OZRAČJE NIJE DOBRO

STRUČNJACI O VATRENIMA 'Ne igramo dobro, a izbornik bi morao znati prihvatiti kritiku'

'Jeste li vidjeli izbornika Belgije Marca Wilmotsa? U onom skupom odijelu cijelo je vrijeme stajao na kiši'
 Ronald Goršić/CROPIX

Škotska, pa dvije odlučne utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Trenuci istine Vatrenih. Sve smo vidjeli i nije dobro, a slično mišljenje dijele i hrvatski stručnjaci s kojima smo porazgovarali.

- Jako teško gledam utakmice naše reprezentacije, jer dugo nisam vidio nešto dobro. Zašto je pobijedila Belgija? Pobijedila je kvaliteta, pobijedio je rad. Belgija ima igrače koje je Hrvatska imala prije nekih osam do deset godina, a sad ih više nemamo. Dobro je rekao Ilija Lončarević za vaš list, nemamo momčad, ne mogu to biti dva jako dobra igrača, Modrić i Mandžukić, kad ih ostali ne prate - kazao je bivši izbornik Otto Barić.

Smatra da je Hrvatska u lošoj situaciji jer sve drugoplasirane momčadi s kojima možemo igrati u dodatnim kvalifikacijama pokazuju rast, uspon forme, dok su Vatreni u padu.

- Što se mora popraviti? Ne smije izbornik biti zadovoljan onim što smo pokazali protiv Belgije, to ne može biti. Mi nemamo igrača koji će se energično riješiti svog suparnika kao što se, primjerice, rješavao Lukaku. To se postiže vježbom. Naravno da se to radi u klubovima, počinje u mlađim dobnim kategorijama, ali mora se to vježbati i u reprezentaciji. Kratko je vrijeme do dodatnih kvalifikacija, ali do sada je bilo dovoljno vremena, zar ne?

Smatra da će najveći dobitak biti prestanak priče o hrvatskoj nogometnoj snazi, o našoj tehnički jakoj i maštovitoj igri.

- Izbornik mora prihvatiti kritiku. Ne mogu mu stalno biti krivi neki drugi, novinari, javnost... Nitko ne brani reprezentativcima da igraju, da se složi najbolja momčad.

Barić je bio posve jasan:

- Ako izgubimo protiv Škotske, ljudi koji vode reprezentaciju ne valjaju! Mi moramo protiv Škota osvojiti najmanje bod ako želimo da u dodatnim kvalifikacijama uspijemo.

Rekao je još nešto...

- Jeste li vidjeli izbornika Belgije Marca Wilmotsa? U onom skupom odijelu cijelo je vrijeme stajao na kiši, bio je potpuno mokar i nije se presvukao u poluvremenu. Možda to i nije bilo dobro, možda je mogao dobiti upalu pluća, ali svojim je dečkima na terenu time pokazao “ja sam tu stalno s vama”. Želim Igoru Štimacu da ima snage pokrenuti momčad kako više ne bi gubila - zaključio je Barić.

Zoran Vulić veli da se očigledno nešto poremetilo u reprezentaciji kad se bilježe ovako mizerni rezultati.

- Iz ove krize mora se zajednički! Najgore je sad bacati krivnju da Juru, Stipu ili Antu. Svi koji radimo u nogometu krivi smo za ovu situaciju. Ne znam što se događa s reprezentacijom. Samo se očekuje potez Modrića. Ako nešto napravi, onda je OK. U suprotnom nas nema. Belgija, recimo, izgleda kao moderna reprezentacija, mi ne. Kad je Wilmots s Defourom zatvorio Modrića, zatvorio nam je igru. Modriću je trebalo promijeniti mjesto, napraviti rošadu - priča Vulić.

Kad priča o bliskoj budućnosti i utakmicama koje očekuju Hrvatsku, veli:

- Primarno se mora promijeniti atmosfera, ne samo unutar reprezentacije, nego i kod svih nas. Svi smo negativni. Meni je užasno vidjeti da mnogi ne žele uspjeh reprezentacije.

Naravno, nije samo ozračje presudno.

- Ne sviđa mi se ni činjenica da se prilagođavamo protivnicima, nikad to nismo činili, to nije u mentalitetu naše nacije. Znači, protiv Škotske i one dvije kasnije utakmice mora se iznaći prava standardizirana momčad i ne smije se prilagođavati suparnicima, a isto tako napadi se moraju završavati s više igrača, ne smije Mandžukić biti sam u šesnaestercu, među petoricom suparnika.

Još jedan stručnjak s mora, Stanko Poklepović, drži da ne treba ulaziti u dubioze i u ovom trenutku kritikama zasipati Štimca i naše reprezentativce.

- Hrvatska mora za sljedeće utakmice napraviti jednu vrlo važnu stvar, po meni najbitniju. Mora uigrati kombinacije u napadačkom dijelu, uigrati sustav igre prema naprijed. Nismo uspostavili ispravnu igru prema naprijed, to treba osmisliti.

Osim toga, kaže da se mora popraviti i igra u obrani.

- Kod prvoga gola Belgije, sva tri stopera nisu bila u stanju spriječiti jednog igrača. Kod drugoga gola mi je bilo neshvatljivo da je veznjak Kovačić trčao za belgijskim napadačem, gdje su bili obrambeni igrači? Raspored nije uređen. Na tome Štimac mora poraditi, ima vremena. Nije važan parametar držanja lopte, nego treba napraviti kombinaciju koja završava udarcem na gol. Ništa nije izgubljeno, ima dana za napraviti ovo o čemu govorim. Za to su dovoljna dva treninga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:47