ZNA IH U DUŠU

TIJEK SUSRETA: Jose Mourinho pobijedio jer predobro poznaje Chelsea

Mourinho nije osjeća pritisak zbog dolaska njegova bivšeg kluba. Samouvjereno je pratio dvoboj i dočekao pobjedu na San Siru
 Reuters

ZAGREB - Milanski i engleski klubovi izazvali su daleko najviše zanimanja u osmini finala Lige prvaka. Dok je dvoboj Milana i Manchester Uniteda potvrdio kako je talijanski nogomet u stagnaciji u odnosnu na engleski, večeras svi očekuju 'eksploziju' Mourinhova Intera protiv nekadašnjeg

ZAGREB - Na San Siru će se večeras sudariti vodeće momčadi talijanske i engleske lige. Uz Barcelonu, lideri dviju najjačih svjetskih liga. No, istovremeno, bit će to sudar dviju momčadi i jednog trenera! Jer, Jose Mourinho igra protiv - Mourinha! Može li pobijediti samoga sebe? Nakon što je prije nekoliko godina došao na Stamford Bridge, Chelsea je bio samo “bogati klub bez povijesti”. I kada su Mourinha engleski novinari pitali: “Jeste li ponosni što ste postali trener Chelsea?”, zajedljivi Portugalac odgovorio je protupitanjem? “Chelsea već 50 godina nije bio prvak! A ja sam prošle sezone s Portom osvojio Ligu prvaka! I tko bi sad trebao biti ponosan?”

Mourinho je Abramovičevim novcem od Chelseaja stvorio engleskog prvaka. Jedino nije uspio osvojiti Ligu prvaka. Zbog toga se ruski vlasnik udaljio od Portugalca. Pogrešno...

S Tomislavom Ivićem bio sam na Stamford Bridgeu kada je Chelsea “poderao” Barcelonu. Munjevite kontre Damiana Duffa i Mateje Kežmana te čudesni gol Ronaldinha - špicom! I 4-2 za Chelsea. Tada sam shvatio da Jose Mourinho jedino poštuje hrvatskog trenera, s ostalima je razgovarao - osorno i s visoka! Ili je prolazio - kroz njih!

Kako će završiti meč Inter - Chelsea, pitam Ivića, koji analitički studira svaku utakmicu i svakog igrača u Ligi prvaka?

- To će biti ista igra u istom rasporedu igrača. Ista organizacija, ista taktika. I isti sustav igre 4-3-1-2. Možda će to biti i dobar nogomet, ima dobrih igrača. Osnovna taktička zamisao obiju momčadi jest zatvoriti sredinu terena i pokušati “ubiti” suparnika kontrom ili igrom po bokovima, jer obje momčadi imaju moćne bekove. Ali, ne očekujte čarobni nogomet, kao kad igraju Barcelona ili Real, ovo će biti sudar istih nogometnih filozofija.

Tko je u prednosti?

- Chelsea ima jaču sredinu terena, a Ancelotti je dodao i talijanske “manire”. No, utakmicu će odlučiti jedan potez. Inter ima Lucija i Samuela, no sve ovisi o inspiraciji Drogbe ili Anelke...

Hoće li seks-afere Terryja utjecati na igru Chelseaja?

- Ne, to je samo publicitet koji ne ostavlja trag.





Za koga ćete navijati?

- Za nogomet! Želim vidjeti nešto novo, a tko će pobijediti, najmanje mi je važno. Dugo poznajem Mourinha i imam velike simpatije prema njemu te mu želim sve dobro, no kao treneru neusporedivo mi je uzbudljiviji Pep Guardiola.

U Guardioli Ivić vidi najboljeg trenera današnjice:

- Sve je gradio na nizozemskoj nogometnoj školi, koju je u Barcelonu donio Cruyff, a tu su filozofiju uzgajali i ostali nizozemski treneri. Fascinira me njihov početak igre 3-5-1, a kad završavaju akciju, sustav je 4-1-5. Imaju fantastičnu sredinu terena, sve su to dečki iz njihove škole...

