DAVID VILLA

'Svi žele igrati kao Barcelona i Španjolska'

U intervjuu britanskom Guardianu Villa je priznao da se u Barceloni osjeća kao da je u njoj oduvijek igrao, te prognozirao kako će u dogledno vrijeme izgledati lice svjetskog nogometa
Spain's players David Villa, left, and Fernando Torres celebrate after scoring during their Euro 2012 Group I qualifying soccer match against Liechtenstein in Vaduz, Liechtenstein, on Friday, Sept. 3, 2010. (AP Photo/ Kerstin Joensson)
 AP

ZAGREB - U svakom poslu, pa tako i u nogometnim transferima, postoji određen rizik. Izbrojati nekoliko desetaka milijuna nečega za igrača koji već napamet zna imena svih eminentnijih kirurga (slučaj Kaké i Reala) nije suviše mudar potez. Oni koji puno troše, vjerojatno će češće i nabasati na robu s greškom.

Barcelona se prošlog ljeta “opekla” na Ibrahimoviću. Iako je za Katalonce zabio nekoliko ključnih golova, Ibra nije opravdao astronomski izdatak (40 milijuna + Eto’o). Nedavni rastanak i odlazak u Milan, koji je bio začinjen negativnim tonovima, samo je pokvario dojam. Zato su na Nou Campu odlučili da idući tržišni metak ne smije biti - ćorak. I ovaj put pogodili.

David Villa već je neko vrijeme jedan od najatraktivnijih europskih napadača, s obzirom na to da je u Valenciji “dostavljao” kad se sjetio. Sada, nakon što se sezona zahuktala, pokazuje kako dolazak u Barçu nije poremetio njegov golgeterski ritam.

- Naravno da igranjem za takav klub uvijek osjećaš određen pritisak. Cilj je poznat: osvojiti sve što se osvojiti može. No, to je za mene samo dodatni impuls da budem bolji. Pritisak mi zapravo odgovara - otkriva Villa.

I prije početka treniranja u Barceloni dalo se naslutiti da mu uhodavanje neće biti nerješiva enigma. S većinom prvotimaca savršeno se slaže u španjolskoj reprezentaciji, zajedno su pokorili Europu i svijet. Kad se tom superuspješnom kolektivudoda najbolji nogometaš na svijetu, Lionel Messi, epilog može biti samo ljepši.

- Odlično sam se uklopio, bio sam sretan što sam znao gotovo sve igrače i sistem koji je ovdje na snazi - ističe Villa pa objašnjava: - Ovo što Barcelona igra, samo je preslika onoga što igra Španjolska. Ili obrnuto, kako hoćete. Ponosan sam što sam rođen u ovoj velikoj generaciji. Zajedno smo već tako dugo da se osjećamo kao obitelj, a naš sustav igre je toliko uhodan da se i izvana vidi koliko uživamo na terenu. Način na koji dodajemo i na koji napadamo već je automatiziran.

Villa primjećuje da druge svjetske reprezentacije i klubovi pokušavaju imitirati taj stil igre, držati loptu u posjedu, kombinirati s puno kratkih paseva. Ukratko, biti “mala Barcelona”. Ili “mala Španjolska”. Predviđa da će u bliskoj budućnosti to biti dominantna nogometna strategija, na što je, kaže, on sâm vrlo ponosan.

Prokomentirao je i izjavu Sir Alexa Fergusona kako je ovog ljeta na tržištu postojao samo jedan igrač kojega je očajno htio kupiti, a naposljetku nije uspio - David Villa.

- Naravno da mi to laska. Lijepo je to čuti od trenera koji je stigao na sam vrh. Manchester United je jedan od najvećih svjetskih klubova i to što me Ferguson želi, sjajno je.

“Teško” pitanje za kraj čovjeku koji je osvojio gotovo sve: koji je najveći nogometni trofej?

- Uh... Ne znam. Svjetsko prvenstvo je nešto veliko, vrhunac za reprezentacije. Liga prvaka, s druge strane, najveći je klupski doseg - kaže Villa.

Možda će sljedeće godine na ovo pitanje imati spreman odgovor. Jer, već bi idućeg proljeća mogao u kolekciji imati i jedno i drugo, pa uspoređivati iz prve ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:15