PRIPREME ZA VRAGOVE

ŠTIMAC KONTRA MODRIĆA 'Ja sam tu da razmišljam o taktici, igrači je moraju provesti!'

Luka je nedavno poželio da igrači u reprezentaciji igraju na svojim prirodnim pozicijama
 Srđan Vrančić/CROPIX

Razgovori o atmosferi u reprezentaciji i raspoloženju koje općenito prati hrvatski nogomet, pojeli su u utorak dobar dio press-konferencije Igora Štimca i Vedrana Ćorluke. Izbornik je kraj ‘presice’ potrošio približavajući belgijskim reporterima kolorit koji prati rad saveza.

- Potrošio bih previše vremena da vam počnem pojašnjavati. Trebate provesti ovdje dva-tri mjeseca - kazat će Štimac novinarima iz Bruxellesa.

Izbornik se trudio ostaviti dojam čovjeka koji drži stvari pod kontrolom. Iz njegovih se rečenica čitalo da panika nije opcija niti u trenucima kada okruženje nije motivirajuće. Kaže da i dalje ima isti cilj kao na startu kvalifikacijske kampanje - plasman na Svjetsko prvenstvo - i da je u vrlo dobroj situaciji.

- Ne, moj posao neće ovisiti o ishodu utakmice u petak. Moramo vidjeti što nas čeka do kraja, realnost su pripreme za play-off jer Belgija je favorit za osvajanje prvog mjesta u skupini. Ako postoji imperativ uoči sljedećeg meča, onda se taj imperativ zove “igrati dobar nogomet”. Treba nam nogomet koji će momčadi vratiti samopouzdanje izgubljeno u posljednje dvije utakmice, nogomet koji će vratiti vjeru navijača u reprezentaciju. Takav bi nam nogomet mogao donijeti pobjedu protiv Belgije, a tada bi se teret uoči posljednje utakmice preselio na leđa Wilmotsove momčadi.

Takav nogomet o kojem govori Štimac Hrvatska je (povremeno) igrala do lipnja i maksimirskog poraza protiv Škotske. Gledajući u retrovizor za potrebe belgijskih izvjestitelja, Štimac je spomenuo pet-šest neiskorištenih prilika protiv Strachanova teama i krizu koja se uselila u svlačionicu nakon Lihtenštajna i Srbije.

- I Belgija je u ovoj kampanji tri ili četiri puta prolazila kroz krize, ali suparnici to nisu znali kažnjavati. Mi smo, nažalost, prosuli bodove i danas smo pet bodova iza vas.

Kažete li vi to da je Belgija zapravo prva jer je imala više sreće? - začudili su se gostujući izvjestitelji.

- Ne, vaša je reprezentacija vrlo kvalitetna. Samo se prisjećam nekih detalja, na primjer utakmice u Beogradu gdje je Belgija u prvom poluvremenu mogla gubiti 3-0, a na koncu je dobila meč...

Kakve taktičke planove Štimac slaže za “crvene vragove”? Dario Srna i Josip Šimunić, reprezentativci iz “kluba 100”, ispali su iz konkurencije zbog kartona i natjerali izbornika na razmišljanje da potpuno preuredi obrambeni red. Otvorena je opcija o prelasku na 3-5-2 obranu u kojoj bi defanzivni tercet činili Ćorluka, Lovren i Vida (ili Schildenfeld).

- Posjed lopte je presudan za kvalitetu naše igre, naglašeni posjed omogućuje nam da budemo kreativniji u napadu, da nam igra bude raznovrsnija. Analize pokazuju da u sustavu 4-4-2 mi do tog posjeda nismo dolazili i zato je promjena rasporeda moguća.

Luka Modrić je nedavno u novinskom intervjuu poželio da igrači u reprezentaciji igraju na svojim prirodnim pozicijama?

- Jedino je Ivica Olić u Beogradu igrao na “neprirodnoj” poziciji, svjesno smo ga žrtvovali na Kolarovu jer smo otkrili da tako počinje 70 posto napada srpske reprezentacije. Sve ostalo bilo je u skladu s klupskim navikama igrača. Više bih volio da moji igrači razmišljaju o konkretnim zadacima koje dobivaju nego da se bave strategijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:53