DINAMOVA NEMOĆ

TOMISLAV ŽIDAK: Dinamu će svaka europska utakmica biti muka Isusova

 Nenad Dugi / Cropix

Luis “Lucho” Ibanez, jedina luč u maksimirskoj nogometnoj noći, spasila je sinoć Krunu Jurčića od navijačkog bijesa. Baš u času kada su s tribina poletjeli zvižduci zbog Dinamove sterilne i dosadne igre, i kada su stvari poprimile radikalni tijek, “Lucho” Ibanez je jednim snažnim udarcem poderao finsku mrežu i spasio dobro raspoloženje . Tekla je prva minuta sudačke nadoknade, što možemo shvatiti simbolički - navijači će sve manje imati strpljenja za Dinamovu nemoć. Makar Dinamov trener smatra da je to bilo - jako dobro.

Ibanez je bio najagilniji i najupečatljiviji Dinamov igrač u ovoj komotnoj utakmici, jedini je on nekoliko puta pristojno centrirao, ali ovo nije bio dobitni dan Dinamovih napadača.

Narod ne voli kalkulantsku, proračunatu igru, narod voli ili pobjedu ili - umri muški. I zato je već krajem prvog poluvremena tribina palce okrenula prema dolje, moglo se čuti “Jurčiću odlazi”, a nešto kasnije i “igrajte, pederi”. Narod ne prihvaća da se Dinamo, koji se sprema za Ligu prvaka, muči s patuljcima iz trećeg nogometnog svijeta. A Azerbajdžanci i Finci to još uvijek jesu. I kada pred 32.000 ljudi, makar oni platili ulaznicu samo jednu kunu, Dinamo igra kao da hoda po jajima, oni će reći što misle o takvoj igri. I odmah će naći krivca, a krivac može biti ili Mamić ili Jurčić.

Nema narod razumijevanja da se Jurčićev “romb” raspao već u prvim minutama utakmice, kada je ozlijeđen Mehmed Alispahić. Njegova zamjena Mateo Kovačić jedini je dobio pljesak za nekoliko nogometnih minijatura.

Na žalost, Dinamo je pokazao dosta nogometnih nezrelosti, ali navijači definitivno moraju imati više strpljenja s Jurčićem. On je svoj elementarni cilj ostvario, osigurao je Dinamu europsku jesen, uz napomenu da će svaka sljedeća europska utakmica, bez obzira protiv koga se igralo, biti muka Isusova.

Treba respektirati to što je Dinamo do Velike Gospe izdržao bez ogrebotina, što nije uvijek bio slučaj; Jurčićev će Dinamo trajati i dulje od Dana mrtvih, kada je europsko natjecanje, prema starom dobrom običaju, za Dinamo obično bila daleka prošlost. A današnji Dinamo, bez obzira na pukotine, neatraktivnu i neefikasnu igru, tek je u nastajanju i pravi test bit će suparnik u zadnjem pretkolu. Tamo više neće biti švercanja, na sceni su ostali pravi igrači…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:24