ZLATNI RUDNIK

Špaco i recesija rade za Hajdukovu djecu

Na Poljudu su u glavnim ulogama golobradi domaći mladići, dok u Maksimiru stanuje kolonija Južnoamerikanaca
 Jakov Prkić / Cropix

SPLIT - Hajduk se orijentirao na forsiranje igrača iz omladinskog pogona. Trener Stanko Poklepović vrlo je jasan:

- Uvijek ću prije dati priliku našem mladom igraču, a posebno ako je bolji ili kvalitetom podjednak igraču sa strane.

Zbog toga Riječanin Ahmad Sharbini na Poljudu čuči u čekaonici dok igraju golobradi mladići, 18-godišnji Ante Vukušić i 20-godišnji Duje Čop.

Hajdukova mladost donosi pobjede, a upravo je Vukušić u tandemu sa svojim vršnjakom Marijom Tičinovićem donio preokret u posljednjoj utakmici na Poljudu protiv Cibalije.

Hajduk je u revanšu polufinala Kupa savladao Dinamo igrajući s petoricom svojih bivših juniora ( Maloča, Oremuš, Strinić, Tičinović i Čop), a protiv Cibalije su priliku dobila još dvojica: Vukušić i Jozinović.

S druge strane, trener “modrih” Kruno Jurčić završio je utakmicu na Poljudu s čak šestoricom stranaca u momčadi. Koloniju Južnoamerikanaca činili su Cufre, Etto, Ibanez, Calello, Dodo i Sammir. Domaće mlade snage u redovima Dinama činili su samo Barbarić i Kramarić, dok su protiv Lokomotive zaigrali Vrsaljko i Antolić.

Hajdukova orijentacija na mlade igrače velikim je dijelom posljedica recesije. U situaciji kad nema novca za skupa pojačanja najlakše je proklamirati zaokret u klupskoj politici i forsirati mlade. Pa se sada potvrđuje da se iz nečega lošeg uvijek izrodi i ponešto dobro.

Zdravko Mamić koji je okrenuo gotovo sto milijuna eura na prodaji svojih igrača odavno je shvatio gdje leži zlatni rudnik. Zato je i ustrojio omladinsku školu kojoj nema premca u HNL-u. Ali da bi otvorio prostor igračima koji iz nje izlaze, morat će rastjerati skupo plaćene strance.

Mario Tičinović: Mi smo budućnost Hajduka

Mario Tičinović u kolovozu će navršiti 19 godina, a već je dvije i pol sezone s prvom momčadi Hajduka, kad je s nepunih 17 potpisao profesionalni ugovor bio je najmlađi u povijesti kluba. Sa 18 godina Vučević ga je stavljao protiv Deportiva. Prošle jeseni uništio je svog mentora Igora Štimca, Zagrebu je zabio dvaput. Ogroman je potencijal, a bio je žrtva zbog dovođenja igrača sa strane.

- Želim igrati, a spreman sam i ući s klupe za pričuve. Trener je taj koji odlučuje - kaže Tić koji “ugrožava” poziciju Tomasova. Kaže da bi želio igrati s vršnjacima Vukušićem i Čopom.

- Mi smo budućnost Hajduka i zaslužujemo šansu!

Hajduk sastavljen od igrača koji su ponikli u omladinskoj školi.

Tomić - Oremuš, Maloča, Jonjić, Strinić - Tičinović, M. Ljubičić, Andrić, Jozinović - Vukušić, Čop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:40