NAGRAĐEN PLJESKOM

Špaco probudio mlađeg Sharbinija: Anase, čekaju te Zagreb i Dinamo

Splitska pubilika lako pada na nogometaše poput Anasa Sharbinija jer ovdje su uvijek bolje prolazili znalci nego "težaci". Zbog igre protiv Varteksa mlađi Sharbini konačno je s travnjaka ispraćen uz gromoglasni aplauz, što bi ga trebalo nahraniti samopouzdanjem da nastavi s dobrim partijama
 Joško Ponoš / Cropix

SPLIT - Je li 23-godišnji Grobničanin konačno uhvatio formu kakva se od njega očekuje? Hajduk već dugo čeka pravog Anasa Sharbinija kakvog smo gledali u njegovim najboljim danima iz Rijeke gdje se afirmirao kao jedan od najvećih potencijala u HNL-u i i gdje je znao biti “match-winner” baš protiv Hajduka.

Otkako je prošlog ljeta stigao na Poljud, Anas je u dresu Hajduka igrao “na refule”, bilo je utakmica u kojima bi prezentirao svoju klasu i neosporni nogometni potencijal, ali nikako nije uspijevo biti na visokoj razini u kontinuitetu.

Sljedeće utakmice, gostovanje u Kranjčevićevoj kod Zagreba, a posebno revanš polufinala Kupa s Dinamom na Poljudu pokazat će je li ovo bio samo jednokratni bljesak mlađeg Sharbinija ili se on definitivno probudio iz zimskog sna.

Jesenas je Anas čak znao visiti izvan sastava. Kod Edoarda Reja našao se na klupi za pričuve na utakmici protiv Međimurja, a nije bio akterom na dvije najbolje partije prošle jeseni: u derbiju protiv Dinama (2-1) te u kup meču protiv Zagraba (4-1).

Već se počelo sumnjati u isplativost investicije te se govorilo da Hajduk igra bolje bez braće Sharbini ( Ahmad se i dalje nalazi “u bunkeru”) dok su briljirali Tomasov i Tičinović.

Svu delikatnost situacije najbolje je opisao Stanko Poklepović koji nije gubio vjeru u Anasa niti kada je igrao loše kao nekidan na Maksimiru.

- Ne mogu Anasa baciti na klupu kada smo za njega platili tolike milijune. Tko će onda vratiti uloženi novac? Moram misliti i raditi u interesu Hajduka. Kao trener moram učiniti sve da vratim Anasa, da ga podignem i stvorim preduvjete da postigne cijenu najmanje onoliku koliku smo za njega platili (2,7 milijuna eura zajedno s bratom Ahmadom), ako je moguće i više od toga - ističe Poklepović.

Špaco je otvorio prostor Anasu, učinio je ono što je davno Tomislav Ivić sugerirao Reji: da Hajdukovu igru postavi prema mladome Grobničaninu. Špaco nije “vezao” Anasa uz aut liniju nego traži od njega da ulazi u prostor i da bude opasniji za protivničke vratare. Plemeniti nogometaš je u subotu na trenerovo povjerenje uzvratio najboljom partijom u dresu Hajduka.

Manje zabija, više asistira

Anas nije klasični napadač, može igrati na poziciji polušpice, a najbolje se osjeća uz aut liniju, kao ofenzivni veznjak, gdje najviše dolazi do izražaja njegova prodornost, dribling i brzina. Poklepović mu je otvorio prostor i slobodu u ofenzivnom segmentu dok je bivši trener Reja inzistirao na njegovoj povratnoj igri. Iako je dešnjak Anas igra na lijevoj strani da bi bio opasniji u završnici. Zasad se ne može pohvaliti golgeterskim učinkom jer je u dresu Hajduka zabio samo tri gola u prvenstvu i jedan u kupu, ali se ističe asistencijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:40