POROTA JUTARNJEG

TKO JE NAJBOLJI NA SVIJETU? Prosinečki, Slišković i Skoblar: Messi!; Sušić: Ja sam za Riberyja

Bojim da je nekima već dosadila Messijeva dominacija i da će tražiti novog vladara, kaže Prosinečki

Kada bi vas bogati mecena doveo u autosalon i stavio pred dvojbu - da li odabrati Ferrari, Lamborghini ili Bentley, teško biste se odlučili. Kao što će se nacionalni izbornici, kapetani i odabrani novinari naći pred teškom dvojbom kome dodijeliti ovogodišnju Zlatnu loptu? Iako su na listi 23 najbolja svjetska nogometaša, u krugu za dragocjeni trofej su zapravo samo četvorica; Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović i Franck Ribery.

Odabrao sam četvoricu nogometnih šmekera, velikih igrača i velikih trenera i jednog novinara, koji već 23 godine sudjeluje u kampanjama za Zlatnu loptu. Safeta Sušića, izbornika Bosne i Hercegovine, Josipa Skoblara, bivše Zlatne kopačke Europe (44 gola), Roberta Prosinečkog, bivšeg člana stručnog stožera hrvatske reprezentacije i Blaža Sliškovića, negdašnjeg izbornika BiH i trenera Hajduka. Novinar je Zdravko Reić, kolumnist Slobodne Dalmacije, dopisnik France Footballa i World Soccera, dva vrlo utjecajna nogometna magazina.

Bayernova lokomotiva

- Moj izbor je Franck Ribery - iznenadio nas je svojim stavom Safet Sušić, iako bih se kladio da će glasovati za Zlatana Ibrahimovića. - Ribery je osvojio Ligu prvaka, on je lokomotiva Bayerna i francuske reprezentacije, u ovoj godini je igrao bolje od Cristiana Ronalda i Lea Messija.

Naravno, nisam mogao preskočiti pitanje o Ibrahimoviću, za kojega smatram da je u ovom času broj jedan u svijetu. Što o tome misli Sušić?

- Zlatan je jedan od najboljih svjetskih igrača, fenomenalno igra, ali moj izbor je Ribery, osvajač Lige prvaka i to je uteg koji je prevagnuo.

Da vam je Zlatan u Brazilu?

- Da ga ima bilo tko, imao bi se pravo nadati naslovu svjetskog prvaka. Nepravda, sportska je nepravda što će jedan od te dvojice nogometnih genija, Cristiano Ronaldo ili Ibrahimović gledati Svjetsko prvenstvo na televiziji.

Zdravko Reić je podržao moje razmišljanje:

- Prošle godine smo dali Zlatnu loptu Messiju, a što je osvojila Barcelona? Niti jedan međunarodni trofej. U ovom času Zlatan Ibrahimović je najbolji nogometaš na svijetu, odmah do njega je Franck Ribery. Messi? Zasad samo treći...

Josip Skoblar nije bio u dvojbi:

- Messi je i dalje bez konkurencije, ali, na milimetar mu se približio Ribery. On je Bayernov ‘dinamo’, dok Ibrahimoviću nedostaje konstanta, puno je praznog hoda u njegovom nogometu. Ne spada u klasu Messija i Cristiana Ronalda, on ‘stanuje’ na istom katu kao i Ribery. Zatim je velika praznina, a nakon toga dolaze Falcao, Cavani i jedan igrač, koji me oduševljava. Robin van Persie je igrač po mojem ukusu.

Kako stvari izgledaju iz kuta neodoljivog nogometnog šmekera Blaža Sliškovića:

- Mali vražićak iz Barcelone je još uvijek broj jedan. Cristiano Ronaldo je ‘samo’ dobar, a Ibrahimović je poput kometa, bljesne, pa se ugasi. Nakon poteza, kakav ne može izvesti ni Messi, jednostavno nestane i to me kod njega smeta. Kada bi imao kontinuitet, bio bi, bez premca, najbolji igrač na svijetu.

Gdje je Zlatan?

Robert Prosinečki je prošlog vikenda na svojim leđima osjetio “bijes” jednog od najboljih svjetskih napadača Didiera Drogbe. Iako je ostario, Drogba nije za staro željezo, dvaput je poderao mrežu Kayserisporu i doveo ga na rub otkaza. No, karizma je Prosinečkog održala na nogama.

- Messi je u mojoj percepciji najbolji igrač na svijetu, bez obzira na povremene slabosti. Franck Ribery je pobrao sve titule, sve što se moglo osvojiti i on je svjetski broj dva, ali, Messi je već pet godina nedodirljiv, iako se bojim da je nekima već dosadila njegova dominacija i da će tražiti novog vladara. Možda Ribery, što ne bi bio pogrešan izbor, ili Zlatan Ibrahimović, koji u zadnje vrijeme igra fenomenalno...

Dopustit ću si jedan luksuz. Ne spadam među navedene velikane, ali, moj izbor bio bi Ibrahimović. Bez obzira što sam poklonik Messijevog nogometa i još jednog nogometaša, koji je “samo” među 23. Luis Suarez mi je najdraži. Nije ga uzalud Pep htio dovesti u Bayern, u njegovoj viziji bio bi zamjena za Messija. No, bit će nepravda ako Zlatnu loptu 13. siječnja 2014. ne dobije Zlatan. Bez obzira na pomanjkanje kontinuiteta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:24