabranike zadesi crni scenarij utjehu će pronaći u novom formatu turnira; u završnici će, naime, biti mjesta za rekordna 24 sudionika. Tako će i trećeplasirane reprezentacije iz izlučnih skupina zadržati priliku da se na završni party ušuljaju kroz doigravanje.

Platinijeva revolucija

Kako Uefa ljestvicu nacionalnih koeficijenata kroji drukčije nego Fifa, tako će Hrvatska ždrijeb dočekati u drugom šeširu, zajedno s Belgijom i Švicarskom koje su jesenas kao pobjednice skupina izborile Brazil. U privilegiranoj grupi nositelja nalaze se: Španjolska, Njemačka, Nizozemska, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija te Bosna i Hercegovina. U trećem su razredu završili Srbi, Turci i Rumunji, a Crnogorci, Velšani i Škoti pospremljeni su tek u četvrtu ladicu.

Ako je gradove domaćine za Euro 2020. odlučio tražiti nasumično gađajući mapu Starog kontinenta pikado strelicama, Michel Platini je projekt Eura 2016. skicirao kao da radi popis uzvanika za gala svadbu. Pazio je da svi važni i bogati uzvanici budu zadovoljni tretmanom i da se ne ponovi da nekakav novi Steve McClaren zaglavi kod kuće zbog preteške kvalifikacijske skupine. Izbacite li unaprijed iz konkurencije vječne autsajdere poput San Marina, Andore, Luksemburga (sada i Gibraltara), za 23 slobodna mjesta natjecat će se najviše 40 ozbiljnih reprezentacija. Dokaz da je priča krajnje razvodnjena.

Ona posljednja ulaznica rezervirana je za domaćina Francusku koja, međutim, neće biti pošteđena kvalifikacija. “Trikolori” će biti smješteni u skupinu s pet reprezentacija i fingirat će kvalifikacije, jer se rezultati njihovih utakmica neće unositi u tablicu. Ostalih osam skupina brojat će po šest momčadi.

TV strategija

Akciju “Euro 2016.” Uefa će pratiti i novom televizijskom strategijom. “Nogometni tjedan” naziv je izmišljotine koja će nam omogućiti da dvoboje reprezentacija gledamo svakodnevno, od četvrtka do utorka, umjesto samo petkom i utorkom kao što je dosad bio slučaj. Inovacija pogoduje televizijama koje će sada moći strateški razmjestiti dvoboje “la roje”, “elfa” i “azzurra” tijekom cijelog vikenda, umjesto da ih simultano prenose petkom navečer. Naravno, puno je onih koji već sada strahuju da će zamisao prerasti u teror slabih i nevažnih utakmica. Neki kroničari Platinijevu ideju nazivaju “zlatnom plombom na zubu zrelom za vađenje”, ali prigovori neće pokolebati Uefu uvjerenu da je napipala novu zlatnu žicu.

Ceremoniju nedjeljnog ždrijeba vodit će Ruud Gullit i Bixante Lizarazu uz asistenciju trinaestorice proslavljenih vratara (Schmeichel, Barthez, Zoff, Tomas-zewski, Dasajev).

Ograničenja

U proceduru su uvedena i neka politička ograničenja, pa tako neprijateljski raspoložene zemlje (Armenija i Azerbajdžan, odnosno Španjolska i Gibraltar) ne mogu završiti u istoj skupini. Rusi i Gruzijci izgladili su svoje nesporazume barem na nogometnom polju i pristali su na međusobne utakmice.

Kakav bi ždrijeb odgovarao Hrvatskoj? Na papiru bi idealne “partnere” činili Grčka, Slovačka, Estonija, Litva i Gibraltar. U društvu za izbjegavanje nalaze se Španjolci, (Nijemci, Nizozemci, Englezi), pa Srbi, Velšani, Makedonci i Kazahstanci. U recesijsko doba HNS se vjerojatno ne bi bunio protiv skupine za rezanje putnih troškova u kojoj bi Mandžukić i Modrić igrali protiv BiH, Crne Gore, Bugarske, Makedonije i San Marina.

Formula za plasman na završni turnir kaže da će Francusku vidjeti devet pobjednika skupina plus devet drugoplasiranih reprezentacija, kao i najbolja trećeplasirana nacionalna momčad. Treće mjesto na koncu ne mora biti fijasko jer nudi priliku za play-off.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:57