UTRKA ZA JAR

Toni i Totti 'love' mjesto u reprezentaciji Italije

Toni je šesti reprezentativac Italije koji se vratio kući poslije trijumfa na mundijalu u Njemačkoj
 AFP

RIJEKA - Roberto Mancini dobio je prve dvije utakmice na klupi Manchester Cityja. Ancelottijevu Chelseaju svi gledaju leđa, Zola je u West Hamu, a Fabio Capello s Englezima priprema desant na Južnu Afriku. Trapattoni, bivši talijanski izbornik vodi Irce, a Spaletti je preuzeo ruski Zenit. Najbolji talijanski trenerski mozgovi traže izazove (i novac!), daleko od svojih ognjišta. Talijani su oduvijek - pjesnici i moreplovci.

Treneri odlaze, vraćaju se igrači. Luca Toni (prvi strijelac Bundeslige 2008. - 24 pogotka), od nove je godine igrač Rome s brojem 30 na leđima. Posudba Bayerna na Tonijevo inzistiranje. Louis Van Gaal nije cijenio njegovih 58 pogodaka u 86 utakmica s Bayernom. A onda je stigao spasitelj, trenera i Bayerna, Ivica Olić. Srušio je Staru damu, Juventus, na Olimpijskom stadionu u Torinu i Toni je definitivno postao - bivši.

Posudba traje do 30. lipnja, a Toni je šesti reprezentativac Italije koji se vratio kući. Poslije trijumfa na mundijalu u Njemačkoj (od 23 igrača), prije četiri godine. Od svjetskih prvaka u inozemstvu je ostao samo Barzagli u Wolfsburgu. Junaci iz Berlina 2006. - Cannavaro, Grosso, Oddo, Zambrotta, Zaccardo i Toni igraju opet u svojim dvorištima.

Talijani su, definitivno, najbolji (najviše pružaju) - kod kuće! Zanimljiva je teza da je riječ o - taktičkoj obučenosti, u Italiji najvažnijoj osobini, koja se u Europi još smatra - catenacciom! Talijanskim obrambenim igračima, posebno stoperima, spočitavaju da ne znaju sudjelovati u igri. Zambrotta je razočarao u Barcelloni, maknut je kada je iz Seville stigao Dani Alves na radost Guardiole.

Barzagli je sudjelovao (34 utakmice) u povijesnom trijumfu Wolfsburga, ali je Zaccardo više sjedio nego igrao. Oddo je više igrao u tri mjeseca u Milanu nego godinu dana na posudbi (besplatnoj) u Bayernu. Luca Toni želi vidjeti Južnu Afriku, a to sigurno ne bi uspio iz Bavarske. Kod Van Gaala odigrao je ove sezone samo 224 minuta Bundeslige, 120 njemačkog Kupa, 167 Champions League i 113 minuta s drugom ekipom (po kazni !) u trećoj ligi. Rossi i Perrotta na sredini terena, Totti kao dirigent i Toni kao strijelac, nova je udarna četvorka Rome. Hoće li Totti gurnuti Tonija u reprezentaciju svojim magčim asistencijama? Vjerojatno. Romina četvorka za Marcella Lippija. Kao Duisburgu 2006. godine.

Claudio Ranieri je zadovoljan: - Toni će nam omogućiti vrednovanje naše igre po bokovima. S njim u ekipi visoke lopte bit će pravo bogatstvo. Još jedna opaka strela za naš luk. Imat ćemo puno više rješenja u napadu.

Italija brani naslov svjetskog prvaka iz Njemačke. Uvijek opasna, kao zmija u travi, i kada nije među favoritima. Zapravo, uvijek je među kandidatima za najviše postolje. Bez obzira na to što je u kvalifikacijama odigrala ispod razine svjetskog prvaka. Ali Lippi zna što radi...

Zbog toga se i Toni vratio na Apeninski poluotok. Na besplatnu posudbu. Radost njegovu i Lippija, kao i Bayerna.

Neke računice govore da je sedmorka donijela talijanskim klubovima 75.000.000 eura, da bi sada platili 15,000.000 za otkup ugovora ili posudbu... U debelom plusu.

Barcelona je Zambrottu platila 14,000.000, došao je u Milan za 9,000.000. Real Madrid je Cannavara (u paketu s Emersonom), platio 23,000.000 eura, a vratio se Juventusu bez obeštećenja. Lyon je Grossa platio 7,500.000, a Juve ga je uzeo za 2,000.000 eura. Prava rasprodaja robe s greškom. Jesu li talijanski nogometaši zaista dobri samo na svojoj travi, u taktičkim kalupima calcia, gdje je defenzivna odgovornost svetinja? Vjerojatno, ako su se svi emigrirani svjetski prvaci (osim Barzaglija), vratili kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:26