KVALIFIKACIJE ZA EURO

TKO ČEKA VATRENE? Talijani su nam mušterije, ali s Bugarima je uvijek bilo problematično

Norveška i Bugarska su u kvalifikacijama za SP završili na četvrtom mjestu grupe
 Drago Sopta / CROPIX

Mario Mandžukić je Hrvatskoj na prošlom Euru donio bod protiv Italije, završilo je 1:1. Talijani su kasnije postali viceprvaci Europe. Velika su reprezentacija, ali Vatreni su Azzurrima "crna mačka". Nikad nas nisu pobijedili, ni u kvalifikacijama, ni na EP, ni na SP! Jesu, jednom davno, još 1942. u prijateljskoj utakmici sa 4:0, no taj ogled u većini statistika ne postoji.

Izbornik Cesare Prandelli ima sjajnu reprezentaciju koja se na SP u Brazilu plasirala bez problema, sa šest bodova više od drugoplasirane Danske. Talijani su osmi na FIFA-inoj ljestvici, po Transfermarktu njihovi reprezentativci vrijede 340,56 milijuna eura. Uz Hrvate su, naravno, favoriti kvalifikacijske skupine .

Norveška je u kvalifikacijama za Brazil u svojoj skupini završila na četvrtom mjestu, imala je tek bod više od petoplasirane Albanije, ispred Norvežana bili su Švicarska, Island i Slovenija. Ni oni nikad nisu pobijedili Hrvatsku. Transfermarkt kaže da im reprezentativci vrijede 38,5 milijuna eura, a najskuplji igrač im je Havard Nordveit koji po istom izvoru vrijedi 5 milijuna i 700.000 eura, radi se o veznjaku iz Borussije Mönchengladbach.

Bugarska je pak na 72. mjestu FIFA-ina rankinga, vrijednost igrača označena je sa 33,61 milijuna eura. U posljednjim kvalifikacijama za SP u Brazilu također su poput Norvežana zauzeli četvrto mjesto, iza Italije, Danske i Češke, skupili su, recimo i to, isti broj bodova kao petoplasirana Armenija. Najvredniji igrač im je Ivelin Popov koji je procijenjen na 4 milijuna i 400 tisuća eura, vezni je igrač Kubana iz Krasnodara. Bugari su Hrvatima nezgodan suparnik, dva puta su naši dečki igrali kvalifikacije. U onima za Euro u Portugalu 2004. godine u Sofiji su poraženi sa 2:0, na Maksimiru je stigla pobjeda od 1:0. U kvalifikacijskom ciklusu za SP 2006. u Njemačkoj, domaći teren donio je rezultat 2:2, ali je u Sofiji tadašnja reprezentacija koju je vodio Zlatko Kranjčar u sjajnoj partiji pobijedila sa 3:1. Međutim, oprez, Bugari su Vatrene uvijek okrznuli i uzeli im bodove.

Na Fifinoj poziciji 93 nalazi se Azerbajdžan. I oni su, zanimljivo, bili četvrti u kvalifikacijama za Brazil, iza Rusije, Portugala i Izraela. S njima Hrvatska nikad nije igrala. Izbornik im je legendarni Nijemac Berti Vogts, a njihovi reprezentativci po Transfermarktu vrijede 8,6 milijuna eura. Najskuplji igrač im je Rashad Farhad Sadigov koji je procijenjen na 575 tisuća eura i igra u domaćoj ligi, u klubu Qarabag Agdam.

Konačno, stari poznanici Maltežani s kojima smo igrali tri kvalifikacijska ciklusa, za Euro 2000., SP 2006. i Euro 2012., nalaze se na 131. mjestu Fifine rang-liste. Uvijek smo ih pobjeđivali, osim jednom kad su nam u borbi za SP u Njemačkoj na svom terenu uspjeli zagorčiti rezultatom 1:1. U kvalifikacijama za Brazil bili su posljednji u svojoj skupini, uzeli su tri boda, ispred njih su bili Italija, Danska, Češka, Bugarska i Armenija. Transfermarkt kaže da vrijede 2,6 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:29