U RUSIJU S LJUBAVLJU

Špaco igračima nabavio hulahopke: 'Temperatura će biti oko nule, pa neka takav bude i rezultat!'

Može trener Zenita Luciano Spalletti gledati Hajduk koliko god hoće, ali ja ću za ovu utakmicu napraviti nešto svoje
 Feđa Klarić / Cropix

SPLIT - Stanko Poklepović dobio je cijelu kolekciju DVD-a. Klupski snimatelj Željan Prkić pripremio mu je videomaterijal o Zenitu, a skaut Vilson Džoni referirao mu je svoja zapažanja i dojmove s utakmica koje je gledao uživo.

Uz “fasciklu Zenit” teško je mirno zaspati, ali Poklepović ne ostavlja dojam osobe koja putuje na “ruski front” s izvješenom bijelom zastavom.

- Nije ovo utakmica u kojoj nemamo što izgubiti. Svaki poraz je gubitak, a ja se nadam da mi možemo izvući povoljan rezultat.

Realno gledajući možda bi taj “povoljan rezultat” mogao biti i minimalan poraz Hajduka.

- Možda - dijelom će se složiti Poklepović. - Jer ipak igramo protiv momčadi koja je visoko europski rangirana, a njihova igra i rezultati, pojedinačna kvaliteta predstavljaju jednu višu razinu. Mi ne možemo o sebi govoriti kao o velikoj momčadi na europskoj sceni. Možda smo ponajbolji u Hrvatskoj, ali nismo grandiozni na europskoj sceni poput Zenita. Izgubiti 0-1 izgleda dobro, a 0-5 je grubo. Ali nemojte iz ovih riječi izlačiti pogrešne zaključke. Ne vodim Hajduk u Rusiju da bismo izgubili. Spremam se s “malom” momčadi napraviti veliki rezultat.

Što onda možemo očekivati?

- Vremenska prognoza govori da će biti oko nule. A zadovoljilo bi me da takav bude i rezultat, 0-0.

Luciano Spalletti, talijanski stručnjak na klupi Zenita, poslao je svoje emisare da gledaju Hajduk. I oni raspolažu sa svim informacijama.

- Momčad koju ću postaviti je poznata, ali će imati bitno drugačije zahtjeve. Spalletti može gledati Hajduk koliko god hoće, ali ja ću za ovu utakmicu napraviti nešto svoje. Od Hajduka očekujete iznenađenje - najavio je Poklepović.

Hajdukovci spremili hulahopke

Hajduk će u srijedu ujutro poletjeti za Sankt Peterburg, a Poklepović vodi računa o svakom detalju, pa i o vremenskim prilikama koje će ih ondje dočekati. Bit će hladno, možda i poneki stupanj ispod nule, a moguć je i snijeg. Špaco je naručio hulahopke za igrače da se ne smrznu na stadionu Petrovski.

Ispred Subašića dva bloka sa sedam defanzivaca

Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će “pirju” Špaco postaviti Spallettiju. Poklepović nema previše izbora. Ili je bolje reći da nema izbora u ljudstvu, već postojeći kadar mora prilagoditi novim taktičkim zahtjevima. A taktika će biti defanzivna, “ruska kućica” s dva obrambena bloka ispred vratara Subašića. Zadnji red, u koji se vraća Vejić, sa četvoricom u liniji, a ispred njih defanzivni veznjaci Bulku, Brkljača, M. Ljubičić. Kad zatvore sve prilaze svojim vratima, hajdukovci mogu razmišljati o kontranapadu preko terceta An. Sharbini, Ibričić, Vukušić. Ali i oni će imati svoje obrambene zadatke. Očekuje se sljedeći sastav: Subašić - Maloča, Vejić, J. Buljat, Strinić - Bulku, Brkljača, M.Ljubičić - An. Sharbini, Ibričić - Vukušić.

Špaco gubio od moskovskog Dinama, a pobjeđivao Dnjepar

U sudarima s klubovima iz bivšeg SSSR-a, Poklepović pamti dvije epizode s različitim uspjehom. Prošlo je od toga već 25 godina. U sezoni 1984./1985. Špaco je s Hajdukom eliminiran od Dinama iz Moskve. Izgubio je u Moskvi 0-1, a u revanšu je Hajduk teško stradao 2-5. Igralo se u Osijeku zbog slučaja pijevac protiv Tottenhama.

Sezonu poslije Hajduk je izbacio Dnjepar, tadašnjeg predstavnika Rusije. Bila je to sezone u kojoj je Hajduk dogurao do četvrtfinala Kupa Uefa, ispao je od Waregema.

- Bio je to veliki uspjeh, ali nisu mu ta gostovanja ostala u lijepom sjećanja. Pamtim putovanje u Krivoj Rog, tamo na kraj svijeta, čak sam putem i pasoš izgubio. Druga su to bila vremena, nije za usporedbu prema ovome danas - prisjetio se Špaco.

Inače, Hajdukov trener nije ljubitelj istočnih destinacija, na svakom ždrijebu prizivao je klubove sa Zapada, a stalno ga bacaju prema nekadašnjem istočnom bloku. Od Rumunjske do Rusije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 23:50