KVALIFIKACIJE ZA SP

TRENUTAK ISTINE ZA ZMAJEVE BiH već slavila odlazak u Brazil, a sada im je upitno i drugo mjesto

Završnu borbu za vrh pripremaju Portugal i Rusija, BiH i Grčka te Engleska, Crna Gora i Ukrajina

Dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu teoretski su zasad osigurale samo tri reprezentacije: Španjolska, Belgija i - Hrvatska.

Preostali favoriti , među kojima su i oni za koje već mjesecima znamo da će bez većih stresova izboriti SP (Njemačka, Nizozemska, Italija) to će pokušati učiniti večeras. Velike komplikacije pritom su izvjesne u skupinama B i E, gdje se i dalje po pet reprezentacija nada plasmanu. Nadalje, završnu borbu za vrh pripremaju Portugal i Rusija, BiH i Grčka te Engleska, Crna Gora i Ukrajina.

Skupina A

Zar ćemo nagraditi Mihu za neuspjeh, pitaju se srpski mediji uoči gostovanja u Cardiffu, nakon što je predsjednik tamošnjeg nogometnog saveza Tomislav Karadžić najavio da će Siniši Mihajloviću ponuditi novi ugovor. Karadžić želi Mihajlovića i za ciklus za Euro 2016., a Blic ga podsjeća da će Srbija vjerojatno biti najskuplja reprezentacija koje neće biti u Brazilu. Okršaj protiv Balea i Walesa nema nikakav natjecateljski naboj ni za jednu momčad. Srbija će u njemu biti zakinuta zbog suspendiranih Matića, Tošića i Mitrovića, ozlijeđenog Sulejmanija te Nevena Subotića, koji je poručio da u 2013. više neće igrati za reprezentaciju.

Skupina B

Prošlotjedni poraz Bugara u Palermu i pobjeda Armenije u Pragu do kraja su zakomplicirali borbu za dodatne kvalifikacije koja se vodi u ovoj grupi. Italija je sigurna, a čak četiri reprezentacije ciljaju na mjesto u njezinoj pratnji. Češka među kandidatima za playoff ima najlošiji raspored (tri gostovanja - Italija, Malta, Bugarska), a Bugarska najbolji (Malta i Armenija u gostima, neuvjerljiva Češka kod kuće). Valja i napomenuti da je Bugarska trenutno druga najlošija drugoplasirana momčad cijelih kvalifikacija, tik ispred Norveške. Eventualna pobjeda na Malti neće joj popraviti poziciju jer se rezultati protiv zadnje momčadi u grupi u tom rangiranju drugoplasiranih na kraju brišu.

Skupina C

Šveđani su preokretom u Dublinu napravili veliki korak prema baražu i sada sami odlučuju o raspletu. Utakmica u Kazahstanu njihovo je zadnje gostovanje: dok love tri boda, istovremeno se nadaju podjeli bodova u Beču, što bi praktički riješilo dvojbe o tome tko će biti drugi. Svjestan je toga i njihov najbolji strijelac Zlatan Ibrahimović. “Sve je u našim rukama. Pobijedimo li Kazahstan i Austriju (11. listopada, op. a.), zadnja utakmica protiv Njemačke možda i neće biti važna”, kaže Ibra. Istovremeno, 74-godišnji Giovanni Trapattoni u Irskoj proživljava teške dane i suočava se sa sve glasnijim pričama o otkazu. Najveći favoriti da ga naslijede su Martin O’Neill i Roy Keane.

Skupina D

S dva uzastopna remija i glatkim porazom u Bukureštu, Mađarska se iz obećavajuće situacije nakon četiri kola dovela na rub eliminacije, a Rumunje gurnula prema playoffu. Sada izravno ovise o Turcima koji im također dišu za vratom. Upiše li, naime, Rumunjska i drugu pobjedu pred svojim navijačima, bit će jednom nogom u bubnju dodatnih kvalifikacija, jer je nakon toga čeka ekskurzija u Andori te za kraj dolazak Estonaca na njihovu Nacionalnu Arenu. Neopterećeni su jedino Nizozemci, koji su si u petak mogli priuštiti remi u Tallinnu, a danas će pumpati gol-razliku. Louis van Gaal bit će bez ozlijeđenog Van der Vaarta i suspendiranog Robbena. Andora, inače, nikada nije zabila Nizozemskoj, a uvijek je primila barem tri.

