PRAZNIK NOGOMETA

ŠPACIN VATRENI GOVOR 'Treba nam duh zajedništva igrača i navijača da pobijedimo Dinamo'

'Pozivam publiku da dođe u najvećem broju. Neka ih bude preko pedeset tisuća...'

Najveći hrvatski derbi, kako kažu jedini pravi je pred vratima, sutra u 15 sati na Poljudu gostuje Dinamo. I to je dovoljno za potpunu mobilizaciju svih snaga, kako igrački tako i navijačkih. Iako gledajući poredak „modri“ su u velikoj prednosti, no to malo znači kada se igraju ovakve utakmice. U Splitu protiv Hajduka teško da netko može biti favorit.

- Dvoboj Hajduka i Dinama je uvijek povijesno značajan, veličanstven i velik, nema potreba davati više pridjeva. Bit će zanimljiva utakmica, drago mi je da će biti lijepo vrijeme, da dođu ljudi i podrže nas – započeo je trener Hajduka Stanko Poklepović u uvodu i nastavio:

- Hajduk je u povijesti uvijek imao duh, to mora biti značajno kod nas, zajedništvo svih skupa. Ako taj duh bude manifestiran kroz tehniku i taktiku onda će biti i rezultat. Duh je i u gledateljstvu, da dođu, da napravimo predstavu koja će zadovoljiti sve. Želim vidjeti jednu cjelinu, civilizirano navijanje, kulturu na tribinama, kulturu u igri. Neka bude sjajna fešta sporta.

No činjenica je da su „modri“ na papiru u ovom trenutku bolja momčadi, to je nešto od čega ne bježi niti Špaco.

- Kod nas u momčadi su srednjoškoloci pa i osnovci. Oni uče abak, još su poletarci, nisu policajci niti imaju pendrek niti brkove – uzvratio je Poklepović.

Taktika koju sprema polako se otkriva, nema velikih tajni iako je sasvim sigurno da će Poklepović znati pripremiti zamke za goste iz Zagreba. No s obzirom na kadar jasno je da će varijante biti nešto zatvorenija nego inače.

- Nema Maglice i Gotala, to je sigurno. Značli morat ćemo bez ta dva špica pripremiti malo drugačije varijante. ostali su tu, čim se zna da dolazi Dinamo „ožive“ oni koji su malo ozlijeđeni postaju spremni. Vidjet ćemo kako ćemo istrčati, no ponavljam iznad svega želim jednu odličnu predstavu, veličanstvenu na svim razinama.

Odakle prijeti najveća opasno po „bijele“ što Poklepović misli tko može najviše ugroziti Kalinića. Špaca je uzvratio manirom najvećeg golgetera.

- Najveća opasnost prijeti iz Zagreba. Sve je t je ista manistra, a o njihovim pojedincima moram pitati Vukasa koji su im igrači najbolji, rekao mi je da igraju u klasičnoj formaciji, da imaju dobre pojedince.

No mišljenje isto tako dobro ima i o Zoranu Mamiću na klupi gostiju.

- Odličan trener, napravio je rezultat, 20 bodova ispred Hajduka, jaka je momčad iznutra i izvanka. Ali, u ovakvom jednom srazu je bitan duh, a Haduka ga ima, oni ga nemaju. Ne može se duh opisati riječima, to je nepoznanica, bez obzira tko igrao Frane Matošić, Šurjak, Frfa, Štimac, to je dug koji je ugrađen u Hajdukovo ime i prezime. Znate igra je u definiciji razonoda, ali danas je došlo da je to posao i mi ćemo podijeliti zadaće da dođemo do rezultat.

Bi li bod zadovoljio Hajduk u ovakvoj situaciji ?

- Uvijek je dobro ne izgubiti utakmicu. Težnja nam je da je dobijemo, no to može biti i iluzija. Znam sigurno da će moji igrači odigrati najbolje koliko mogu, dat će najviše od sebe. Koliko je to dobro vidjet ćemo. Ne bojim se da će poletarci izgorjeti, bit će tehničkih grešaka, ali to se može oprostiti. Ne smije biti velikih taktičkih pogrešaka

Kako gledate prema ovoj utakmici mladim igračima koji na svoj način brane i tradiciju Hajduka da sačuvaju povijesno osvajanje prvenstvo bez poraza, a Dinamo je sada vrlo blizu tom ostvarenju ?

- Nemojte o tome, moji igrači su mladi, oni ne mogu na taj način razmišljati. Njihova je priča drugačija. Oni su danas drugačiji. Oni kažu cool, a ja ne znam što je to, što to znači. Mi smo drugačije govorili. U svakom slučaju želim kulturu igre u faulu i duelu, kultura gledateljstva, na to se pozivam kao trener. Želim da ih dođe preko 50 tisuća, ali da budu uljudni, najveći na svijetu kao što i jesu - poslao je Stanko Poklepović poruku i prema navijačima Hajduka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:23