DRUGI KRUG IZBORA

Štimac: Podržat će me najmanje 27 skupštinara

U Štimčev tabor pretrčala trojica zastupnika Brodsko-posavske županije, pod njegovu zastavu prelaze i dvojica delegata Primorsko-goranskog ŽNS-a
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Na izvanrednoj skupštini, 20. veljače, imat ću podršku najmanje 27 zastupnika, kaže Igor Štimac nakon što je u petak na skupštini Županijskog nogometnog saveza u Stonu utvrdio položaje. Inicijativu Pere Vićana i Stipe Gabrića Jamba, koji su dan ranije u Mlinima okupili Markovićeve pristaše, u njegovu taboru doživljavaju kao “kaubojski skup” bez pravne legitimacije.

Pobjeda u reprizi nogometne bitke za jug države važan je, ali ne i odlučujući korak na putu prema osvajanju Rusanove 13. Daleko opipljivije pobjede Igor Štimac proteklih je dana ostvario u Brodsko-posavskom, odnosno Primorsko-goranskom ŽNS-u. U Slavonskom Brodu se Štimčev igrač Zdravko Sočković pobrinuo za tri skupštinska glasa, a Riječani su na sjednici Izvršnog odbora detronizirali dugogodišnjeg lokalnog gazdu Miroslava Uljana i pretrčali pod zastavu Markovićeva izazivača. Pritom su s izborne liste izbrisali Marija Rubešu, direktora NK Rijeka koji se obećao Štimcu, ali je na prosinačkim izborima plesao prema Mamićevim notama, te ga zamijenili novim igračem Miculinićem.

U međuvremenu se zaoštrila situacija u Karlovcu. Stožer Igora Štimca najavljuje da će već sljedeći tjedan na oglasnoj ploči tamošnjeg ŽNS-a osvanuti rješenje Ministarstva uprave kojim se suspendiraju odluke tamošnje skupštine “zbog kaznenog postupka nad Nevenom Šprajcerom”. Prozvani Šprajcer ovu priču tumači kao očajnički pokušaj poraženog predsjedničkog kandidata, tvrdi da posjeduje potvrdu o nekažnjavanju i najavljuje kaznenu prijavu protiv onih koji ga klevetaju anonimnim dopisima.

I dok na terenu gledamo širenje područja borbe, čelništvo HNS-a bez osvrtanja nastavlja popunjavati kadrovsku križaljku. Za njih su predsjednički izbori zaključeni rješenjem Gradskog ureda za opću upravu, koje prosinačku skupštinu drži savršeno legalnom. Sprema se natječaj koji će omogućiti Zorislavu Srebriću da nastavi vladati, finiširaju se razgovori s Ivom Šuškom, jedinim kandidatom za Ladićeva nasljednika, i Mamićeva čovjeka Romea Jozaka imenuje se predsjednikom stručne komisije.

Markoviću 9, Štimcu 12 izbornih jedinica

Osvajanjem Slavonskog Broda i Rijeke Igor Štimac kontrolira čak 12 izbornih utvrda (od ukupno 21). Na ponovljenim izborima, krajem veljače, spremaju ga se podržati glasači NS Zagrebačke županije (tri delegata). Brodsko-posavski ŽNS (tri) te po dvojica elektora iz Splitsko-dalmatinskog, Dubrovačko-neretvanskog, Šibensko-kninskog, Zadarskog, Ličko-senjskog, Istarskog, Primorsko-goranskog, Varaždinskog, Sisačko-moslavačkog te Vukovarsko-srijemskog ŽNS-a. Ukupno 26 glasača.

Markovićevi saveznici raspoređeni su u devet izbornih jedinica. Osim matičnog ZNS-a (tri glasa) podržavaju ga glasači Osječko-baranjskog (četiri), Međimurskog, Krapinsko-zagorskog, Koprivničko-križevačkog, Požeško-slavonskog, Virovitičko-podravskog i Karlovačkog ŽNS-a (svi po dva glasa). Marković ima i tijesnu podršku u Udruzi prvoligaša (dva glasa). Ukupno 23 glasača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:44