Skupina E

Osim što pitanje pobjednika ovdje ni izdaleka nije riješeno, skupina E trenutno nudi samo jednu vizu za Brazil. Norveška je, naime, najlošija na ljestvici drugoplasiranih reprezentacija. U derbiju grupe večeras u Oslu moraju zaustaviti švicarsku nepobjedivost jer ih u suprotnom teoretski mogu prestići sve momčadi osim Cipra, koji čvrsto drži začelje. Iako su očajno ušli u kvalifikacije, playoffu se sada mogu nadati čak i Slovenci, pogotovo ako se sa Sredozemlja vrate s punim plijenom. Izbornik Srečko Katanec upozorio je svoje igrače da ih na Cipru čeka temperatura od 35 stupnjeva, a dobra vijest je da mu se u momčad vraćaju Boštjan Cesar i Josip Iličić.

Skupina F

Ruski izbornik Fabio Capello očekuje povratak na vrh skupine koji je ispustio u lipnju, nakon poraza u Portugalu. Izrael za Rusiju ne bi trebao predstavljati preveliki problem, a pobjedom će “zbornaja” stići vrlo blizu prvog plasmana na SP nakon 12 godina. U posljednja ih dva kola čekaju Luksemburg i Azerbajdžan. Capello je, inače, jučer obilježio četiri godine od one rapsodije protiv Hrvatske na Wembleyju (5-1). “Kada sam otišao s kormila Engleske, bio sam prilično ljut, a od odluke da objavim mirovinu odvratila me čežnja da se još jednom plasiram na SP. Sada smo vrlo blizu tog cilja”, kaže Capello, kojeg Talijani pozivaju da se nakon Brazila 2014. vrati na klupu njihove reprezentacije.

Skupina G

Umjesto da novim trijumfom na Bilinom polju zaokruži jednu velebnu priču, izbornik BiH Safet Sušić sve je resetirao na početak. Njegovi “zmajevi” protiv Slovačke su rigali bezopasne plamičke, a ne vatru, i sada bi im se preko noći pod upitnikom moglo naći čak i drugo mjesto. Dovoljno je samo da Grčka večeras pobijedi Latviju, a Bosna i Hercegovina kapitulira i u Žilini. Pape, međutim, tvrdi da je njegova vrsta i dalje glavni favorit za prvo mjesto. “Optimist sam jer moji igrači znaju što bismo mogli izgubiti s novim nepovoljnim rezultatom”, kaže Sušić i dodaje da će one koji se ne budu zalagali izvaditi iz igre već u prvom poluvremenu.

Skupina H

Nakon dugotrajnog kaskanja za Crnogorcima, Englezi su se uvjerljivom prezentacijom protiv Moldavije (4-0) konačno domogli vrha. Situacija u trijumviratu, u koji se uključila i Ukrajina, kristalizirat će se nakon najiščekivanije utakmice u skupini koja se večeras igra na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Nakon Rooneyja, Sturridgea, Oxlade-Chamberlaina i Carrolla, Roy Hodgson je ostao i bez Welbecka (suspenzija) pa bi u napadu mogao biti usamljeni Jermain Defoe. Frank Lampard će istovremeno upisati 100. nastup za reprezentaciju. Domaćini znaju da ih pobjeda gura u odličnu situaciju: nakon Engleske im stiže Poljska, a za kraj idu u San Marino.

Skupina I

Nakon što su se revanširali Fincima za senzacionalni remi u Gijónu, Španjolci su praktički čekirali svoj put u Brazil. U listopadu će ugostiti Bjelorusiju i Gruziju, a pritisak s leđa skinuli su im njihovi prvi pratitelji.

Francuska se remijem protiv Gruzije osudila na još jedne dodatne kvalifikacije, a 0-0 u Tbilisiju toliko je iživciralo predsjednika nogometnog saveza Noëla Le Graëta da je nakon toga uperio salve kritika prema Karimu Benzemi.

“Zar igrač Reala može biti toliko loš?” upitao se pred novinarima.

Priliku za iskupljenje “tricolori” imaju protiv Bjelorusije, koja je od zadnjih devet službenih utakmica dobila samo jednu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:24