TRENER, A NE MAĐIONIČAR

Špaco Poklepović vratio Hajduku autoritet i moć

'Usuđujem se reći da smo vratili poljuljano povjerenje i izgubljeni autoritet Hajduka. Nakon ove dvije utakmice stvorili smo igru koja opet ulijeva povjerenje'
 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Stanko Poklepović nema čarobni štapić i pouzdano nije mađioničar, nego samo nogometni trener s golemim znanjem i iskustvom, koji je u kratko vrijeme uspio preporoditi momčad Hajduka.

Špacin trenerski “touch” učinio je od bezdušne i letargične grupe građana pravu momčad koja u okvirima HNL-a izgleda autoritativno i moćno. Dvije utakmice i dvije pobjede uz gol razliku 8-0 najavljuju Hajdukovo proljeće.

- Usuđujem se reći da smo vratili poljuljano povjerenje i izgubljeni autoritet Hajduka. Nakon ove dvije utakmice stvorili smo igru koja opet ulijeva povjerenje i izaziva respekt kod naših protivnika. Opet će naši protivnici morati ozbiljno razmišljati o nama, morat će nas se dobro pripaziti - zadovoljno tvrdi Poklepović.

Nakon pobjede nad Interom u Zaprešiću (3-0) jasno je da se Splićani vraćaju, da je kriza igre i rezultata definitivno stvar prošlosti.

Što je učinio Poklepović?

Vratio je standardnost momčadi Hajduka. Najjača postava unaprijed je poznata, znaju je igrači, zna je i publika. Za alternacijama se poseže samo u slučaju ozljeda ili kartona. Pobjede donose sigurnost i podižu samopouzdanje. Podizanje kvalitete igre dugotrajan je postupak, ali već je evidentno da svaka nova utakmica donosi napredak.

Poklepović je oslobodio unutarnji potencijal momčadi koja kvalitetom nije ništa jača nego što je bila prošle jeseni. Čak se može reći da je oslabljena, bez nekolicine igrača koji su dosad figurirali kao prvi izbor, poput Vejića i Šerića koji su otpisani te Ahmada Sharbinija koji je izgubio svoju poziciju u najboljem sastavu. Od svih igračkih pojačanja koja su stigla na Poljud, u posljednje vrijeme igraju samo Tomasov i Anas Sharbini.

Poklepović inzistira na rezultatu, ali traži i atraktivnost u igri Hajduka. Neće ga zadovoljiti jedna lopta kroz noge Anasa Sharbinija, poneka lucidna asistencija ili “messijevski” potez Ibričića kada je lobovao na crti mladog vratara Delača koji sanja o blještavoj pozornici Stamford Bridgea.

- U hodu tražim rezultat, ali i atraktivnost u igri. To je ono što se od Hajduka očekuje, to je naša obveza prema nogometnoj publici, navijačima. Neću se zadovoljiti jednim potezom, nego uvijek tražim više - objašnjava Poklepović.

Hajduk se više ne oslanja samo na potez Ibričića jer je dobio dodatnu snagu u prodornosti Strinića, najboljeg lijevog bočnog u HNL-u, kojega je nepravedno zaboravio izbornik Slaven Bilić. Tomasov je učvrstio svoje samopouzdanje i sigurnost, a njegova moć i potencijal nikada nisu niti bili sporni. Kao najčvršća karika izdvaja se vezni red s rutinerima Andrićem i Skokom. Još samo da eksplodira Anas Sharbini.

- Anas još nije toliko dobar koliko može biti. S obzirom na sposobnosti, od njega očekujem još više. Ali, on je na početku, oslobodio sam mu prostor koji mora iskoristiti. Igrač ne funkcionira kao prekidač pa da ga možete upaliti i ugasiti, treba mu vremena da uđe u formu. Vjerujem u Anasa i njegove sposobnosti.

Kako se Poklepović osjeća? Sigurno mu je ugodno nakon dvije pobjede na startu. Osim toga, mnogi su bili sumnjičavi kada je 71-godišnji trener preuzeo raštimani Hajdukov orkestar. Špaco gušta.

- Prihvatio sam se posla koji temeljito poznajem. Samo radim ono što znam i ovo mi nije ništa novo - lakonski odgovara Poklepović.

Poklepovićeva tajna uspjeha

Što je to Poklepović rekao igračima? Što on to radi što nije uspio napraviti njegov prethodnik Edoardo Reja da proizvede tako pozitvnu reakciju unutar momčadi?

Objašnjenje je vrlo jednostavno: - Rekao sam igračima: Vi se morate nametnuti. Hajduk mora zagospodariti igrom i terenom pa neka protivnik o nama razmišlja i neka traži odgovor na našu igru.

Poklepović je uspio postići da Hajduk opet ima autoritet i ofenzivni gard, bez obzira na protivnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:07