ČEKA BOLJA VREMENA

Štimac: Srce je reklo da, ali razum je presudio

 Vlado Kos / Cropix

SPLIT - Igor Štimac nije prihvatio poziv Joška Svaguše da preuzme funkciju trenera Hajduka. Umjesto povratka u Split, Štimac će nastaviti započeti posao sa Zagrebom, na što se obvezao predsjedniku Draženu Mediću.

Štimac je osjetio da nije pravo vrijeme za povratak u Split, objašnjavajući da Hajduk nije spreman za njegov povratak. On ne skriva ambiciju da jednog dana opet sjedne na klupu Hajduka, a učinit će to kad bude imao punu podršku klupskih čelnika, javnosti i navijača.

A upravo je dijelu navijača, onima koji mu nisu skloni, Štimac pružio ruku pomirenja. Istaknuo je da nema problem s Torcidom koju podržava u njihovim zahtjevima za izglasavanje Kodeksa.

Štimac je priznao da je od Svaguše dobio poziv u pomoć.

- Na dan kada je Reja objavio da ima poziv Lazija, nazvao me predsjednik Hajduka, moj prijatelj Svaguša. Informirao me o situaciji i problemima u kojima se klub našao te me upitao bih li došao u Hajduk za trenera - otkriva Štimac.

- Svaguši sam kazao da o ponudi ne mogu razgovarati telefonom, ali da je Hajduk moja ljubav i da mi je srce u Splitu. Rekao sam da nije problem u mojoj želji nego da je ključno pitanje - je li Hajduk spreman za moj dolazak? Savjetovao sam mu da mora učiniti sve da zadrži Reju.

Još istu večer kada se zakotrljala priča o njegovu povratku u Hajduk, Štimac je osvanuo u Splitu.

- Moj dolazak u Split bio je planiran prije 20 dana. Slobodan dan nakon povratka iz Turske s priprema želio sam provesti s djecom.

Sa Svagušom se opet čuo kada ga je obavijestio da će popodne imati sastanak Uprave.

- Molio sam ga da me ne predlaže niti da me spominje u kontekstu novog trenera.

Zašto?

- Puno je razloga zašto nije vrijeme za realizaciju ove ideje - odgovara Štimac.

- Hajduku najprije treba domaći iskusni trener, a ja sam kao svoj prijedlog istaknuo Stanka Poklepovića. U ovoj situaciji Hajduku ne treba dugoročno rješenje nego trener koji će u sljedeća tri mjeseca nastaviti posao koji je započeo Reja.





Zagreb?

- Uživam i motiviran sam da nastavim posao u Zagrebu. Na dobrom smo putu da napravimo uspjeh. Kada sam dolazio, mnogi su bili skeptični i pitali su se što mi sve to treba. Napravili smo pomak, a ja sam uvjeren da će Zagreb biti hit-momčad ovog proljeća. Zato želim mir da ispunim svoju profesionalnu obvezu.

Štimac nije ostao ravnodušan na poziv iz Hajduka.

- Naravno, jer kad je Hajduk u pitanju, srce mi je ogromno. Dobio sam toliko poziva, od znanih i neznanih, prijatelja i poznanika, političara i običnih navijača koji cijene moj rad. Rekli su mi da žele nekog poput mene u Hajduku. U anketama sam uživao najveću podršku. Drago mi je što su u manjini oni koji ističu samo moje pogreške ili neki crveni karton, a ne uzimaju u obzir sve što sam napravio u nogometu, kao igrač, funkcionar, trener.

Što se onda mora dogoditi da se vratite u Hajduk?

- Mora se poklopiti nekoliko stvari, da se slože sve strukture, od Uprave do navijača.

Je li vaš najveći problem Torcida?

- Ne, ne smatram da je Torcida ustala protiv mene. Krivo mi je što se takva slika stvara u javnosti. Provjerio sam u tajništvu Torcide i rečeno mi je da nisu organizirali nikakav skup protiv mog dolaska nego da je skupina momaka samoinicijativno ili na nečiju preporuku otišla do Poljuda. Torcida je nešto mnogo više i naravno da će mišljenja i među njima biti podijeljena, ali uvijek ću ih uvažavati i respektirati. Hajduk mora riješiti problem s navijačima jer klub ne može biti pravi bez podrške navijača. Ali pritom treba uvažiti ono što oni traže, a Kodeks na kojem inzistiraju je primjeren, dobar i nužan za jedan veliki klub kao što je Hajduk.

Na kraju je Štimac poručio: - Znam kako dovesti Hajduk na prvo mjesto. Pokazao sam to u prošlosti u puno težim uvjetima pa ne sumnjam da bih i u ovakvoj situciji uspio dovesti Hajduk ispred Dinama.

No, čekat ću neko bolje vrijeme. Baš zbog respekta prema Hajduku, ali i prema svemu što on predstavlja te njegovim navijačima, Torcidi, ali i ljudima koji svakoga dana žive s njim. Hajduku želim puno rezultatskih uspjeha na proljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:36