HRVATSKI SUPARNICI

Španjolska se poigrala s Venezuelom, Italija izgubila od SAD-a, Irskoj remi s Češkom

Izbornik Italije Cesare Prandelli izostavio je Marija Balotellija iz kadra za ovu utakmicu zbog kontinuiranih disciplinskih prijestupa
 ap

Reprezentacija Španjolske, aktualni europski i svjetski prvak, te posljednji suparnik Hrvatskoj u skupini na Europskom prvenstvu, sjajnom je predstavom u Malagi deklasirala Venezuelu s 5-0 u prijateljskoj utakmici. Iako je u ovoj utakmici Španjolska nastupile bez dvojice svojih inače udarnih napadača, Davida Ville (ozljeda) i Fernanda Torresa (slaba forma), svojom je izvedbom sasvim sigurno zadovoljila navijače na stadionu i cjelukupnu javnost. Španjolci su demonstrirali igru s puno kratkih pasova i izmjena mjesta, svojim su brzim akcijama često izluđivali goste iz Venezuele. Posljedica takve igre jest da su svih pet golova zabili unutar kaznenog prostora. U prvom dihjelu su zabili Iniesta u 37. minuti i Silva u 40., obojica na asistencije Febregasa.

U nastavku je, pak, potpuno do izražaja došao Roberto Soldado, strijelac hat-tricka. Posebno je lijepa bila akcija iz koje je u 49. minuti zabio svoj prvi, a španjolski treći gol na utakmici. Teško je i pobrojati koliko su dodavanja imali igrači ''furije'' prije nego je Cazorla s lijeve strane predao loptu Soldadu, koji je poentirao iz neposredne blizine. U 54. minuti je Soldado opet zabio, ovoga puta na dodavanje Arbeloe, a u 84. minuti je stavio točku na i pogotkom za koji je asistirao Alba. I treći puta je poentirao iz suparničkog peterca.

Soldado je postao prvi autor hat-tricka za Španjolsku nakon Fernanda Torresa protiv Novog Zelanda u lipnju 2009. godine.

Prema prikazanoj igri, mogli su Španjolci zabiti barem još pet golova, a Soldado se mogao još više proslaviti. Naime, gosti su od 65. minuti igrali bez isključenog Amorebiete, koji je ''pocrvenio'' zbog rušenja Soldada u kaznenom prostoru. Soldado je odmah potom loše izveo penal, tukao je u gostujućeg vratara. No, i ovako je bio na izuzetan način obilježio svoj prvi nastup za reprezentaciju nakon 2007. godine.

Španjolski nogometni izbornik Vicente del Bosque postao je vlasnik novog rekorda. Pod njegovom palicom je reprezentacija zabila najviše golova u povijesti. Konkretno, 130 u 52 utakmice. Dosad je taj rekord držao Javier Clemente (1992.-1998.) za vrijeme čije vladavine je "furija" zabila 126 golova u 62 utakmice...

Baš kao niti Hrvatska, niti njezina prva dva suparnika u skupini na Europskom prvenstvu, Irska i Italija, nisu bili uspješni u srijedu u prijateljskim utakmicama...

Poglavito se to odnosi na reprezentaciju Italije, koja je u Genovi izgubila od Sjedinjenih Američkih Država s 1-0. Selekcija koju vodi njemački stručnjak Jürgen Klinsmann pobjedu je osigurala zahvaljujući pogotku u 55. minuti. Nakon ubačaja s lijeve strane, Altidore je, leđima okrenut golu, vrlo lijepo primirio loptu i kratkim pasom uposlio Clinta Dempseyja, koji je prizemnim udarcem desnom nogom matirao Buffona.

Iako se mora reći da je Klinsmann izveo postavu s dosta ofenzivnim pristupom, pogotovo u prvom poluvremenu, Italija ipak prema prikazanoj igri nije zaslužila poraz. Imali su ''azzurri'' dosta prilika, pogotovo u drugom poluvremnu, imali su i 19 udaraca, sedam u okvir (Amerikanci četiri, a dva u okvir), ali nikako nisu mogli zabiti gol u ovoj utakmici.

Izbornik Italije Cesare Prandelli izostavio je Marija Balotellija iz kadra za ovu utakmicu zbog kontinuiranih disciplinskih prijestupa, a Alessandro Matri i Sebastian Giovinco vjerojatno se nisu uspjeli nametnuti izborniku napadačkim učinkom u ovoj utakmici.

Irska i Češka odigrale su u Dublinu 1-1. Česi su poveli u 50. minuti. Jan Retek je sjajno proigrao Milana Baroša, koji je ostao sam malo iskosa s lijeve strane ispred Givena, te ga je matirao prizemnim udarcem s desetak metara. Bio je to Barošev 40. gol u dresu Češke.

U 86. minuti, Irska je stigla do zasluženog izjednačenja. Keith Andrews oduzeo je loptu Kolaru, te poslužio Simona Coxa koji se probio po lijevoj strani, a onda je, sasvim iskosa, niskim udarcem svladao Petra Čecha. Irska je tako i 12. utakmicu zaredom ostala neporažena.

Iako je Češka imala više loptu u nogama i više udaraca na gol (20-13), Irci su imali više pokuašaja u okvir (6-5). Može se reći da je rezultat na kraju realan.

Konstatirao je to na kraju i talijanski stručnjak na klupi irske nogometne reprezentacije Giovanni Trapattoni.

- U drugom poluvremenu odigrali smo dobru utakmicu, bili smo bolji i agresivniji. Svakako smo zaslužili remi – rekao je Trapattoni odmah nakon utakmice.

Prijateljske utakmice:

Italija – SAD 0-1 (Dempsey 55)

Irska – Češka 1-1 (Cox 86 / Baroš 50)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:39