PRIHVATILI ULTIMATUME

Španjolci popustili: Gibraltar 54. član UEFE

 Bruno Konjević/CROPIX

Gibraltar je od petka nova, 54. članica Europskog nogometnog saveza nakon što je na kongresu UEFE u Londonu aklamacijom potvrđeno članstvo tog britanskog prekomorskog teritorija koji će sudjelovati u kvalifikacijama za EURO 2016.

Gibraltar se čak 14 godina borio za članstvo u UEFI, uz veliko protivljenje Španjolske koja drži da je taj maleni teritorij na samom jugu Europe njihov. Španjolska je konačno popustila na Kongresu UEFE, ali je prihvaćen njihov uvjet da niti reprezentacija niti klubovi iz Gibraltara ne smiju igrati sa španjolskim klubovima ili reprezentacijom.

"Uvijek ćemo nastojati unaprijed izbjeći moguće scenarije glede susreta Španjolske i Gibraltara jednako kao što smo to nedavno činili u slučaju Rusije i Gruzije", kazao je predsjednik UEFE Michel Platini.

Predsjednik Nogometnog saveza Gibraltara Gareth Latin kaoa je kako će za njegovu zemlju igrati samo domaći nogometaši.

"Previše smo ovo čekali, a sada je ovo nagrada svim našim žiteljima. Onaj tko želi igrati za nas mora imati naše državljanstvo, mora se roditi u Gibraltaru ili barem provesti nekoliko godina kao stanovnik Gibraltara", kazao je Latin. U zemlji ima 650 registriranih igrača, u Prvoj ligi je šest, a u Drugoj ligi 12 klubova.

Gibraltar gradi nacionalni stadion za 8.000 gledatelja koji bi trebao biti gotov do kvalifikacija z EURO 2016., a gibraltarski dres mogao bi se pojaviti po prvi puta službeno na utakmicama za EURO 2014 uzrasta U-17 i U-19. Možda će prvi protivnik Gibraltara biti i Hrvatska jer su zajedno u skupini kvalifikacija za EURO U-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:22