FIJASKO ZA PAMĆENJE

Stadioni na SP-u mogli bi zjapiti prazni

Smotra najboljih reprezentacija svijeta isplatit će se pod uvjetom da se sve ulaznice prodaju, ali takav epilog čini se nemogućom misijom
 AP

ZAGREB - Organizatori Svjetskog prvenstva u JAR-u i Fifa muče se s prodajom ulaznica. Na pomolu je možda i najveći fijasko u povijesti Mundijala.

- Prodaja preostalih 700.000 ulaznica zadaća je koju je praktično nemoguće savladati - rekao je Horst R. Schmidt iz Njemačkog nogometnog saveza koji savjetuje Fifu na području organizacije prodaje karata.

Organizatori turnira uputili su apel gradovima domaćinima, vlastima južnoafričkih pokrajina i poduzećima iz te zemlje da im pomognu u prodaji ulaznica. Pojednostavljeno rečeno, organizatori ih preklinju da kupe pakete ulaznica i podijele ih zaposlenicima i građanima da stadioni ne bi zjapili prazni.

Tračak nade da možda ipak neće sve biti tako crno kako se sada naslućuje budi činjenica da će uskoro početi i prodaja ulaznica na šalterima. Do sada su se karte prodavale isključivo putem interneta.

- Dosadašnje brojke su poražavajuće - kazao je Schmidt na jednoj konferenciji.

Od ukupno tri milijuna ulaznica u blagajne organizatora trebalo je kapnuti oko 300 milijuna američkih dolara (oko 240 milijuna eura). No, prodaja teče lošije nego što se očekivalo. U Njemačkoj je, primjerice, prodano samo 2000 kompleta za tri utakmice “Elfa” u prvoj fazi natjecanja.

Mundijal će se gospodarski isplatiti samo u slučaju da se prodaju sve ulaznice. A svaki dolar prihoda od velikog događaja bi vrlo dobro došao zemlji domaćinu. Schmidt, koji je prije četiri godine bio “alfa i omega” briljantno organizirane prodaje ulaznica za SP u Njemačkoj, poručio je fanovima kako još uvijek ima dovoljno aranžmana za sve one navijače koji na licu mjesta žele bodriti svoje reprezentacije.

No pitanje je samo tko si to zadovoljstvo može priuštiti? Tjedan dana na jugu Afrike, uključujući let i hotel te ulaznice za utakmice omiljene momčadi, u Njemačkoj po sadašnjem cjeniku stoji između 2500 i 3000 eura.

Nijemcima četvrt milijuna eura za naslov

Njemački reprezentativci na SP-u moraju se plasirati barem u četvrtfinale ako žele da im se nastup na Crnom kontinentu isplati i financijski. Kapetan Elfa Michael Ballack s kolegama je završio pregovore oko premija za nastup na SP-u.

U slučaju osvajanja titule prvaka svijeta svaki će igrač biti nagrađen sa 250.000 eura. U slučaju da Njemačka ispadne već u osmini finala, odnosno nakon natjecanja po skupinama, igrači neće dobiti ni centa. Takva je praksa vrijedila i na SP-u 2006. i na Euru 2008. Za nastup u finalu svi igrači te članovi trenerskog stožera bit će nagrađeni sa 150.000 eura po glavi. Plasman u polufinale težak je 100.000 eura, a za četvrtfinale bankovni račun bit će podebljan sa 50.000 eura.

To je sasvim drugi svijet u odnosu na momčad koja je u dresu Njemačke osvojila prvu titulu prvaka svijeta 1954. - tada su igrači kao nagradu dobili (preračunato) po 1280 eura, jedan televizor, kožnu torbu i - motocikl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:18