DIREKTOR MODRIH

SVETINA O BUDUĆNOSTI DINAMA 'Cilj je redovito igrati Ligu prvaka, a razmišljamo i o privatizaciji!'

Volimo li Dinamo ili mrzimo Zdravka? Što je jače? Osobno mislim da mržnja ne može biti dovoljno jaka da ubije ljubav - tvrdi direktor kluba
 Ivan Klindic / CROPIX

Glavni direktor Dinama Tomislav Svetina često je u posljednje vrijeme bio prisutan u javnosti, ali za razgovor ‘1 na 1’ nije bio raspoložen.

- Neka pričaju dečki na terenu - bio je njegov klasični odgovor.

Sada je pristao, ali uz uvjet:

‘Ajmo malo o nogometu. Mislim da nam svima nedostaje te priče - bila je zamolba Svetine.

U Maksimiru je tek godinu i pol a već se može pohvaliti niskom trofeja.

- Privilegij je biti dio Dinamove priče. Mnogi koji su duže u nogometu ne mogu se pohvaliti takvim uspjesima. Tek kada si dio priče iznutra shvatiš koliko je Dinamo velik i jak. Nemam devet naslova u nizu, ali već sljedeće sezone zaključujemo desetoljetku i počinjemo s novom - optimističan je Svetina.

Dirketor ne krije ponos na igre ovog proljeća.

- Mislim da smo Zokija prije trebali nagovoriti da preuzme klupu. Jasno je postavio stvari i od svlačionice napravio škvadru. Na početku smo imali lijepi zanos koji se, nažalost, izgubio nakon Austrije Beč i Čornomoreca.

Ipak, proljeće je bilo sjajno. Povratak na Kantridi, pobjeda na Poljudu pa 4-0 protiv Rijeke u Maksimiru.

- I ona pobjeda od 5-0 protiv Hajduka u prosincu. Nemojte zaboraviti - smije se Svetina i nastavlja:

- Ne smije nas zadovoljiti dominacija u HNL. Tko je okusio LP zna o čemu pričam. Vjerujem da će ove godine Zagreb biti privilegiran Ligom prvaka u nogometu, košarci, rukometu, vaterpolu... Malo je gradova koji se mogu time pohvaliti - tvrdi Svetina i sam svjestan da Liga prvaka na praznom stadionu nije prihvatljiva.

- U ovoj priči nema nevinih niti apsolutno krivih. Tu treba jedan konsenzus i razumijevanje. Forumla uspjeha je kvalitetna ekipa, podrška medija i navijača. U ovom navijanju nema poriva, reakcije na prekršaj, karton, šansu pa čak i na gol. Ovdje je uvijek netko protiv nečeg, a nikada za. U bivšim vremenima smo bili protiv države, pa protiv imena, Canjuge... Koliko god čudno zazvučalo, postavlja se filozofsko pitanje ljubavi i mržnje. Volimo li Dinamo ili mrzimo Zdravka? Što je jače? Osobno mislim da mržnja ne može biti dovoljno jaka da ubije ljubav - tvrdi naš sugovornik koji ne krije strah da bi se Dinamo mogao izbaciti iz Europe.

- Ali to je realno - uvjerava nas i nastavlja:

- Ne mogu razumjeti i nemam opravdanja za one koji bi to napravili.

Na čemu Dinamo radi da privuče navijače i kibice? Probali su ‘mali milijun’ načina, ali niti jedan nije uspio.

- Nisam pobornik da se navijači mogu privući kapama i zastavicama. Možemo raditi na prihvatljivim cijenama, ali ljudima treba ponuditi komfor i sadržaj. Treba nam atmosfera, ali najbolju pozivnicu moraju ispisati igrači na travnjaku. Atraktivnom igrom i golovima.

Pojačanja bi bila šlag na tortu. Dvojica, trojica pravih igrača poput Soudanija i Fernandesa lani.

- Dinamo je daleko od cifra koje su se spominjale. Tih 15 milijuna eura nije realno niti moralno u ovim vremenima. Imamo budžet, ali osnovna je ideja zadržati postojeći kadar. Imamo plan i kontakte. Neke smo realizirali, a druge ćemo do početka natjecanja. U svakom slučaju, navijači će vidjeti respektabilnu momčad u Maksimiru - obećava Svetina koji tvrdi kako klub nije uzimao kredite niti će to činiti u dogledno vrijeme, iako u tome ne vidi ništa loše.

- Ne postoji kompanija koja se financira iz vlastite likvidnosti.

Na inspekcijski potupak nismo trošili puno riječi. Doduše, Svetina je napomenuo kako ga čudi što postupak komentiraju u Ministarstvu koje nije stranka u postupku, ali za Dinamo je to sasvim čisto. U zadnje vrijeme sve češće se otvara fronta s Hajdukom...

- Ako ćemo pričati o nogometu, tu nema tema. Nekome odgovora da se miče fokus javnosti s rezultata. Sa svim klubovima imamo suradnju. Možda s Hajdukom nije na razini kao prije, ali za ljubav je potrebno dvoje.

Privatizacija je tema koja se nameće sama po sebi. Rijeka je ušla u taj proces i pogodila...

- Teško je uspoređivati Dinamo i Rijeku. S druge strane, postali smo obveznici poreza na dobit, prva smo Udruga u sustavu fiskalizacije. Mijenja se zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija koji te obvezuje da imaš trgovačko društvo. Sve to nas tjera da razmišljamo o takvom modelu.

Bivši igrači okupljeni u inicijativi “Za naš Dinamo” inzistiraju na socios modelu u Dinamu, odnosno ‘jedan član - jedan glas’.

- Svaki zahtjev u skladu sa zakonom je legitiman. No, ta legitimnost se ne ogleda samo u tome već o načinu na koji se kanalizira. To se trebalo učiniti kroz strukture kluba. Ne mijenjaš sustav samo radi promjene. Pa sjetimo se Zubaka. Povratak navijača na tribine u tom slučaju je vrlo upitan. Kada se vratilo ime i kada ste imali legendu Zajeca u klubu, posjećnost je bila slična današnjoj - tvrdi Svetina koji je kao direktor Dinama posebno ponosan na nogometnu školu.

- Puno ulažemo, ali škola to vraća rezultatima, igračima koji izlaze iz nje i trenerima. Ljudi iz inozemstva su zatečeni omjerom uloženog i dobivenog. Dinamo u nogometnu školu ulaže deset milijuna kuna od Grada (ostalih devet ide u održavanje stadiona koji je gradska imovina). Po potrebi uložimo i više u pogon koji nije mali.

Rezultat su Kovačić, Jedvaj, Halilović, Ćorić, Capan... Nažalost, više nema Roberta Murića.

- Iz HNS-a je stigla odluka da se raskida profesionalni ugovor i da je na snazi onaj stipendijski koji traje još godinu dana. Javio se da ne dolazi na treninge zbog psihičkih problema, a odsustvo je postalo ozbiljan problem za njegovu karijeru. Mislim da je to velika pogreška obitelji Murić jer je dokazano da Dinamo brine o mladim igračima, daje im prostor i minutažu. Uostalom, strani klubovi vole raditi s nama jer znaju što dobivaju u našim igračima. Svi ti mladići moraju biti svjesni kako život ne završava u 19. i da ti prvi inozemni ugovori nisu dovoljni da si riješe egzistenciju - zaključio je Svetina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:44