Ipak, na današnjoj utakmici Tomislav Ivić najviše će pažnje posvetiti jednom brazilskom beku: - Maicon iz Intera jedan je od najmoćnijih igrača današnjice. Može si priuštiti da mu nitko ne čuva leđa, a kada ima loptu u nogama, može s njom što hoće.

Kako će “tata” Mourinho, krotiti “sina” Drogbu?

- Jednostavno, prilijepit će mu na leđa Argentinca Samuela...

Inter

Julio Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti - Stanković, Cambiasso, Muntari - Sneijder - Milito, Et’o

Chelsea

Cech - Ivanović, Carvalho, Terry, Žirkov - Obi Mikel, Ballack, Lampard, Malouda - Drogba, Anelka

.

No neće Portugalac bi jedina velika priča večerašnjeg ogleda. Dapače, tu je i Carlo Ancelotti, navijačima Intera omražen jer je bio dugih osam godina glavni strateg Milana. A i osvojio je u tom razdoblju dva puta nalov prvaka Europe, nešto što trenutno Inter samo sanja.

A upravo je Talijan favorit i u ovom dvoboju. Njegov Chelsea djeluje bolje, nimalo ne kaska za vremenom kad ga je vodio Mourinho. Zapravo, djeluje mnogo bolje jer je Ancelotti prenio u engleskog doprvaka dašak svojih nogometnih svjetonazora. Koji su prvenstveno ofenzivni.

Najveći hendikep kluba iz Londona izostanak je Ashleyja Colea, ali Žirkov bi ga mogao zamijeniti, iako nije toliko jak defenzivno. Na Interu je pak da otkrije način kako zaustaviti Drogbu. Mnogi ove sezone to nikako ne mogu dokučiti...

Što se tiče drugog večerašnjeg susreta, onog u Moskvi između CSKA i Seville, završio je remijem. Povela je Sevilla preko Negreda u 25. minuti, a izjednačio je u 66. minuti Gonzalez.

Tijek milanskog dvoboja možete u tekstualnom prijenostu pratiti ovdje na portalu Jutarnji.hr.

Liga prvaka, osmina finala:



Tijek susreta:

Inter - Chelsea 2-1 (Milito 3', Cambiasso 55'/Kalou 51')

Kraj susreta.

80. min: Inter vreba priliku i traži treći pogodak.

70. min: Chelsejeva oštrica je otupjela nakon drugog primljenog pogotka.

55. min: GOL! Brzo je Inter sve vratio na svoju stranu preko Cambiassa! Sjajna utakmica!

51. min: GOL! Kalou puca s otprilike 17 metara, a Juliu Cesaru lopta prolazi kroz ruke!

50. min: Chelsea i dalje pritišće, ali nema konkretnih prilika. Tipična Mourinhova taktika na djelu.

Počeo je drugi dio.

Kraj prvog dijela.

45. min: Kalou je ukrao loptu Zanettiju, pao u kaznenom prostoru, ali Gonzalez je ostao nijem!

40. min: Chelsea i dalje pritišće, ali Inter se sjajno brani.

33. min: Eto'o je promašio loptu, a stajao je sam na pet metara. Kakva šansa!

30. min: Inter je potpuno stisnut u svoju polovicu, ali Chelsea nema izglednijih prilika.

15. min: Drogba je iz slobodnog udarca pogodio gredu!

10. min: Chelsea je primirio Inter, ali Talijani se ne bune, imaju veliko vodstvo i voda ide na njihov mlin.

3. min: GOL! Kakav početak, Diego Milito je u trećoj minuti doveo Inter u vodstvo!

Susret je počeo.

CSKA - Sevilla 1-1 (0-1) (Gonzalez 66'/Negredo 25')

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:07