KAMO ZA VIKEND

TOP PREPORUKE Mandžo i Lewandowski u borbi za prvog topnika lige, Olić i Perišić love Ligu prvaka

Ovog vikenda igraju se posljednja kola njemačkog (subota) i engleskog (nedjelja), a pretposljednja španjolskog, talijanskog i francuskog prvenstva.

Prvaci su poznati u Njemačkoj (Bayern), Italiji (Juventus) i Francuskoj (PSG), a u nedjelju ćemo doznati tko je novi vladar Engleske (Man. City ili Liverpool, branitelj naslova Man. United davno je ispao iz utrke).

Bundesliga 34. kolo, subota

Iz hrvatske perspektive 34. kolo Bundeslige odlučuje hoće li najbolji strijelac biti Mario Mandžukić (Bayern) ili Robert Lewandowski (B. Dortmund), no iz prikrajka vrebaju i “hat-trickovima” ih mogu prestići Josip Drmić (Nürnberg), Ramos (Hertha) i Reus (B. Dortmund). Ivica Olić i Ivan Perišić (Wolfsburg) bore se s Borussijom Mönchengladbach za Ligu prvaka, a Milan Badelj i Ivo Iličević s HSV-om za 16. mjesto koje vodi u razigravanje za ostanak.

Samo jedna od devet utakmica ne odlučuje ni o čemu: Hannover - Freiburg, u svim ostalima barem se jedan suparnik bori za Europu ili izbjegavanje izravnog ispadanja. Podsjećamo da u Njemačkoj u slučaju istog broja bodova odlučuje ukupna gol-razlika, pa je tako moguće da bodom u Gelsenkirchenu svi budu zadovoljni: da Schalke ostane treći i osigura izravan plasman u Ligu prvaka, Nürnberg se popne na 16. mjesto ako HSV izgubi, a Eintracht Braunschweig ne pobijedi u Augsburgu, gdje se domaćin s Mainzom bori za preostalo mjesto u Europskoj ligi, s obzirom na to da su u finalu DFB-Pokala Bayern i Borussia Dortmund.

Premiership 38. kolo, nedjelja

U Engleskoj je zbog bolje ukupne razlike pogodaka (+63 naprema +50) Manchester Cityju dovoljan i bod doma protiv West Hama da prebaci naslov s mrskog mu Old Trafforda na svoj Etihad. Liverpool u isto vrijeme dočekuje Newcastle, koji poput West Hama nema rezultatskog imperativa. Chelsea će ostati najmanje treći, a Arsenal četvrti, dok se Man. United bori s Tottenhamom za šesto mjesto koje vodi u Europsku ligu: Crveni vragovi gostuju kod “nezainteresiranog” Lovrenova Southamptona, a Spursi dočekuju Aston Villu. U borbi za ostanak Norwichu ostaje samo SF-teorija da svlada Arsenal s najmanje 17-0, ako WBA izgubi s 0-1...

Španjolska 37. kolo, nedjelja

U subotu se igraju samo tri dvoboja nebitna za plasman, a u nedjelju je osim borbe za vrh zanimljiva i borba za ostanak šest klubova koji žele izbjeći pretposljednja dva mjesta (Betis je sigurno posljednji i već novi drugoligaš). O troboju Atlética (88 bodova), Barcelone (85) i Real Madrida (84) već smo pisali proteklih dana: prvi dočekuju Málagu, a drugi i treći gostuju kod Elchea, odnosno Celte; moguće je da “rojiblancosi” već u nedjelju proslave naslov, ali i da se borba odgodi za Nou Camp u posljednjem kolu...

U Francuskoj se pretposljednje kolo, zbog nekoliko odluka o plasmanu igra u isto vrijeme, u subotu u 21 sat, a jedino se Talijani isključivo drže pravila da se samo posljednje kolo odigrava u isto terminu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:38